Punkkien irrottamiseen myydään monenlaisia värkkejä – professori kertoo, miksi pinsetit ovat yhä ylivoimaiset - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Punkkien irrottamiseen myydään monenlaisia värkkejä – professori kertoo, miksi pinsetit ovat yhä ylivoimaiset

Julkaistu: 8.6.2018 8:21

”Ei punkin poistamiseen tarvitse mitään kummempia vehkeitä.”

Puutiaistiedon lisääntyessä markkinoille on tullut mitä ihmeellisempiä puutiaistuotteita ja etenkin punkinpoistovälineitä. Punkkirauta, punkkilaastari, punkkikoukku, punkkikortti, punkkilasso ja kylmäsuihke ovat muutamia esimerkkejä apteekista löytyvistä puutiaistuotteista.

  • Otsikon alla olevalta videolta näet, kuinka poistaa punkki eri työkaluilla.

Terveystieteen tohtori Soile Juvonen Lyme Borrelioosi ry:stä ja Saaristolaislääkäreiden johtava lääkäri Janne Castrén eivät pidä markkinoiden punkkituotteita kovin tarpeellisina.

– Ei punkin poistamiseen tarvitse mitään kummempia vehkeitä. Tärkeintä on, että on pinsetit, Juvonen toteaa.

Myös Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Heikki Henttonen suhtautuu punkinpoistovälineisiin skeptisesti.

– Itse käytän aina teräväkärkisiä pinsettejä. Punkkilasson käyttäjiltä olen tosin kuullut, että he ovat olleet siihen tuotteeseen tyytyväisiä.

Henttosen mukaan eri tuotteiden ongelma on se, ettei niillä välttämättä saa napattua kiinni pieniin toukka- tai nymfipuutiaisiin. Pinseteillä sen sijaan saa kiinni pienimmästäkin puutiaisesta.

Puutiainen on irrotettava nopeasti

Noin joka viides puutiainen kantaa borrelioosia, ja lisäksi punkit levittävät harvinaisempaa puutiaisaivotulehdusta. Puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa TBE-virusta kantaa 1,5 prosenttia puutiaisista.

Jos iholta löytyy puutiainen, tärkeintä on irrottaa se mahdollisimman nopeasti.

– Puutiaisaivotulehdus tarttuu vain muutamassa minuutissa, kertoo THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane.

Vanha keino on ollut upottaa puutiainen voihin tai muuhun rasvaan, jolloin punkin hengityselimet eivät saa ilmaa ja punkki vetäytyy ulos ihosta. Tällöin riskinä kuitenkin on, että puutiainen oksentaa bakteerin verenkiertoon.

Nykyisin puutiaisen poistoon suositellaankin ensisijaisesti teräväkärkisiä pinsettejä. Niillä pystyy poistamaan myös puutiaisen toukat ja pikkiriikkiset nymfit.

Pihdeillä otetaan suoralla otteella kiinni puutiaisen imukärjen tyveen ja vedetään hitaasti suoraan ylöspäin.

– Kiertää ei saa, Juvonen neuvoo.

Esimerkiksi metsäretkellä saattaa kuitenkin tulla eteen tilanne, jossa punkki on kiinnittynyt ihoon eikä pinsettejä ole mukana. Tällöin puutiainen kannattaa irrottaa kynsillä tai sormilla, sillä tärkeintä on saada se nopeasti pois.

Henttonen kertoo, että joskus puutiaista irrottaessa punkin pää saattaa jäädä ihon sisään. Sitä ei pidä kuitenkaan säikähtää.

– Jos puutiaisen pää katkeaa, siihen kohtaan jää pieni punainen täplä pariksi päiväksi. Se ei kuitenkaan ole vaarallista eikä sitä pidä sekoittaa borreliaan, hän sanoo.

Borreliassa pureman ympärille ilmestyvä jälki on suurempi kuin kahden euron kolikko.

Henttonen suosittelee, että kesällä kannattaa aina pitää pinsetit mukana luontoretkillä.

– Itse olen kehittänyt sellaisen systeemin, että laitan taskussa olevat teräväkärkiset pinsetit kiinni shamppanjapullon korkkiin, hän vinkkaa.

Tärkeintä kuitenkin on tehdä punkkitarkastus riittävän usein.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?