Kotimaa

Kuivuus piinaa: Maitotilan isäntä Juha pelkää sadon puolesta – ”Joka suhteessa arvoitus, mitä nyt kannattaa tehdä”

Julkaistu: , Päivitetty:

Kuivuuden vaikutukset näkyvät ruoan hinnassa ensimmäiseksi viljoissa. Selvemmin se silti näkynee mansikkaostoksilla.
Jo toista kuukautta jatkuva kuivuus korpeaa maanviljelijöitä. Tilanne on sikäli poikkeuksellinen, ettei kuivuus vaivaa vain Suomea vaan monia merkittäviä viljantuotantoalueita.

Koska vehnäsadot ovat pienentyneet esimerkiksi Yhdysvaltain Keskilännessä ja Mustanmeren alueella, vehnän hinta on jo noussut maailmalla.

Kuivuuden vaikutukset näkyvät ruoan hinnassa ensimmäiseksi juuri viljoissa.

– Nyt on ollut niin kuivaa, että kyllä hintojen nousu välittyy meillekin, Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori sanoo.
  • Otsikon alla olevalla videolla: Kuivuus koettelee tilallisia.

Markkinahinnan nousu on kuitenkin jäänyt maltilliseksi. Maltillista kallistuminen on myös kaupan leipähyllyllä, sillä viljan osuus valmiin leivän hinnasta on vain 3–4 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka viljan hinta kaksinkertaistuisi, ennen euron maksanut leipä kallistuisi vain muutaman sentin. Vehnä määrittää suunnan muille viljoille. Sitä myötäilee myös kotimaisen rukiin hinta.

Rukiissa hinnanheilahtelut ovat tosin huomattavasti pienempiä, kahdesta syystä.

Ensi syksynä puitava ruis kylvettiin jo viime syksynä, joten satonäkymät ovat olleet tiedossa jo hyvän aikaa. Lisäksi rukiin viljely on pitkälti sopimusviljelyä, jossa hinnasta sovitaan etukäteen.

Selvemmin kuivuus voi näkyä mansikkaostoksilla. Kun satokausi jää lyhyeksi, hinnalla on tapana nousta. Samasta syystä avomaan vihannekset kuten porkkana, peruna ja kaali voivat olla viimevuotista kalliimpia.

Katastrofikevät kurittaa myös Kurikan Kuusiston maitotilaa. 27-vuotias isäntä Juha Kuusisto kertoo, että noin kolmasosa sadosta jäi kuivuuden takia uupumaan.

Maitotilalla tarvitaan paljon säilörehua. Syksyyn mennessä sitä on saatava vielä kaksi satoa.

Tilanne näyttää juuri nyt hankalalta, mutta Kuusisto uskoo edelleen, että jossain vaiheessa taivas repeää. Seuraavaksi hän aikoo lannoittaa sängen.

– Lannoite kuitenkin tarvitsisi sulaakseen vettä. Vaarana on sängen palaminen, jos ei vettä tule, kertoo Kuusisto, joka aloitti kotitilansa isäntänä virallisesti vasta kolme kuukautta sitten.


Hän on tehnyt tilan töitä jo pikkupojasta lähtien, mutta näin kuivaa alkukesää hän ei muista koskaan kokeneensa.

– Edellisen kerran taisi sataa vappuna, eli siitä on kohta puolitoista kuukautta. Viime viikolla tuli muutama pisara yhtenä päivänä. Asfaltti vähän kastui, mutta puolessa tunnissa kaikki kosteus oli haihtunut pois.

Kuusisto seuraa säätilannetta herkeämättä ja miettii, miten tilan töitä voisi säveltää niin, että kuivuus aiheuttaisi mahdollisimman vähän vahinkoa. Tiistaina hän aloitteli rikkakasvien torjuntaa, mikä sekin on nyt normaalikesää mutkikkaampaa.

Viljan kanssa Kuusistoa on onnistanut, sillä siemen kylvettiin melko syvälle, ja vilja on nyt tasaisella kymmenen sentin oraalla. Kasvu on kuitenkin pysähtynyt, ja kasvusto huutaa sadetta.

– Jos kuivuus jatkuu vielä pari viikkoa, vilja rupeaa tekemään kortta. Sateella sitten alkaa korren kasvu ja tähkää alkaa muodostua jo siinä vaiheessa. Samaan aikaan pitäisi ruiskuttaa korrensääde. On joka suhteessa arvoitus, mitä nyt kannattaa tehdä, ja kaikkia mahdollisia tiedossa olevia keinoja yritetään hyödyntää.

Oletko todistanut äärimmäistä kuivuutta tänä kesänä? Miten se on vaikuttanut elämääsi? Kerro meille uutisvihjeellä tai lähetä kuva tällä lomakkeella.