Kommentti: Tämän vuoksi Aki Ruotsalan pikapotkut Pori Jazzista olivat kyseenalaiset

Pori Jazzin ex-toimitusjohtaja Aki Ruotsala sai somekohun vuoksi potkut alle vuorokaudessa. Menikö tämä nyt niin kuin Strömsössä, kysyy Ilta-Sanomien toimittaja Katri Utula.

8.6.2018 7:34

Heitän itseni suoraan susille, koska tätähän ei saisi sanoa ääneen. Mielestäni Pori Jazzin entisen toimitusjohtajan Aki Ruotsalan potkut olivat hätiköidyt.

Ei, en ole sitä mieltä, että minkäänlaiset homojen eheyttämispuheet ovat oikein, saati edes tästä maailmasta.

Ei, en puolustele tällaisia lausuntoja millään tavoin, päinvastoin. Kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia ja minulla on monia ystäviä, jotka joissain piireissä määritellään vähemmistön edustajiksi.

Mutta koko katastrofin ongelma oli siinä, ettei missään ole varsinaisesti sellaista todistusaineistoa, joka oikeuttaisi tuon kaltaisen vainon ja julkisen lynkkauksen, jota keskiviikkona koettiin.

Ihminen sai potkut alle vuorokaudessa ilman, että häntä ehdittiin edes kuulla!

Kun ihmiset vaativat suvaitsevaisuutta Ruotsalalta, heidän pitäisi vaatia sitä ihan ensin itseltään.

Olisi tärkeää kuulla toista osapuolta ensin kunnolla, saada tarkentavat selitykset hänen lausunnoilleen ja sen jälkeen keskustella asiasta reilusti ja aikuismaisesti: ”Okei, sinä ajattelet noin, minä taas ajattelen näin. Voisimmeko keskustella ja yrittää päästä tästä jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen tai edes tulla ymmärretyksi toinen toisillemme.”

Mitä keskiviikkona oikeastaan tapahtui? Monet olivat heti valmiita tuomitsemaan Ruotsalan tämän lausunnoista, jotka olivat ylipäätään niin epämääräiset, että hänestä tulisi erinomainen poliitikko.

Hänen pahin virheensä oli ilmoittaa, ettei ole homoja, on vain homoutta. Mitä tämä tarkoittaa? Mitä on homous? Kerro se meille, Ruotsala!

  • Otsikon alla olevalta videolta voit katsoa tapauksen perustiedot.

Me kaikki voimme toki arvailla ja vetää kommentista omat johtopäätöksemme, mutta mitään faktaa en ole tästä itse Ruotsalalta kuullut. Haluaisin ensin tietää, mitä hän näillä kommenteillaan tarkoittaa.

Valitettavasti Ruotsala itse kieltäytyy vastaamasta lisäkysymyksiin ja pitäytyy lähettämässään tiedotteessa. Hän ei ole vastannut IS:n esittämiin tarkentaviin kysymyksiin.

Ehkä kannattaisi, koska soppa ei voi tästä enää sakeammaksi mennä.

Ruotsala itse sanoi tuoreeltaan, että alkuperäisessä Satakunnan Kansassa ilmestyneessä jutussa on lukuisia virheitä. Mutta ei häntä kukaan enää kuullut, koska juna oli jo kovaa vauhtia liikkeellä.

Alkuperäisessä jutussa oli myös tuotu esiin hänen yhteytensä Älä alistu -kampanjaan vuonna 2011, jonka sanoman mukaan yhteiskunta, ryhmäpaine ja valtamedia altistaisi nuoria homo- ja biseksuaalisuuteen.

Tuolloin Kristillisdemokraattisen nuorisojärjestön puheenjohtajana toiminut Ruotsala ei ole omien sanojensa mukaan ollut edes mukana koko kampanjassa.

Aki Ruotsalan epämääräiset kommentit veivät häneltä työt alle vuorokaudessa kommenttien julkaisun jälkeen.

Moni on tuskin edes reagoinut Ruotsalan vastineeseen, koska kaikki halusivat uskoa sen, mitä heille oli jo kerrottu: paljon mehevämpi ja pöyristyttävämpi tarina.

Kyseinen kampanjahan on juuri sitä, mitä jazzeilla käyvät vapaamieliset kulttuuri-ihmiset eivät voi missään nimessä hyväksyä. Kampanja, jossa Ruotsala ei siis ollut mukana.

Mutta virheellisistä faktoista viis, sillä somessa alkoi vyyhti, joka on nähty ennenkin.

Täsmennys: Satakunnan Kansan vastaava päätoimittaja Tomi Lähdeniemi täsmensi IS:lle perjantaina 8.6.2018, että Aki Ruotsalan SK:lle lähettämässä oikaisupyynnössä oli kaksi kohtaa, jotka hän jälkikäteen olisi halunnut muuttaa. Lähdeniemi kertoo, että Ruotsalan haastattelu nauhoitettiin, ja hän oli saanut tarkistaa jutun ennen sen julkaisua. Lähdeniemen mukaan Ruotsala myönsi sanoneensa asiat niin kuin ne oli kirjoitettu.

Ensimmäiset olivat heti boikotoimassa koko Pori Jazz -festareita ja eroamassa kirkosta ja mitä kaikkea sitä nyt äkkiseltään päällimmäisessä tunnepuuskassa keksitäänkään.

Yhtäkkiä koko Pori Jazz oli mätä festari, vaikka puhuttiin yhdestä henkilöstä, joka ei ehtinyt vielä edes aloittaa festareiden toimitusjohtajan tehtävässä.

Nykyinen somemaailma on tuonut esiin ikävän ilmiön, jossa tuomitaan väärät ja erilaiset mielipiteet heti ja ollaan valmiita lynkkaamaan ihminen vain väärän mielipiteen vuoksi.

Kuinka monella on työpaikallaan mahdollisesti sellaisia mielipiteitä, että ne ääneen sanoessaan saisi potkut?

Jos olet uskonnollinen ja ajattelet esimerkiksi vähemmistöistä eri tavoin kuin monet muut, onko se syy potkuihin?

Kuinka paljon yksityiset mielipiteet ylipäätään vaikuttavat siihen, miten hoidat työsi?

Ja millaisia ne yksityiset mielipiteet lopulta edes ovat?

Ruotsala on entinen Kristillisdemokraattisen nuorisojärjestön puheenjohtaja. Kuva vuodelta 2012.

Luin Ruotsalan oman vastineen siitä, että hän on tosiasiassa tasa-arvon kannattaja.

Tiedä sitten, mikä tässä tarinassa on enää tosi, mutta olisi ollut kiinnostavaa tietää, kuinka paljon hänen taustansa olisi todellisuudessa edes vaikuttanut Pori Jazzin toimitusjohtajan tehtävässä. Tämän vuoden teemanakin kun oli tasa-arvo.

Pori Jazzin hallituksen mukaan Ruotsala on erittäin pätevä johtaja, ja siksi he valitsivat Ruotsalan ilman, että kukaan keksi katsoa tämän aiempaa historiaa.

Koko vyyhti olisi vältetty, mikäli hallitus olisi tajunnut tutkia taustat. Vai olisiko?

Ehkä ne taustat tiedettiinkin, sillä hyvin erikoiselta tuntuu, etteivät he olleet Ruotsalan taustoista tietoisia. Ruotsala on hyvin tunnettu henkilö Satakunnassa juuri taustansa vuoksi.

Satakunnan Kansa tuntui olevan taustoista hyvinkin tietoinen ja juttu oli tehty nimenomaan niin, että Ruotsalan on vastattava hyvin tiukkoihin, uskontoon liittyviin kysymyksiin. Enpä ole moista uskontoon pohjautuvaa juttua nähnyt aikoihin.

Onko oikein, että ihminen erotetaan tehtävästään alle vuorokaudessa epämääräisten lausuntojen vuoksi? Pitäisikö häntä mahdollisesti ensin kuunnella?

Ymmärrän toki Pori Jazzin paniikkiratkaisun, joka oli somekohun paisuessa todennäköisesti ainoa mahdollinen – kuin suoraan kriisiviestinnän oppikirjasta.

Kun juna oli puksuttanut parissa tunnissa jo niin kauas, ei paluuta enää ollut. Pääsyliput on myytävä ja artistit pidettävä mukana.

Mutta miten se pääsi tähän pisteeseen näin lyhyessä ajassa? Menikö tämä nyt niin kuin Strömsössä?

Juttuun lisätty 8.6.2018 kello 21.22 Satakunnan Kansan vastaavan päätoimittajan Tomi Lähdeniemen täsmennys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?