3-vuotiaan lapsensa murhasta syytetty isä: ”En ymmärtänyt, mitä oli tapahtumassa”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Oikeudessa kuultiin tänään keskiviikkona 3-vuotiaan tyttärensä murhasta syytettyä 38-vuotiasta isää. Hän ei muistanut oikeudessa lyöneensä uhria teräaseella.
Puistattavan tapauksen taustalla on pitkään jatkunut raju huoltajuusriita lapsesta. Se kärjistyi pahimmalla mahdollisella tavalla Porvoossa 13.11.2017.

Syyttäjän mukaan mies halusi kostaa lapsen äidille, joka ei taipunut isän tahtoon.

– Käsityksemme mukaan hän ajatteli, että jos hän ei saa päättää kaikista lapsen asioista, niin ei saa äitikään. Kosto on vahva motiivi, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto sanoi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa jo maanantaina.

Tytär olisi halunnut puhua isänsä kanssa isänpäivänä

Äiti oli tapahtumapäivän aamulla lähdössä tytön kanssa päiväkotiin, kun mies yllättäen ilmestyi heidän kotiovelleen ja nappasi tytön syliinsä. Tyttö olisi jo edeltävänä päivänä halunnut puhua isänsä kanssa puhelimitse, koska oli isänpäivä. Se ei isälle käynyt, koska hän oli pakkaamassa, ja hän ei tiennyt, minne menisi tulevina päivinä yöksi. Hän ei voinut enää yöpyä tuttavallaan.

– Otin tyttäreni syliini ja olin samalla suunnattoman iloinen ja surullinen, koska en tiennyt, miten tulisin päiväni viettämään, mies sanoi oikeudessa keskiviikkona.

Mies uhkaili äitiä seuraamuksilla, jos tämä soittaisi poliisin. Isä lähti tytön kanssa kohti leikkipuistoa, äiti ja kaksi naapuria seurasivat perässä.

– Minä yritin taivuttaa (äitiä), että saisin viettää aamun lapsen kanssa. Sen jälkeen lähdin kävelemään kohti leikkipuistoa tyttäreni kanssa. Kysyin, haluaisiko hän tulla leikkimään. Hän sanoi kyllä ja oli siitä iloinen, mies sanoi.

Toinen naapureista seurasi isää noin 10 metriä jäljessä ja äiti puhui koko ajan hätäkeskuksen kanssa. Äiti näki poliisipartion saapuneen puiston sisäänkäynnille. Hätäkeskuksen ohjeiden mukaisesti hän lopetti puhelun ja siirtyi kohti partiota.

Isällä ja tyttärellä olivat myös lelut mukana.

– Kun pääsimme perille, laskin hänet alas maahan. Halasin häntä. Ja halusin ottaa sen lelun, joka hänellä oli kädessään.

Lapsi kuoli matkalla sairaalaan

Toinenkin naapuri oli palannut paikalle lukion päärakennukselta. Sitten äiti näki karmivat teot.

– Käänsin päätäni ja näin poliisin. Sen jälkeen en nähnyt mitään, enkä tietä, mitä on tapahtunut. Sain tuntoni takaisin, kun tunsin kovan iskun selkääni. En ymmärtänyt, mitä oli tapahtumassa. Vähitellen tulisin tietoiseksi, että päällä oli poliisi. En todellakaan ollut kovin tietoinen siitä, mitä tapahtui. En edes tiedä, kuinka pääsin takaisin jalkeille, isä sanoi.

Isä ei muistanut oikeudessa siis laittaneensa kättään päänsä päälle ja tehneensä lyöntiliikkeitä.

– Ja kun saavutin tietoisuuden tunteen, kuulin paikalla olleelta poliisimieheltä, mitä oli tapahtunut. Minulle kerrottiin, että oli tapahtunut murhayritys, mies kertoi nyyhkyttäen oikeudessa.

Syyttäjän mukaan mies murhasi tyttärensä kolmella päähän osuneella veitseniskulla. Lapsi kuoli ambulanssissa matkalla sairaalaan.

Jo maanantaina julki tulleen mielentilatutkimuksen mukaan mies oli syyntakeinen, eli hän siis ymmärsi tekonsa. Syyttäjän mukaan murha oli erityisen raaka ja julma sekä vakaasti harkittu.

Jos syyte murhasta menee läpi, miestä odottaa elinkautinen vankeustuomio. Mies myöntää tapon, mutta kiistää murhan.

Pääkohdat

1. Isä on 38-vuotias Karibialta kotoisin oleva Ranskan kansalainen.

2. Häntä syytetään 3-vuotiaan tyttärensä murhasta ja lapsikaappauksesta sekä tytön äitiin kohdistuneista pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta ja kotirauhan rikkomisesta.

3. Mies myöntää tapon, lievän pahoinpitelyn ja kotirauhan rikkomisen. Muut syytteet hän kiistää.

4. Tekojen taustalla oli katkera huoltajuusriita 3-vuotiaasta lapsesta.