Henkirikoksen uhriksi joutuneen 3-vuotiaan tytön mummo: Kaikki asiat eivät olleet kunnossa

Julkaistu:

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa kuultiin tänään henkirikoksen uhriksi joutuneen 3-vuotiaan tytön mummoa. Hän huomasi heti pian tytön syntymän jälkeen, että vanhemmilla eivät olleet kaikki asiat hyvin.
Mummo kertoi oikeudessa torstaina, että hänen tyttärensä, eli 3-vuotiaan tytön äiti ei edes kertonut aluksi kaikista pariskunnan ongelmista. Hän huomasi ongelmia kuitenkin melko pian tytön syntymisen jälkeen. Tytär syntyi 28.5.2014.

– Aluksi tilanne näyttäytyi ihan normaalilta. Tyttären synnyttyä alkoi näyttää, että kaikki eivät ole kunnossa. Kontrolli tuli esille. Esimerkiksi lapsi ei päässyt isovanhempien luo käymään, (tyttäreni) tuli yksin, kun hän halusi tavata, mummo sanoi oikeudessa.

Hän kertoi myös, että kanssakäyminen hänen tyttärensä miehen kanssa oli hankalaa kieliongelmien takia. Vuoden 2017 tammikuussa hänen tyttärensä tuli hänen kotiovelleen.

– Hän tuli meille illalla kymmeneltä itkuisena. Hän sanoi, että ei voi olla enää siinä asunnossa, mummo sanoi.

3-vuotiaan lapsen äiti puhui myös siitä, että hänen pitäisi päästä tyttärensä kanssa turvakotiin. Hän ei kertonut isovanhemmilleen kuitenkaan syytä. Myöhemmin kävi ilmi, että mies olisi syytteenkin mukaan käyttänyt lapsen äitiin väkivaltaa. Tältä osin miestä syytetään pahoinpitelystä.

Toinen isompi episodi tapahtui saman vuoden kesä-heinäkuussa. Kävi ilmi, että mies oli lähtenyt lapsen kanssa ulkomaille Karibialle ilman äidin suostumusta. Tältä osin isää syytetään lapsikaappauksesta.

– (Tytär) sai Karibialta lopulta tiedon, että tyttö on siellä. Sitten lähdimme (tyttäremme) luokse ja sitten hän asui meillä. Sitten (tytär) oli meillä ja hän yritti saada yhteyttä lapsensa.

– Hän oli poissa tolaltaan ja ahdistunut. Hän otti moneen paikkaan yhteyttä ottaakseen yhteyttä, mummo totesi.

Hän joutui todistamaan myös saman vuoden syyskuussa episodia, kun mies oli syytteen mukaan oikeudettomasti tunkeutunut hänen tyttärensä asuntoon. Mummo auttoi tytärtään ja soitti poliisit paikalle. Tältä osin miestä syytetään kotirauhan rikkomisesta.

Syytteen mukaan mies olisi myös elokuussa uhannut tuttavalleen tappaa naisen sekä lapsen. Tästä miestä syytetään laittomasta uhkauksesta.

Mummo kertoi oikeudessa ylipäätänsä pelänneen sitä, että hänen tyttärelleen tapahtuisi jotain.

– Meillä oli pelko, että väkivaltaisuutta voisi tapahtua, mummo totesi.

Häntä ei kuultu ainakaan oikeuden julkisessa osuudessa niin sanottuun pääasiaan, eli henkirikosasiaan liittyen.

38-vuotiasta isää syytetään 3-vuotiaan lapsensa murhasta, joka tapahtui Porvoossa 13.11.2017. Puistattavan tapauksen taustalla on pitkään jatkunut raju huoltajuusriita lapsesta.

Syyttäjän mukaan mies halusi kostaa lapsen äidille, joka ei taipunut isän tahtoon.

– Käsityksemme mukaan hän ajatteli, että jos hän ei saa päättää kaikista lapsen asioista, niin ei saa äitikään. Kosto on vahva motiivi, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto sanoi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa jo maanantaina.

Syyttäjän mukaan murha oli erityisen raaka ja julma sekä vakaasti harkittu. Jos syyte murhasta menee läpi, miestä odottaa elinkautinen vankeustuomio. Mies myöntää tapon, mutta kiistää murhan.