Punkki voi vaania lyhyessäkin nurmikossa: Näillä 8 keinolla suojaudut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Punkki voi vaania lyhyessäkin nurmikossa: Näillä 8 keinolla suojaudut

Julkaistu: 7.6.2018 12:55

Punkit lisääntyvät. Näin suojaudut.

Sekä puutiaiset että taigapunkit jatkavat vakaata runsastumistaan Suomessa. Uutinen on ikävä, sillä molemmat levittävät puutiaisaivokuumetta ja borrelioosia.

Katso videolta, kuinka helsinkiläiset ovat varautuneet punkkeihin.

– Mistään räjähdyksestä tai punkkien vyörystä ei sentään ole kyse, Luonnonvarakeskuksen professori Heikki Henttonen sanoo. Itse asiassa kuiva kevät pitää osaltaan punkkikantaa aisoissa, sillä punkit vaativat selvitäkseen kosteat olot.

Puutiaiset runsastuvat kahdella tavalla: niiden määrä kasvaa maan etelä- ja lounaisosissa, ja lisäksi ne leviävät uusille alueille. Puutiaisia tavataan jo pitkin Perämeren rannikkoa Kemiin ja Tornioon asti, samoin kuin sisämaassa Savossa ja Kainuussa.

Puutiaisen lisäksi Suomessa leviää taigapunkki. Se kestää kylmää, ja siksi punkeista on tullut myös alkukesän riesa. Taigapunkin esiintymishuippu on jo toukokuussa.

Näin suojaudut punkeilta:

1 Rokotteesta suojaa keholle ja mielelle

Rokote auttaa suojautumaan punkkien levittämistä taudeista vain puutiaisaivokuumeelta. Borrelioosia vastaan rokotetta ei ole, ja siksi ”punkkirokotteesta” puhuminen on Henttosen mukaan harhaanjohtavaa.

Aivokuumevirus elää punkin sylkirauhasessa ja siirtyy ihmiseen heti punkin purressa. Siksi punkin poistaminen on aivan liian hidas toimenpide suojaamaan aivokuumeelta.

Virus on harvinainen, mutta Henttonen ei näe estettä rokotteelle.

– Rokote antaa mielenrauhaa. Psyykkinen puoli voi olla tärkeämpi.

 Ennen neuvottiin hukuttamaan punkki rasvaan, mutta niin ei missään nimessä pidä tehdä. Silloin punkki tukehtuu ja oksentaa haavaan. Se nopeuttaa infektion syntyä.

2 Muista jokailtainen punkkisyyni

Borrelia-bakteeri elää punkin suolessa, ja punkin on oltava ihossa useita tunteja tartuttaakseen bakteerin.

Punkeille altistuvan on siis syytä ottaa tavaksi jokailtainen punkkisyyni. Ei se täydellistä suojaa borrelioosilta anna, mutta hyvän kuitenkin, Henttonen sanoo.

  • Tässä ohjeet oikeaoppiseen punkkitarkastukseen:

3 Suojaa iho

Tietyt värit eivät houkuta tai karkota punkkeja, mutta vaaleista vaatteista ne huomaa helpommin.

Lahkeen- ja hihansuut on hyvä sitoa kiinni, esimerkiksi työntämällä lahkeet sukanvarsiin. Saatavilla on myös punkkimyrkyllä käsiteltyjä vaatteita.

Kumisaappaat ovat hyvä valinta metsään ja mökkipihalle.

Punkit voivat purra mihin kohtaan vain, mutta usein ne livahtavat hihansuusta sisään ja hakeutuvat esimerkiksi polvitaipeeseen tai nivusiin. Vaatteen läpi ne eivät iske.

Lahkeiden työntäminen sukkiin on oiva keino estää punkkia livahtamasta puntinsuusta sisään.

4 Täydennä suojaa karkotteella

Karkote ei anna täyttä suojaa, mutta lisätehoa kuitenkin. Henttonen neuvoo suihkuttamaan karkotetta kämmeniin, ranteisiin ja niihin suljettuihin hihansuihin.

5 Pidä nurmikko lyhyenä

Punkit viihtyvät kosteissa heinikoissa. Pihalla nurmikon pitäminen lyhyenä voi auttaa torjumaan niitä, mutta täyttä turvaa se ei tuo. Punkkeja voi olla lyhyessäkin ruohossa, etenkin jos se on osan päivää varjossa.

Rantakallioilla punkeilta saa todennäköisesti olla rauhassa. Punkit eivät pärjää paahteisessa paikassa vaan pakenevat varjoon tai maanrakoon.

  • Katso alta videolta, miten punkkeja voi putsata pihalta punkkilakanalla

6 Katkaise punkin kyyti

Punkeille kelpaavat ihmisten lisäksi myös siilit, supikoirat ja muut pihapiirissä liikkuvat eläimet.

Kauriiden ja peurojen mukana niitä voi kulkeutua pihalle enemmänkin. Eläinten liikkumissa pihalla voi estää rakentamalla aidan tontin ympärille.

7 Poista oikein

Punkkipihdit ja -lassot ovat kumpikin Henttosen mukaan hyviä välineitä punkinpoistoon.

Hän itse käyttää teräväkärkisiä pinsettejä.

Pelkin kynsin lopputulos tuskin on yhtä hyvä. Silloin ihon sisään jää helposti palanen punkkia aiheuttamaan pienen tulehduksen.

Ennen neuvottiin hukuttamaan punkki rasvaan, mutta niin ei missään nimessä pidä tehdä. Silloin punkki tukehtuu ja oksentaa haavaan. Se nopeuttaa infektion syntyä.

8 Koiran panta kuuluu koiralle

Lemmikeille tarkoitetut punkkipannat, -liuokset ja -pillerit eivät sovi ihmisille.

– Eri lajit sietävät eri aineita, eikä lampaallekaan voi käyttää koiran karkotteita, Henttonen vertaa.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?