Suomen susilaumoista suurin osa vaeltaa nyt lännessä – katso kartasta, missä sudet liikkuvat

Susien painopiste on siirtynyt idästä länteen.

11.6.2018 6:53

Suomen susikannan painopiste on siirtynyt idästä länteen, jossa maaliskuussa oli noin 70 prosenttia Suomen susista, käy ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) uusimmassa susikanta-arviossa.

Länsi-Suomessa oli maaliskuussa 16 laumaa ja yhteensä 108–122 sutta. Läntisen alueen susimäärä on kasvanut edellisestä arviosta noin kolmanneksella. Suurin muutos on Pohjanmaalla, jossa susien määrä on kaksinkertaistunut.

 Yksi ja sama susi jättää aika paljon jälkiä yhden päivän aikana. Se voi sitten tuntua, että susia on joka paikassa.

Idässä laumoja on yhdeksän, joista viisi asustaa rajan molemmin puolin. Poronhoitoalueella liikkui ainoastaan muutama yksittäinen susi.

Uuden arvion mukaan kannan kokonaismäärä on 165–190 sutta. Maaliskuussa Suomessa oli yhteensä 20 susilaumaa. Vuosi sitten niitä oli 14.

Susien siirtymistä idästä länteen selittää Luken mukaan osittain se, että useimmat läntiseen Suomeen asettuneet susiparit saivat pentuja keväällä 2017. Ravintotilanne on lännessä myös parempi kuin idässä.

Susikanta lisääntynee kesän korvalla, sillä sudenpennut syntyvät huhti-toukokuussa. Keskimäärin ensimmäistä kertaa pentuja saava naaras saa 3,7 pentua, vanhemmat hieman vähemmän. Arviot annetaan kuitenkin maaliskuun pohjalta siksi, että silloin on Luken mukaan kattavimmat aineistot sen tekemiseen.

On hyvä, että susikanta on elpynyt, kommentoi Suomen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtajan Harri Hölttä. Höltän mukaan susi vaikuttaa monipuolisesti luonnon monimuotoisuuteen. Se pitää esimerkiksi kurissa supikoira- ja kettukantoja.

– Olisi hienoa, jos nyt opittaisiin elämään susien kanssa rauhallisemmin. Aiemmin, kun susikanta on palautunut tälle tasolle, se on ammuttu alas joko laillisesti tai laittomasti.

– Susi on erittäin liikkuvainen eläin. Se voi liikkua kymmeniä kilometrejä päivässä. Yksi ja sama susi jättää aika paljon jälkiä yhden päivän aikana. Se voi sitten tuntua, että susia on joka paikassa, Hölttä pohtii STT:lle.

Tavoite on, että Suomessa olisi 25 laumaa.

Maa- ja metsätalousministeriön vähimmäistavoite on, että Suomen rajojen sisällä olisi 25 laumaa, ministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi kertoi Luken tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?