Kotimaa

Punkkien määrää mökkipihalla voi vähentää yksinkertaisella keinolla – tarvitset siihen neljä esinettä

Julkaistu:

Puutiaisten hävittämisessä kärsivällisyys on valttia. Sen lisäksi tarvitaan vain keppi, kangasta, pinsetit ja keräysastia.
Valkoiset lakanat on kiinnitetty nastoilla puukeppeihin. Helsingin yliopiston tutkija Tarja Sironen ja tutkimusavustaja Joni Uusitalo alkavat pyyhkiä heinikkoa. Ei mene pitkään, kun ensimmäinen puutiainen on jäänyt ansaan.

Puutiaisten hävittäminen omalta mökkipihalta kuulostaa houkuttelevalta ajatukselta. Torjunta-aineissa on riskinsä, mutta punkkipyydyksellä voi nujertaa otukset pihanurmikolta ilman kemikaaleja – mikäli kärsivällisyyttä riittää.

– Ei niitä täydellisesti pysty tällä tavalla hävittämään. Mutta toki voi kokeilla ja seurailla, miten paljon niiden määrä vähenee. Ikävä kyllä puutiaiset todennäköisesti palailevat takaisin alueelle lähiympäristöstä, Tarja Sironen kertoo.


Rohkaiseviakin tuloksia on saatu. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Heikki Henttonen on lakanoinut punkkeja samoilta alueilta vuosia. Hänen kokemuksensa mukaan ahkeralla pyyhkimisellä punkit voi hävittää lähes kokonaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jos pyydystää mökkitontilla pari kesää melkein joka päivä, niin kyllä niiden määrä vähenee. Omalla mökkipihallani pyydykseen tarttui ennen vanhaan puolessa tunnissa noin 30–40 puutiaista. Nyt vastaavalla yrittämisellä tulee korkeintaan yksi tai kaksi, Henttonen kertoo.

Punkkeja voi pyydystää kuka vain

Punkkeja voi ryhtyä keräämään kuka tahansa. Tarvitaan vain vaaleaa puuvilla- tai flanellikangasta, mikä tahansa keppi, terävät pinsetit ja keräysastia. Heikki Henttonen neuvoo, että lakanaan kannattaa laittaa painoa molempien reunojen lisäksi myös keskelle, jotta pyyhkiminen on tehokkaampaa.


Lakanan ei tarvitse olla valkoinen, vaan esimerkiksi vaaleanpunainen kangas kelpaa hyvin. Vaaleasta taustasta punkit erottaa helpoiten.

– Aikuiset puutiaiset näkee pyydyksestä hyvin, mutta toukat ja nymfit ovat vaikeampia havaita, Joni Uusitalo selvittää.

Punkkimetsälle lähtiessä kannattaa pukeutua pitkiin housuihin ja nostaa sukat lahkeiden päälle. Aina puutiaisia ei löydy, vaan niiden esiintyvyys saattaa vaihdella esimerkiksi vuodenajan, kellonajan, sään, kosteuden sekä jyrsijöiden ja kauriiden määrän mukaan.

Kun puutiainen on tarttunut ansaan, se nypätään pois pinseteillä ja laitetaan Minigrip-pussiin tai pakasterasiaan. Puutiaisen voi tuhota esimerkiksi pakastamalla, murskaamalla tai polttamalla.


Sirosen mukaan on vaikea antaa täsmällistä arviota siitä, montako puutiaista pyydykseen pitää tarttua, jotta niitä voidaan sanoa olevan paljon.

– Runsas paikka on sellainen, jossa puutiaisia jää kiinni jokaisella pyyhkäisyllä. Jos vaikkapa lemmikeissä on jatkuvasti kiinni puutiaisia, voi päätellä, että niitä on alueella paljon.

Vaikka puutiaisten määrää onkin mahdollista vähentää ahkeralla pyyhkimisellä, eivät Sironen ja Uusitalo suosittele lähtemään sotajalalle liian innokkaasti.

– Ei taistelua puutiaisia vastaan voiteta tällä tavalla. Kannattaa oppia elämään niiden kanssa ja tottua tekemään punkkitarkastukset.


Päivitys 6.6.2018 klo 10.06 Juttuun lisätty tieto, että Sironen ja Uusitalo työskentelevät Helsingin yliopistossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt