Kotimaa

Partiokaveri ehti huutaa ”varo”, sitten rysähti ja poliisiauto pyöri katon kautta ympäri – poliisille sakkotuomio

Julkaistu:

Näky onnettomuuspaikalla oli hurja. Tämä käy ilmi onnettomuuspaikalta otetuista kuvista ja videosta.
Hurjannäköinen onnettomuus tapahtui Kokkolassa viime vuoden lokakuussa, ja asiaa puitiin Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudessa aiemmin tässä kuussa, kuten IS uutisoi. Tänään keskiviikkona oikeus antoi asiassa tuomion.

Poliisimies oli saanut A-luokan, eli erittäin kiireellisen hälytystehtävän. Tehtävänannossa oli kyse siitä, että muiden ihmisten ja terveys oli vaarassa aseistautuneen ja aggressiivisen mielenterveyspotilaan hyökkäyksen takia. Potilas riehui Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa.

Oli keskiviikon ja torstain välinen yö. Hälytys tuli noin kello 00.08.

– Potilas oli hälytyksen mukaan varustautunut omatekoisella aseella ja hän oli rikkonut lasisia sisäovia, oikeuden papereita lukee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisipartio tajusi, että nyt on ”tosi kyseessä”. Autossa oli yhteensä kolme poliisia.

Poliisiautoa ajanut poliisimies ehti ajaa Jyväskyläntietä noin 1,4 kilometrin matkan verran. Tuona aikana hän ei nähnyt muita autoilijoita tai kävelijöitä tiellä. Tapahtuma-aikaan oli pimeää, mutta keliolosuhteet olivat hyvät.

Sitten partiokaveri huusi ”varo”. Autoa ajanut poliisimies ehti kertomansa mukaan ainoastaan ajattelemaan, ”mitä hänen pitää varoa.”

Sitten rysähti. Ja kovasti. Kello oli noin 00.10. Poliisimies ajoi Heinolankaaren ja Jyväskyläntien valoristeyksessä henkilöauton kylkeen. Hän ei nähnyt henkilöautoa. Myöskään henkilöauton kuljettaja ei nähnyt poliisiautoa.

Heinolankaaren suunnasta tullut henkilöauto meni vihreitä valoja päin, mutta poliisiauto ajoi punaisia valoja päin. Oikeuden mukaan poliisi ajoi noin 80 kilometrin tuntinopeudella, kun alueen rajoitus oli 60 kilometriä tunnissa. Poliisimies ei ollut laittanut poliisiauton äänimerkkiä ollenkaan päälle. Hälytysvalo ei ollut päällä ainakaan ennen risteystä.

Yhteentörmäys oli erittäin raju. Poliisiauto pyöri useita kertoja katon kautta ympäri. Paikalta otetuista kuvistakin ilmenee, että erittäin pahoja kolhuja saanut poliisiauto mätkähti lopulta katolleen keskelle tietä. Myös henkilöauto vaurioitui pahasti.
  • Artikkelin yhteydessä olevalla videolla on IS:n lukijan kuvaama videopätkä onnettomuuspaikalta heti tuoreeltaan.
Autoa ajanut poliisimies sai haavan otsaansa. Toinen kyydissä olleista poliisimiehistä valitteli niskakipua. He kuitenkin hämmästelivät ääneen sitä, ettei heille käynyt pahemmin.


Henkilöautossa oli puolestaan kaksi henkilöä. Autossa ollut pariskunta selvisi vähäisillä vammoilla, kuten kuhmuilla ja mustelmilla. Oikeuden mukaan poliisimies aiheutti vaaraa partiokavereilleen ja henkilöautossa olleille matkustajille.

– Kaikki ovat loukkaantuneet tilanteessa, jossa jopa hengen menetys olisi voinut olla törmäyksen voimakkuus huomioon ottaen mahdollinen, oikeus kirjoittaa.

Syyttäjä vaati poliisimiehelle rangaistusta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Oikeus päätyi kuitenkin perusmuotoiseen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, josta 40-vuotias poliisimies sai 15 päiväsakkoa, joka teki hänen tuloillaan 375 euroa.


Oikeuden mielestä mies ajoi huolimattomasti. Oikeuden mielestä teko ei ollut kuitenkaan törkeä, kun otettiin huomioon tehtävänannon kiireellisyys. Sen lisäksi tekoa edeltäneet olosuhteet ”eivät ole viitanneet vakavan vaaran mahdollisuuteen”, Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus toteaa.

Oikeus antoi asiassa tuomion tänään keskiviikkona.