Kotimaa

Miten käy grillauksen ja kokon juhannuksena? Kuivalle kaudelle ei näy loppua

Julkaistu:

Sää
Meteorologin mukaan sateet ovat edelleen kysymysmerkki. Lämmin ja kuiva sää on aiheuttanut vakavan metsäpalovaaran.
Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoo sään näyttävän jälleen lämpenevän lauantaiksi. Myös helteet palaavat mahdollisesti ensi viikolla. Sateita puolestaan ei ole edelleenkään odotettavissa, ainakaan runsain määrin tai kaikkialle Suomeen.

Juhannus lähestyy jo kovaa vauhtia. Forecan kuukausiennusteessa näkyy, kuinka juhannusviikkoa kohden lämpötilat vaikuttavat palaavan tavanomaista lämpimämpiin lukemiin, yli kahdenkymmenen asteen.

Kuiva sää saattaa vaikeuttaa juhannuksen juhlintaan liittyvää grillausta ja kokkojen polttamista, sillä poikkeuksellisen pitkään jatkuneen kuivan jakson vuoksi metsäpalovaroitus on voimassa laajasti ympäri Suomen. Helsingin Kaisaniemessä on myös mitattu 30 päivän kuivuusennätysputki.

Pelkästään Helsingissä on ollut toukokuussa jo yli 40 maastopaloon liittyvää hälytystä. Niiden yleisimmät syyt ovat johtuneet huolimattomuudesta tai ymmärtämättömyydestä nuotion, grillauksen tai muun avotulen, tai tupakan ja tulentekovälineiden käytössä, Helsingin pelastuslaitos kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Näin poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa nyt olemme voi tulipalo syttyä lievemmästäkin lämmönlähteestä, pelastuslaitos varoittaa.


Milloin helpotusta tilanteeseen?

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Tuovinen ei osaa sanoa, milloin metsäpalovaaraan saadaan muutos. Sateet ovat vielä kysymysmerkki.

– Silloin tällöin on yrittänyt tulla reippaita sateita, mutta ne ovat kuitenkin tulleet vain osittain tai jääneet kokonaan pois, Tuovinen sanoo.

Itä-Suomessa on kuitenkin tänään tullut vettä ja äärimmäinen kuivuus alkaa Tuovisen mukaan viimein helpottaa.

– Se, riittääkö vesimäärä metsäpalovaroituksen poistumiseen idässä, on hyvä kysymys. Voi olla, ettei se riitä.

Pohjois-Savon pohjoisosissa on tiistain aikana satanut 10 mm vettä ja Kainuussa 5 mm. Tuovisen mukaan 10–15 mm poistaa äärimmäisen kuivuuden, mutta jättää maaston kuitenkin vielä kuivaksi.

– Metsäpalovaaran suhteen jossain päin maata onkin havaittavissa toivonpilkahduksia, meteorologi lupaa.


Juhannusperinteet vaarassa

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kiellettyä.

– Se tarkoittaa kaikkea tulen käytön kieltoa muualla kuin siihen tarkoitukseen erityisesti tehdyillä kiinteillä tulisijoilla ja vastaavilla paikoilla, joissa lämmön siirtyminen ja palon leviäminen ympäristöön on estetty rakenteellisesti, pelastuslaitos linjaa.

Jos sateita ei ala näkyä, ovatko juhannusgrillaus ja juhannuskokko siis vaarassa?

– Kaikki avotulen tekeminen on tällä hetkellä kiellettyä, jopa leiripaikoilla, Helsingin pelastuslaitokselta vastataan.

Mikäli metsäpalovaroitus on voimassa yhä juhannuksena, jäävät avotulella grillaaminen ja juhannuskokon polttaminen siis tänä juhannuksena välistä.

– Kipinöinti on kaikkein vaarallisinta. Luonnonoloissa grillaaminen on ehdottomasti kiellettyä tällä hetkellä, Helsingin pelastuslaitoksen päivystävä palotarkastaja Timo Hänninen sanoo.

Pelastuslain tarkoittamaksi avotuleksi ei katsota maapohjasta eristettyjä grillejä, tiilisiä tai kivisiä tulisijoja, joista tuli ei pääse leviämään myöskään kipinöinnin vuoksi. Hännisen mukaan vastaavia grillejä ei kuitenkaan tällä hetkellä tule käyttää, mikäli niistä lähtee kipinöitä, tai lähettyvillä on kuivaa maata. Niitä käyttäessä on myös muistettava noudattaa erityistä varovaisuutta.

– Grillatessa on syytä pitää vieressä vettä, Hänninen muistuttaa.

Sen sijaan kevytrakenteisten, suoraan maapohjalle asetettavien ja helposti tuulessa kaatuvien grillien ja vastaavien muiden tulisijojen käyttö katsotaan pelastuslaissa avotulen teoksi. Kertakäyttögrillit ja helposti kaatuvat pallogrillit ovat näin ollen tällä hetkellä kieltolistalla.

– Grillatessa kuuma pinta ei saa olla maata vasten, palotarkastaja linjaa.

Kaasu- ja sähkögrilli ovatkin tällä hetkellä turvallisempia vaihtoehtoja grillaamiseen. Hännisen mukaan myös niitä käyttäessä on kuitenkin otettava lämpövaikutus huomioon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt