Sääntö-Suomi iski: Valtio korjasi turistikohteeksi tarkoitetun Svinhufvudin kodin miljoonilla – viranomainen kielsi opastekyltit tien varresta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sääntö-Suomi iski: Valtio korjasi turistikohteeksi tarkoitetun Svinhufvudin kodin miljoonilla – viranomainen kielsi opastekyltit tien varresta

Turistikohteeksi uumoiltu presidentti Svinhufvudin vanha koti on synnyttänyt oikeuskiistan Luumäen kunnan ja ely-keskuksen välille.

Presidentti Pehr Evind Svinhufvudin kotimuseo Kotkaniemi avattiin peruskorjauksen jälkeen Luumäellä Etelä-Karjalassa toukokuussa. Svinhufvud osti Kotkaniemen tilan vuonna 1908.

12.6.2018 22:10

Suomen kolmannen presidentin, P. E. Svinhufvudin kotina toiminut Kotkaniemi avautui museona yleisölle toukokuussa Luumäellä.

Nyt peruskorjattu ja uudeksi turistikohteeksi uumoiltu kotimuseo on synnyttänyt oikeuskiistan Luumäen kunnan ja ely-keskuksen välille. Riidan syynä ovat opastekyltit: Luumäen kunta anoi ely-keskukselta valtatien varteen museosta kertovaa liikennemerkkiä, jotta vierailijat löytäisivät perille.

Ely-keskukselta ei kuitenkaan herunut kyltille lupaa. Tällä hetkellä Kuutostieltä on opastetaulu vasta nimetylle Itsenäisyydentielle. Se on pätkä entistä Kuutostietä, jossa on neljä historiallista kohdetta, mukaan lukien Kotkaniemi.

Ely-keskus katsoo, että opasteet Itsenäisyydentielle riittävät, eikä Kotkaniemi tarvitse omaa kylttiään.

Luumäellä päätöksestä raivostuttiin sen verran, että kunta on valittanut päätöksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Asiasta kertoo Yle.

Paikallisella elylläkin osuutta

Pirkanmaan ely-keskuksen lupapäällikkö Petteri Pietilä kertoo, että kielteisessä päätöksessä on menty ohjeiden mukaan.

– Iso rooli on alueellisella opastussuunnitelmalla, mitä me noudatamme. Se on paikallisen ely-keskuksen tekemä suunnitelma, jossa on lueteltu merkittäviä kohteita, joihin palvelukohdeopastuksella pitää opastaa. Siellä on ollut ennen tämä Kotkaniemi, mutta nykyään ei, Pietilä toteaa.

Pietilän mukaan opastussuunnitelman kaltaiset ohjeistukset tulevat aina vähän jäljessä, ja se johtaa tällaisiin päätöksiin.

– Jos ohje on sellainen, että se ei anna myöden, niin ei me voida lähteä siinä soveltamaan kauheasti.

Palvelukohdeopaste on kyltti, jolla opastetaan tienkäyttäjiä palveleviin kohteisiin ja tienvarsipalveluihin, kuten juuri matkailukohteisiin.

Pietilä toteaa myös, että Itsenäisyydentien opasteilla kyllä löytää perille Kotkaniemeen. Kotkaniemi sijaitsee Itsenäisyydentien varrella.

Hallinto-oikeus jatkaa

Nyt, kun kunta on valittanut hallinto-oikeuteen, kaikki on kuitenkin auki. Pietilän mukaan on olemassa mahdollisuus siihen, että lupa kyltille myönnetään vielä tulevaisuudessa. Sitä ennen ”tiettyjen asioiden täytyy kuitenkin muuttua”.

Tapaus jatkuu nyt niin, että hallinto-oikeus pyytää osapuolilta lausuntoja tapaukseen liittyen.

– Katsotaan nyt tilanne, että mitä sieltä oikeudesta tulee, ei tässä ole muuta tehtävissä. Eilen meille vasta selvisi, että ne ovat ylipäätään valituksen asiasta tehneet, Pietilä kertoo.

Kunnanjohtaja käärmeissään

Ylen haastattelema Luumäen kunnanjohtaja Anne Ukkonen on päätöksestä käärmeissään.

– Turistin pitäisi Itsenäisyydentie-viitasta päätellä, että Kotkaniemi sijaitsee siellä. Tämä on käsittämätöntä, hän toteaa.

Ymmärrystä ely-keskuksen päätökselle ei heru. Ukkosen mukaan Kuutostiellä on jo nyt ”kaikenlaista viidakkoa” kaikkine opasteineen ja mainoksineen.

– On jos jonkinnäköistä lippua ja lappua, niin on se kumma, ettei saa virallista hienoa merkkiä laittaa, Ukkonen toteaa.

Ylen mukaan tällä hetkellä Kuutostien varressa on A3-kokoisia mainoksia, jotka ohjaavat Kotkaniemeen. Ne asennettiin väliaikaiseksi viime kuussa vietettyjen museon avajaisten kutsuvierastilaisuutta varten. Ukkonen myöntääkin Ylen haastattelussa, että mainokset ovat laittomia.

Historia tuntee samanlaisia tapauksia

Tapaus muistuttaa Vanhalla Turuntiellä käydystä kylttitaistelusta vuosikymmenen alkuvuosina.

Tuolloin sisustustavarakauppa ja ravintola Kasvihuoneilmiö joutui taisteluun tiehallinnon ja ely-keskuksen kanssa, kun hän ei saanut pitää tienvarsimainosta uuden Helsinki-Turku-moottoritien varrella.

Poistopäätöstä perusteltiin sillä, ettei E-tieverkolla saa olla mainoksia. Mainos oli kuitenkin elinehto ravintolalle, joka oli menettänyt 40 prosenttia asiakkaistaan sen jälkeen, kun uusi moottoritie valmistui.

Tiedätkö paikan, johon ei saa laittaa opaskylttiä? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen: uutiset@is.fi, puh. 09 122 3420.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?