Ulkomaalaisten rikollisten osuus lisääntynyt asuntomurroissa: ”Omaisuusrikoksia tehdään nopeasti suuria määriä”

Poliisin tietoon on tullut aiempaa enemmän asuntomurtoja.

| Päivitetty

Poliisi sai tutkittavakseen tammi-toukokuussa noin 771 asuntoihin kohdistunutta törkeää varkautta tai niiden yritystä. Vuotta aiemmin luku oli noin 657.

– Asuntomurtoja tapahtuu koko maassa, mutta lukumääräisesti eniten pääkaupunkiseudulla. Asuntomurrot koko maassa ovat viime vuoteen verrattuna kasvaneet runsas 17 prosenttia, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta sanoo.

Kasvua selittävät Poliisihallituksen mukaan ulkomaalaiset rikolliset. Vuoden 2017 alusta lähtien kiinnijääneiden ulkomaalaisten tekijöiden osuus on noussut kuusi prosenttia. Heidän osuutensa kaikista murroista on tällä hetkellä 43 prosenttia.

Rajat ylittävä rikollisuus on poliisille haaste.

– Suomeen tullaan rikoksentekotarkoituksessa. Etenkin omaisuusrikoksia tehdään nopeasti suuria määriä, ja tekojen jälkeen maasta poistutaan eri reittejä ja eri kulkuvälineillä, sanoo poliisitarkastaja Jyrki Aho tiedotteessa.

Suomalaisia kiinnijääneitä on edelleen enemmän kuin ulkomaalaisia. Aluekohtaiset erot voivat olla kuitenkin suuria.

– Pääkaupunkiseudulla ja etenkin Helsingin sekä Länsi-Uudenmaan alueella kahdeksan kymmenestä asuntomurtorikoksesta epäillystä on tullut tai lähtöisin ulkomailta.

Nousseista luvuista huolimatta Suomen tilanne verrattuna muihin pohjoismaihin on verraten hyvä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?