Kotimaa

Timo Räty tuomittiin Hilkka Ahteen työsyrjinnästä: 480 euron päiväsakot, kymmenien tuhansien oikeuskulut

Julkaistu: , Päivitetty:

Korkeimman oikeuden mukaan AKT:n ex-puheenjohtaja Timo Räty syyllistyi viestintäpäällikkö Hilkka Ahteeseen kohdistuneeseen työsyrjintään.
Korkeimman oikeuden mukaan Timo Räty syyllistyi työsyrjintään, kun hän äänesti Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) hallituksessa Hilkka Ahteen erottamisen puolesta vuoden 2012 maaliskuussa.

Erottaminen tapahtui sen jälkeen, kun Ahde oli toimittanut Rädyn käytöstä koskevan kantelun työsuojeluviranomaisille. Ahde jätti kantelun vuoden 2011 kesäkuussa.

– Minulle ei kerrottu irtisanomisen syytä. Olin täydessä sokissa. Se tuli niin puskista, Ahde kertoi korkeimman oikeuden istunnossa helmikuussa.

Aiemmin käräjäoikeuskin oli sitä mieltä, että Räty syyllistyi työsyrjintään, mutta syyte kaatui hovioikeudessa. Korkein oikeus myönsi Ahteelle ja syyttäjälle valitusluvan, ja nyt he siis voittivat kiistan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Korkein oikeus antoi ratkaisun keskiviikkona.

– Työsuojeluilmoituksen johdosta tapahtunutta irtisanomista voitiin pitää rangaistavana työsyrjintänä, korkein oikeus kirjoittaa.

Korkeimman oikeuden mielestä Räty oli tietoinen työsuojeluilmoituksesta. Korkeimman oikeuden mielestä Räty oli myös tietoinen siitä, että ilmoituksen tekeminen vaikutti Ahteen irtisanomiseen.

– Räty oli siten toiminut tahallisesti äänestäessään Ahteen irtisanomisen puolesta, korkein oikeus kirjoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Räty perusteli oikeudessa Ahteen potkuja luottamuspulalla. Rädyn mukaan Ahde mustamaalasi ja haukkui häntä. Hänen mukaansa Ahde myös juoni hänen syrjäyttämistään puheenjohtajan tehtävästä.

Korkeimman oikeuden mielestä luottamuspula ei ollut kuitenkaan irtisanomisen todellinen syy.

– KKO ei pitänyt Rädyn ilmoittamaa luottamuspulaa irtisanomisen todellisena syynä, korkein oikeus kirjoittaa.

Räty sai työsyrjinnästä 20 päiväsakkoa, joka teki hänen tuloillaan 480 euroa. Räty joutuu maksamaan Ahteelle myös tuhannen euron kärsimyskorvaukset. Hän joutuu maksamaan myös Ahteen yli 27 200 euron oikeudenkäyntikulut, jotka tulivat käräjiltä, hovista ja korkeimmasta oikeudesta.

Räty on saanut aiemmin jo lainvoimaisen tuomion työpaikkakiusaamisesta vuosina 2006–2012. Oikeuden mukaan Räty kiusasi Ahdetta ja entistä sihteeriään. Oikeuden mukaan Räty syyllistyi työturvallisuusrikokseen sekä Ahteen osalta myös pahoinpitelyyn. Räty sai 80 päiväsakkoa.