Varusmiehet ottivat kiinni kaksi siviiliä sotaharjoituksessa – komentaja teki tutkintapyynnön

Varusmiehet ottivat kiinni kaksi siviiliä, jotka ajoivat autolla lähellä Ilmasota 2018 -harjoitusaluetta.

Siviilit otettiin kiinni Puolustusvoimien harjoituksessa Jämsässä, Hallissa. Hallin taajaman tunnistaa kylän keskustaan jalustalle nostetusta Draken-hävittäjästä.

12.6.2018 6:14 | Päivitetty 12.6.2018 7:17

Poliisi selvittää parhaillaan tapausta, jossa Puolustusvoimat otti kaksi siviiliä kiinni harjoituksensa yhteydessä.

IS:n tietojen mukaan tapahtumat saivat alkunsa aamulla 23. toukokuuta järjestetyssä Karjalan lennoston joukkokoulutuskauden päätösharjoituksessa Jämsän Hallissa. Lennoston joukot toimivat osana Ilmasotakoulun johtamaa Ilmasota 2018 -harjoitusta.

Varusmiehistä koostunut partio huomasi puolustusvoimien harjoitusalueella, lähellä asutusta ajaneen auton. He pysäyttivät auton, jossa istui kaksi siviilipukuista miestä. Varusmiehet ottivat heidät kiinni.

Karjalan lennoston komentaja, eversti Timo Herranen vahvistaa tapauksen Ilta-Sanomille, mutta korostaa, ettei hänellä ole vielä tiedossaan kaikkia asiaa koskevia seikkoja.

Hän sanoo, että kiinniotettujen siviilien juttu selvitetään perinpohjaisesti.

– Vastaan henkilökohtaisesti siitä, että minkäänlaista vähättelyä ei ole. Kun sain tapahtuman tietooni harjoituksen jälkeen, tein asiasta tutkintapyynnön. Asiassa toimivalta on poliisilla.

Herranen vahvistaa, että kaksi henkilöä päätyi harjoitusalueelle ja heidät otettiin kiinni, mutta ei poliisitutkinnan vuoksi kerro tarkempia yksityiskohtia.

– He ovat samoilla nurkilla työskennellyttä henkilöstöä, joille oli kyllä tiedotettu meidän käynnissä olevasta harjoituksestamme. Heidät vapautettiin, kun kävi ilmi, mistä oli kysymys. Sitä, miten tapahtumat tarkalleen etenivät, tutkitaan parasta aikaa, Herranen sanoo.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Olavi Saunamäki kertoo, että poliisi ryhtyy tutkimaan asiaa todennäköisesti vapaudenriistona, mutta rikosnimike tarkentuu tutkinnan edettyä.

Ilmavoimat lähestyi poliisia ensin puhelimitse tehdyllä tutkintapyynnöllä, jonka jälkeen poliisi pyysi saada vielä tarkennetun, kirjallisen tutkintapyynnön. Saunamäen mukaan Ilmavoimat toimittaa sen viimeistään tiistaina.

– Koska kyse on Puolustusvoimista, pyysin jo valmiiksi selvittämään muun muassa osallisten henkilöiden komentoketjut. Siksi tämä asia on viipynyt jonkin aikaa.

Eversti Timo Herranen kertoo, että hän on komentanut lennostoa kolme kuukautta, eikä vastaavaa ole tapahtunut sinä aikana. Hänellä ei ole tietoa siitä, onko vastaavaa tapahtunut Puolustusvoimissa. Hän ei pidä sitä mahdottomana, vaikka toiminta on tarkoin ohjeistettua.

– Paljon harjoitellaan, ja turvallisuustoimintaan kiinnitetään suurta huomiota. Ei kuitenkaan ole normaalia toimintaa, että siviilit päätyvät kiinniotetuiksi. Siksi asia tutkitaan perin pohjin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?