Kotimaa

Oikeuden asiakirjoista ilmenee Kansalaispuolueen tuska Paavo Väyrysestä: ”Ilmeisesti kuvittelee olevansa yhtä kuin puolue”

Julkaistu:

Kansalaispuolue syyttää Paavo Väyrystä väärinkäytöksistä ja oman uran pönkittämisestä, Väyrynen puoluetta laittomista erottamisista. Käräjäoikeus ratkoo valtakiistaa ensi viikolla.
”Hän vaikuttaa eri lausumissaan samaistavansa Kansalaispuolueen itseensä ja halveksii puolueen asemaa itsenäisenä oikeushenkilönä.”

”Ilmoitus kuvastaa kantaja Paavo Väyrysen egoa ja muista piittaamatonta toimintatapaa.”

”Kantaja ilmeisesti kuvittelee olevansa yhtä kuin Kansalaispuolue.”

”Paavo Väyrynen on nostanut esillä olevan kanteen omaa poliittista uraansa pönkittääkseen ja mahdollisesti estääkseen hänen omaa toimintaansa Kansalaispuolueessa koskevan selvitystyön.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmaisut eivät jätä epäselväksi, kuinka tulehtuneet ovat välit Paavo Väyrysen ja hänen kanssaan Kansalaispuolueen herruudesta kilpailevan leirin välillä. Sitaatit ovat peräisin Kansalaispuolueen vastauksista Väyrysen käräjäoikeudessa nostamiin moitekanteisiin.

Helsingin käräjäoikeus julkisti tällä viikolla IS:n pyynnöstä suurimman osan oikeusjutun asiakirjoista. Ne ovat tähän asti olleet salaisia asiassa esitettyjen salassapitopyyntöjen ratkaisemiseksi.

Väyrynen on jättänyt käräjäoikeuteen kaksi erillistä kannetta, joissa hän vaatii oikeutta mitätöimään Kansalaispuolueen hallituksen useiden kokousten ja maaliskuussa pidetyn puoluekokouksen päätökset.

Kokouksissa muun muassa erotettiin Väyrynen ja useita muita jäseniä puolueesta. Väyrynen oli ennen erottamistaan ilmoittanut pyrkivänsä keskustan puheenjohtajaksi. Sittemmin Väyrynen on tosin luopunut tästä aikeesta, mutta erottamispäätöstä ei ole peruttu.


Väyrysen näkemyksen mukaan erottamisissa oli kyse siitä, että muu hallitus halusi muuttaa puolueen äänivaltasuhteet mieleisikseen ja kaapata vallan puolueessa. Vastaleirin muodostavat Väyrysen mukaan puheenjohtaja Sami Kilpeläinen, varapuheenjohtaja Piia Kattelus ja hallituksen jäsen Tuula Komsi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeuden asiakirjoista ilmenee, että vuoden alussa Kansalaispuolueella oli 36 jäsentä. Helmi-maaliskuussa heistä erotettiin Väyrysen mukaan 14. Tilalle otettiin kahdeksan uutta jäsentä.

Väyrynen laskee erotettujen joukkoon vaimonsa Vuokko Väyrysen. Kansalaispuolueen mukaan Vuokko Väyrynen ei ollut edes jäsen.

Paavo Väyrysen erottamista puolue perustelee ”täydellisen epälojaalilla ja vahingollisella toiminnalla” ja vaalipäällikön Seppo Hauta-ahon erottamista taloudellisilla väärinkäytöksillä. Muut erottamiset perustuivat maksamattomiin jäsenmaksuihin.

Väyrysen erottamisen syynä oli Kansalaispuolueen mukaan neljä seikkaa: Kansalaispuolueen varojen käyttäminen hänen omaan presidentinvaalikampanjaan, puolueen jäsenrekisterin käyttämiseen omiin tarkoituksiinsa, Väyrysen ilmoitukseen pyrkiä kilpailevan keskustapuolueen puheenjohtajaksi ja oman toimintansa asettamiseen puolueen edelle muun muassa puolueen luottamuksellisia tietoja ulkopuolisille vuotamalla.

”Väyrynen paitsi siirsi käyttöönsä Kansalaispuolueen kaikki tilivarat aiheuttaen ennakoimattoman maksukyvyttömyystilanteen, myös pyrki luomaan tosiasioita vastaamattoman velkasuhteen itsensä ja puolueen välille summalla (38 000 €), joka on (puolueen) toiminnassa merkittävän suuri,” Kansalaispuolueen vastauksessa syytetään.


Väyrynen pitää erottamisia laittomina. Hänen mukaansa hallitus on muun muassa kutsunut kokouksia koolle vastoin sääntöjä ja järjestänyt kokoukset niin, ettei hän ole päässyt niihin osallistumaan.

”Kilpeläinen, Kattelus ja Komsi ovat erottaneet lähes puolet alkuperäisistä puolueen jäsenistä ja ottaneet puolueeseen kahdeksan uutta jäsentä. (Väyrysen) moitekanteissa esittämät epäilyt äänivaltasuhteisiin vaikuttamisesta ovat siten osoittautuneet oikeiksi,” kirjoitetaan Väyrysen vastineessa, joka on jätetty käräjäoikeudelle toukokuussa.

Väyrynen on jättänyt myös aluehallintovirastoon hakemuksen ylimääräisen yhdistyskokouksen järjestämisestä. Väyrysen mukaan vaatimusta ylimääräisestä kokouksesta tukee 20 puolueen jäsentä eli enemmistö jäsenkunnasta.

Käräjäoikeus on määrännyt Väyrysen moittimat kokouspäätökset täytäntöönpanokieltoon, kunnes oikeus on ratkaissut asian. Niinpä Väyrynen pitää omien tukijoidensa järjestämiä kokouksia laillisina ja tiedotti tällä viikolla palanneensa Kansalaispuolueen johtoon ja Hauta-ahosta tulleen puoluesihteerin.

Kilpeläinen luonnollisesti kiisti Väyrysen tulkinnan ja tiedotti puolestaan vallan kuuluvan maaliskuun puoluekokouksessa valitulle hallitukselle, jonka puheenjohtaja hän itse on.

Kansalaispuolueen käräjäoikeudelle toimittamissa vastauksissa valitetaan, että puolueen toiminta on täytäntöönpanokieltojen takia ”halvaantuneessa tilassa”. Puolue on vaatinut kieltojen peruuttamista, mutta toistaiseksi ne ovat pysyneet voimassa.

Käräjäoikeus käsittelee juttua ensi viikolla. Ainakin siihen asti on epäselvää, kenelle valta Kansalaispuolueessa tosiasiassa kuuluu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt