Tuntuuko, että juhannuksena on aina surkea sää? IS selvitti 56 vuoden tilastot - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tuntuuko, että juhannuksena on aina surkea sää? IS selvitti 56 vuoden tilastot

Juhannuksena sataa usein, mutta lämpöäkin silloin on keskimääräistä kesäkuista päivää enemmän.

Vai olisiko kyseessä sittenkin piintynyt ajattelutapa.

9.6.2018 7:00

Juhannuksena sataa aina, liian usein vieläpä räntää. Taas sattui juhannukseksi jäätävä sää. Eihän lomia juhannuksena kannata pitää.

Mutta onko sittenkään näin? Onko juhannuksena sen kylmempää tai sateisempaa kuin kesäkuussa keskimäärin? Ilta-Sanomat otti selvää juhannuksen säistä viimeisen 56 vuoden ajalta ja vertasi niitä kesäkuun keskimääräisiin lämpötiloihin.

Jutussa tarkastellaan juhannusaaton ja -päivän korkeimpia lämpötiloja vuodesta 1961 lähtien ja verrataan niitä kesäkuun keskimääräiseen päivän maksimilämpötilaan tarkasteluväliltä 1981–2010.

Jos grafiikka ei näy laitteellasi, paina tästä.

Tarkastelupaikkakunniksi valikoitui neljä sääasemaa koko Suomen pituudelta: Helsinki (Kaisaniemi), Jyväskylä (lentoasema), Siikajoki (Ruukki) ja Sodankylä (Tähtelä).

Tilastoista selvisi muun muassa se, että juhannusaatto on etelässä useammin sateinen kuin juhannuspäivä. Juhannusaattona sadetta on ollut vähintään 0,1 millimetriä Helsingissä ja Jyväskylässä reilusti yli 30 kertaa. Sateisia juhannuspäiviä on sattunut paikkakunnille hieman vähemmän

Pohjoisemmassa lukemat ovat päinvastaiset: Siikajoella juhannusaattoa on värjötelty yli 0,1 millimetrin sateessa vain 22 kertaa, Sodankylässä 29 kertaa. Juhannuspäiviksi sadetta on sattunut paikkakunnalle useammin.

Tilastojen valossa sateettoman juhannuksen haluavan kannattaakin suunnata Siikajoelle. Huomattavaa on, että Siikajoella juhannusaatto on useammin sateeton kuin sateinen.

Helsingissä puolestaan vain joka kolmas juhannusaatto on sateeton.

Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Ville Siiskonen muistuttaa kuitenkin, että kesäkuussa sadepäiviä on normaalisti 12–18, joten juhannuksen sateisuus ei ole keskimääräistä kesäpäivää todennäköisempi.

Jos grafiikka ei näy laitteellasi, paina tästä.

 

 

 

Tilastot kertovat, että kesäkuun keskimääräinen vuorokauden maksimilämpötila on Helsingissä 18,5 astetta. Siikajoella se on vähän vähemmän eli 18 astetta ja Jyväskylässä jopa 19 astetta. Sodankylässä on selvästi viileämpää, kun keskimääräinen ylin lämpötila on kesäkuussa 16,7.

Hieman yllättäen kaikissa mittauspaikoissa juhannuksena on keskimäärin lähes asteen lämpimämpää kuin kesäkuussa yleensä.

Helsingissä juhannusaaton- ja päivän lämpötila kipuaa vajaaseen 19,5 asteeseen ja Jyväskylässä hätyytellään keskimäärin 20 astetta. Myös Siikajoella päästään yli 19 asteeseen.

Sodankylässä on tyytyminen noin 17,5 asteeseen, joka sekin on yli paikkakunnan kesäkuun keskilämpötilan.

Tarkasteltavista paikoista helteisimmän juhannusaaton viettää todennäköisesti Jyväskylässä, mutta lämpimimmät aatot ovat sattuneet Helsinkiin ja Siikajoelle. Kummassakin on paistateltu keskikesän juhlaa 27,8 asteen paahteessa.

– Ihmiset lataavat usein suuria osoituksia juhannuksen säähän. Viime vuosille on sattunut pari huonoa juhannusta niistä pahimpana 2014, jolloin tuli monin paikoin räntää. Ehkä siksi ihmiset pitävät juhannussäätä usein huonona, Siiskonen pohtii.

Jos grafiikka ei näy laitteellasi, paina tästä.

 

 

Tälle juhannukselle sääennusteet lupaavat hyvää keliä. Aiemmin Ilta-Sanomat uutisoi, että ulkomaiset sääpalvelut Accuweather ja WeatherOnline lupaavat juhannukseksi monin paikoin yli 20 astetta. WeatherOnline lupasi juhannusaatoksi 20 lämpöastetta muun muassa Jyväskylään, Kuopioon, Lahteen ja Lappeenrantaan.

21 asteeseen yllettäisiin Mikkelissä.

Lue lisää: Kaksi ulkomaista sääpalvelua ennustaa Suomen juhannussään – molemmilla hyvää kerrottavaa lämpötilasta

Juhannuspäivänä Mikkelin lisäksi 21 asteesta nautittaisiin myös Savonlinnassa, Iisalmessa, Jyväskylässä ja Varkaudessa.

Accuweather ei lupaa ihan yhtä korkeita lämpöasteita, mutta senkin ennusteen mukaan juhannussää on viime vuotta parempi. Helsinkiin, Seinäjoelle ja Huittisiin Accuweather lupaa 18 astetta, ja muuallakin Suomessa lämpötila pyörii 15–17 asteen tienoilla.

Juhannuspäiväksi lämpötila nousisi, huippuna Seinäjoen 19 astetta.

Myös Forecan kuukausiennuste enteilee, että juhannusviikko on keskimääräistä lämpimämpi. Forecan ennuste ei kuitenkaan näytä yksittäisen päivän sääennustetta.

Jos grafiikka ei näy laitteellasi, paina tästä.

Postinhakureissu juhannuspäivän aamuna Sastamalassa vuonna 2014.

Juhannuspäivä Mietoisissa vuonna 2014.

Kuten kuvista näkyy, kesän 2014 juhannus oli säiltään poikkeuksellinen.

Kyllä kelpasi juhannussää Joensuussa vuonna 2015.

Kalajoella juhannuksena 2012.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?