Katso tilastot: Naiset ovat yo-kirjoitusten laudatur-rohmuja – paitsi aivan huipulla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Katso tilastot: Naiset ovat yo-kirjoitusten laudatur-rohmuja – paitsi aivan huipulla

Ylioppilaat saivat viikko sitten lakit päähänsä.

Julkaistu: 9.6.2018 10:25

Suurin osa ylioppilaista on naisia. Tilastojen mukaan naiset saavat myös laudatureja miehiä enemmän.

Naisia on abeista reilusti yli puolet, tänä keväänä 59,6 prosenttia.

Miksi näin, Ylioppilastutkintolautakunnan aktuaari Alex Hellsten?

– Uskoisin, että tytöt ovat yliedustettuja myös lukiolaisten joukossa, Hellsten sanoo.

Hellsten osuu oikeaan: Tilastokeskuksen mukaan lukion aloittavista opiskelijoista vuosittain keskimäärin hieman yli 57 prosenttia on tyttöjä.

Huippupapereita naiset juhlivat suhteessa useammin kuin miehet. Viime vuonna vähintään yhden laudaturin kirjoittaneista abeista 61 prosenttia oli naisia. Aivan supersuorituksissa puntit kuitenkin tasoittuvat. Hurjat seitsemän tai kahdeksan laudaturia kirjoittaneista abeista 57 prosenttia oli naisia.

Lakin saadakseen on pakko kirjoittaa vähintään neljä ainetta, mutta viiden aineen kirjoittaminen on suosituin valinta. Ja sen suosio kasvaa.

– Jos läpipääseminen tuntuu haastavalta, ehkä silloin ei oteta ylimääräisiä aineita. Ehkä viisi on suosituin siksi, että jotkut tietyt aineet pitää olla esimerkiksi korkeakouluhakuihin, Hellsten pohtii.

Lue lisää: Mitä kouluvuosista jäi päähän? Testaa, pääsisitkö läpi ala-asteelta

Näin arvostellaan

Ensin koesuorituksen arvostelee oman oppilaitoksen opettaja. Sen jälkeen tehtävän arvostelee Ylioppilastutkintolautakunnan sensori. Sensori antaa pisteitä lautakunnan ja sensorikokouksen yhteisesti päättämien arvostelukriteerien mukaisesti.

Arvosanojen pisterajat lautakunta päättää vasta sen jälkeen, kun arvostelutyö on saatu päätökseen, siis kullakin tutkintokerralla erikseen. Aineiden arvosanojen pisterajojen esityön tekee lautakunnan aktuaari ja valiokunnat. Lopullisesti pisterajat hyväksyy Ylioppilastutkintolautakunnan yleiskokous.

Suurimmassa osassa aineita pisterajat päätetään niin sanotulla standardoitujen yhteispisteiden keskiarvo (Syk) -menetelmällä. Menetelmä ottaa huomioon myös kirjoituksia edeltäneen tutkintokerran koesuoritukset. Se vähentää eri tutkintokertojen eri kokelasmäärien vaikutusta arvosanajakaumiin.

– Pyrkimys on simuloida sitä, että kaikki kirjoittaisivat samanaikaisesti, aktuaari Alex Hellsten selittää syk-menetelmää.

Enää ei siis anneta vanhan mallin mukaan laudatureja esimerkiksi parhaalle viidelle prosentille. Koska edellinen koekerta otettiin huomioon, esimerkiksi viime keväänä pitkän matematiikan kokeessa laudaturin sai 7,2 prosenttia kokelaista ja lyhyen oppimäärän kokeessa 3 prosenttia kokelaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?