Kotimaa

Ilja Janitskin katsoo vastaavansa vain omista kirjoituksistaan – syyttäjä vaatii yli vuoden vankeusrangaistusta

Julkaistu:

MV-lehden perustaja kiistää olleensa vastuussa verkkojulkaisun sisällöstä.
MV-lehden perustaja Ilja Janitskinille luettiin keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa syytteet törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Janitskin kiisti molemmat.

– Hän katsoo olevansa vastuussa vain omista kirjoituksistaan, asianajaja Riku Muurinen sanoi asiaesittelyssään.

Hänen mukaansa MV-lehti lähti liikkeelle vuonna 2014 yhden miehen harrastustoiminnasta. Janitskin kiistää koskaan olleensa sen sisällöstä vastaava henkilö.

Sivustolla on ollut useita kirjoittajia. Muurisen mukaan vaihtuvuus oli suurta ja kirjoittajilla oli itsenäinen julkaisuoikeus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muut kirjoittajat käyttivät nimimerkkejä, vain Janitskin käytti nimeään. Tämä johtui Muurisen mukaan siitä, että muut halusivat välttää sen ankaran kritiikin ja paineen, jonka kohteeksi Janitskin joutui.

Keskiviikkona luetun syytteen mukaan Janitskin salli MV-lehdessä 27 Ylen toimittajaa Jessikka Aroa halventanutta artikkelia. Muurinen sanoi, että niistä vain viisi oli Janitskinin itsensä kirjoittamia. Kirjoitusten tarkoitus oli puolustuksen mukaan tiedottaa Aron nuoruudessaan saamasta sakkotuomiosta.

Tähän oli puolustuksen mielestä oikeus. Janitskin katsoo Aron olevan yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa oleva toimittaja, joka palkittiin journalistisella Bonnier-palkinnolla vuonna 2015.

Syyttäjä vaatii Janitskinille vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistusta muun muassa törkeästä kunnianloukkauksesta, tekijänoikeusrikoksista ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Haastehakemuksessa syyttäjä ei ota kantaa siihen, pitäisikö vankeuden olla ehdollista vai ehdotonta. Johan Bäckmanille syyttäjä vaatii kahdeksan kuukauden vankeutta, joka voidaan haastehakemuksen mukaan määrätä ehdollisena.


Ilta-Sanomia kustantaa Sanoma Media Finland Oy, joka on yksi asianomistaja myöhemmin käsiteltävissä Ilja Janitskinin tekijänoikeusrikossyytteissä.