Kotimaa

Tragedia Tervossa sai Jannen, 42, muistamaan nuoruuden onnettomuutta – hyppäsi kaiteelle, heräsi ambulanssissa

Julkaistu:

Onnettomuus
Janne, 42, haluaa varoittaa muita korkeiden paikkojen kaiteilla istuskelusta. Maanantaina 27-vuotias mies menehtyi Tervossa, kun hän tippui näkötornin kaiteelta liki 20 metriä.
Silloin kun IS:n lukija Janne, 42, oli opiskelijana Jyväskylässä 1990-luvun puolessa välissä, hänellä oli tupakalla käydessään tapana hypätä parvekkeen kaiteelle istuskelemaan.

Kaikki muuttui opiskelijoiden illanvietossa vuonna 1996, kun mies hyppäsikin kaiteen yli, horjahti ja tippui maahan.

Janne putosi toisesta kerroksesta betoniliuskalle ja mursi kätensä kolmesta kohtaa. Hän muistaa putoamisen ja seuraava muistikuva on ambulanssista.

– Kun lähdin tippumaan, ehdin miettimään tosi pienessä ajassa, että yritänkö tarrata kiinni kaiteeseen vai parvekkeella olleen kaverini pitkiin hiuksiin. Jostain syystä valitsin hiukset. Eipä siitä paljon muuta jäänyt kuin hiuksia käteen ja kipua kaverille, lukija muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Janne otti pudotuksen kädellään vastaan. Sen seurauksena kädestä murtui olka-, värttinä- ja veneluut. Myös päähän tuli isku, sillä seuraavat viisi päivää mies vietti sairaalassa omien sanojensa mukaan ”pönttö sekaisin”.

Janne haluaakin varoittaa muita kaiteilla leikkimisestä. Muistot heräsivät, kun maanantaina Tervossa 27-vuotias mies menehtyi horjahdettuaan vahingossa näkötornista. Hän oli kiivennyt juuri näkötornin kaiteelle.

Janne kertoo huomauttavansa ihmisiä usein, kun näkee heitä riskialttiissa tilanteissa.

– Varsinkin nuoria näkee kaiteilla istumassa. Vaikka pudotus ei olisi kuin metrin pari toiselle puolelle, aika usein tulee kyllä sanottua, että ehkä kannattaisi tulla alas sieltä.

Painajaisia jäi

Janne selvisi omasta onnettomuudestaan aivotärähdyksellä ja kolme kuukautta paketissa olleella kädellä.

Myös henkinen puoli otti osumaa, sillä Janne kertoo saaneensa tapauksesta pitkäksi aikaa korkean paikan kammon. Häntä alkoi vielä pitkään onnettomuuden jälkeen hirvittää, kun hän kiipesi tikapuilla edes parin metrin korkeuteen. Katolle ei ollut mitään asiaa.

Nämä oireet ovat laantuneet vuosien saatossa, samoin kuin painajaisunet, jotka toistuivat pitkään onnettomuuden jälkeen.

– Unessa olin jostain syystä Helsingissä, jonkin korkean kuutionmuotoisen kerrostalon katolla. Unessa minun piti hypätä sieltä alas. Näin tätä unta toistuvasti pitkän aikaa, Janne kertoo.

Huonomminkin olisi voinut käydä

Janne kertoo, ettei ole onnettomuuden jälkeen liiemmin parvekkeen kaiteilla istuskellut.

Tiedossa on, että onnettomuudessa olisi voinut käydä paljon huonomminkin.

Vain kaksi tai kolme viikkoa ennen Jyväskylässä sattunutta onnettomuutta hän oli Turussa. Siellä hän poltteli tupakkaa tuttuun tapaan parvekkeen kaiteella, mutta sillä kertaa kerrostalon kahdeksannessa kerroksessa.

– Mietin vaan, että sieltä kun olisi tippunut, niin eipä olisi tähänkään puheluun tarvinnut vastata.