Kotimaa

Neljä kymmenestä epäilee poliisia korruptiosta – Tuore selvitys paljastaa karut luvut

Julkaistu: , Päivitetty:

Tänään keskiviikkona julkaistu tuore Poliisibarometri 2018 -tutkimus paljastaa kansalaisten arviot poliisin toiminnasta ja Suomen sisäisestä turvallisuudesta.
Poliisiammattikorkeakoulun laatimasta raportista käy ilmi, että kansalaisten arviot poliisin sisällä esiintyvästä korruptiosta ja epäeettisestä toiminnasta ovat kehittyneet poliisin kannalta huonoon suuntaan vuosien 2012 ja 2014 välisenä aikana. Sellaisena ne ovat myös pysyneet. Noina vuosina julkisuuteen paljastui Helsingin huumepoliisin ex-päällikköön Jari Aarnioon liittyvä rikosvyyhti.

Poliisibarometristä käy ilmi, että neljä kymmenestä vastaajasta piti melko todennäköisenä tai erittäin todennäköisenä, että poliisin sisällä esiintyy korruptiota tai epäeettistä toimintaa.

Suurin osa suomalaisista kuitenkin luottaa poliisiin. 95 prosenttia kyselyyn vastanneista luottaa poliisiin melko paljon tai erittäin paljon. Vuonna 2016 vastaava luku oli 96 prosenttia. Tuoreessa tutkimuksessa 88 prosenttia taas kokee, että poliisi kykenee kantamaan vastuunsa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaajana.

Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa myös haastateltavien arvioita poliisin tekemistä selvistä virheistä arkisessa toiminnassa, esimerkiksi sakotustilanteessa. Lähes joka viides (18%) katsoi, että poliisi on tehnyt selviä virheitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Virheet ovat olleet esimerkiksi poliisin omia liikennerikkomuksia, epäasiallista käytöstä tai tilanteisiin nähden liiallista voimankäyttöä. Useissa haastatteluissa mainittiin myös, että poliisi ei kuuntele, ei tullut paikalle häiriötapauksessa tai on jättänyt asioita tai rikoksia tutkimatta tai tutkinnan perusteetta kesken.

Poliisibarometri on haastattelututkimus, joka toteutetaan nyt kymmenettä kertaa. Tuoretta barometriä varten tutkijat haastattelivat yhteensä 1096 Manner-Suomessa asuvaa 15-79 -vuotiasta henkilöä marraskuun 2017 ja tammikuun 2018 aikana.