Näin löydät punkin jopa takaraivosta – puutiainen voi lymytä vaatteissa jopa seitsemän vuorokautta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin löydät punkin jopa takaraivosta – puutiainen voi lymytä vaatteissa jopa seitsemän vuorokautta

Julkaistu: 7.6.2018 6:57

Borrelioosin ja puutiaisaivotulehduksen ennaltaehkäisyssä tärkeintä on nopeus. Punkkitarkastus kannattaa tehdä päivittäin, etteivät taudit ehdi tarttua.

Mitä pienempi puutiainen, sitä viheliäisempi se on.

Aikuiset punkit kantavat tauteja huomattavasti nuorempia enemmän, mutta silti keskenkasvuiset nymfit ovat kaikkein salakavalimpia tartuttajia. Nuoret punkit on erittäin vaikea huomata, minkä seurauksena joka kolmas bakteeritartunta tuleekin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan nymfeiltä.

Asianmukaisella punkkitarkastuksella voi kuitenkin vaikuttaa merkittävästi tautien tarttumiseen ja eritoten borrelioosiriskiin.

Punkkitarkastus säännöllisesti

Keväisin ja kesäisen puutiaiset vaanivat ulkoilijoita havumetsissä, rantaheinikoissa, lenkkipoluilla, golfkentillä, siirtolapuutarhoissa ja mökkipihoilla. Mitä lähempänä merta ollaan, sitä enemmän punkkeja on.

Kesällä punkkitarkastus kannattaakin tehdä päivittäin – mieluiten vähintään kahdesti päivässä. Vartalo on hyvä syynätä aamuin illoin ja lisäksi aina luonnossa liikkumisen jälkeen.

Tarkastuksessa on syytä olla huolellinen, sillä pikkiriikkiset toukat ja nymfit muistuttavat usein erehdyttävästi pientä luomea. Tarkasti katsoessa jalat voi kuitenkin erottaa.

– Olen itse poistanut kerran toukan iholtani. Tarvitsin siihen hommaan sekä silmälasit että suurennuslasin, kertoo terveystieteen tohtori Soile Juvonen Lyme Borrelioosi ry:stä.

Puutiainen elää vaatteissa jopa seitsemän vuorokautta.

– Jos vaihtaa vaatteita päivän aikana ja laittaa vaikkapa edellisen päivän luontoretkivaatteet päälle, puutiainen siirtyy sieltä äkkiä uudestaan iholle, sanoo Saaristolaislääkäreiden johtava lääkäri Janne Castrén.

Juvonen neuvoo laittamaan vaatteet luonnossa liikkumisen jälkeen kuivausrumpuun tai kuumaan saunaan, jotta punkit kuolisivat. Castrénin mukaan vaatteiden ravistelu ja kuuma, esimerkiksi 60-asteinen pesu riittää.

Vartalo pitää tutkia tarkasti

Punkkitarkastusta tehdessä ensimmäiseksi täytyy ottaa vaatteet pois ja tarkastaa iho. Puutiaiset voivat pureutua kiinni mihin tahansa kohtaan vartalossa, mutta ne suosivat etenkin alueita, joilla iho on ohutta. Tämän vuoksi esimerkiksi nivuset, taipeet, korvantaustat, kainalot sekä naisilla rinnanaluset ja lapsilla niskapoimut kannattaa katsoa erityisen tarkkaan.

– Jos on yksin, niin kahden peilin avulla voi katsoa, näkyykö puutiaisia selässä tai takaraivossa. Punkkitarkastukseen olisi kuitenkin hyvä pyytää apua, jos se on mahdollista, Juvonen sanoo.

Kun iho on tarkastettu, hiukset täytyy kammata tiheällä kammalla. Puutiaiset saattavat liikkua myös hiusten seassa ja kiinnittyä päänahkaan.

Käymällä tarkastuksen päätteeksi suihkussa, voi varmistua siitä, että ihon pinnalla liikuskelevat puutiaiset huuhtoutuvat viemäriin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?