Kyllikki Saari kirjoitti vain muutama päivä ennen katoamistaan pastorille: ”Sanokaa millä tavalla pitäisi elää...” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kyllikki Saari kirjoitti vain muutama päivä ennen katoamistaan pastorille: ”Sanokaa millä tavalla pitäisi elää...”

Kirje on päivätty 14.5. 1953. Vain hieman myöhemmin, 17. 5. 1953, Kyllikki Saari katosi kotimatkalla.

10.6.2018 7:31
  • Yllä olevalla videolla on kerrottu, miten Kyllikki Saaren viimeiset vaiheet etenivät.

17-vuotiaasta pienen kylän tytöstä tuli Suomen tunnetuin murhamysteeri, jonka surmaaja ei koskaan joutunut vastuuseen teostaan.

Tällaisen kirjeen Kyllikki Saari kirjoitti tutulle pastorille:

”Pastori Hyvä.

Kiitos viimeisestä! ja parhaat terveiseni täältä ”kotomökiltä”. Olen ollut nyt kotona paitsi kahtena päivänä olin jo kirjoittamassa niitä korttia, sain sen työmaan ja oli hauskaa kun se tuli, sillä ei taida tulla mihinkään lähdettyäkään ainakaan toistaiseksi.

Kyllä tähän saakka on ollut sellaista hiljaista ja yksinäistä, mutta kyllä se nyt taas menee, kun ottaa sen asenteen, että antaa mennä.

Kun näin jälestäpäin ajattelee, niin kyllä se 7 kk. oli aika mukavaa aikaa ja siinä oppi jo kaikenlaista. Teille saan olla siitä kiitollinen. Kyllä minä tiedän kuinka paljosta saan Teitä kiittää, vaikka silloin oli kiittämätön, kun olisi ollut mahdollisuus siihen henkilökohtaisesti.

 

Kylläkai siellä on kirkossa enemmän väkeä kuin täällä, tänäänkin oli aika vähän viime sunnuntaina oli vähän enemmän. Sielläkin olisi hauskempi olla kun olis oikein paljon väkeä, mutta eihän niille ihmisille näy mitään voivan, kun ei niitä tule. Tänään tosin oli vähän sateista aamulla, mutta nyt jo paistaa aurinko.

Eilen kävin kansliassa Tyyne (sukunimi) ja hän kysyi sitä että kenelle hän saisi maksaa sen Kotimaa lehden ja minä otin ja lähetän sen Teille, kun en minäkään tiennyt kenelle niitä sais maksaa niin ajattelin että saan siinä samalla muutakin vähän kysellä, Vai saanko? Voisitteko vastata joskus siihen, millä tavalla ihminen voisi olla välittämättä toisten puheista? Ihminenhän on aina vajavainen, eikö totta? Sanokaa millä tavalla pitäisi elää, että voisi pysyä Jeesuksen johdattamalla tiellä, ettei maailma veisi. Ja niitä jotka ovat maailmalla voisi saada toiselle tielle? Mitenkä?

Toivon että te Pastori vastaatte näihin kysymyksiin ja että saisin joskus kysellä niitä paljon. Silloin olisin jo halunnut kysyä kaikkea, mutta en tiedä miksi en voinut (tai ehkä sentään). Toivon että ymmärrätte minua. En ole koskaan voinut kysellä keneltäkään, mutta toivon että vois Teiltä, sillä olettehan Te Rippi-isäni! Terveisiä kaikille, myös Rouvalle ja Leenalle. Monin terveisin Kyllikki.

Toivon vastausta!

Kirje on päivätty 14.5.1953 Möykkyyn. Sen ensimmäisen sivun laidassa on vielä ”Voisitteko joskus tehdä sen työtodistyksen ja lähettää!?” ja toisen sivun laidassa ”Saanko käyttää tällaista nimeä osoitteessa? vai K.V. Luulisin sillä Te itse olette antanut melkein luvan kohdella allekirjoituksella vai kuinka?”.

Tämän kirjeen Kyllikki Saari lähetti pastorille. Kirje on päivätty 14.5. 1953. Vain hieman myöhemmin, 17. 5. 1953, Kyllikki katosi kotimatkalla.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?