Kotimaa

Keskustan puoluesihteeriehdokkaat: Eduskuntavaalien ja eurovaalien yhdistäminen saa kannatusta, Sipilän lisäkuukausi ei ongelma – ”Paljon hyviä perusteluita”

Julkaistu:

Keskustan puoluesihteeriehdokkaat eivät halua maakuntavaaleja muiden vaalien yhteyteen. Molemmat painottavat myös keskustelun tärkeyttä keskustapuolueen sisällä.
Keskustan puoluesihteeriehdokkaat Riikka Pirkkalainen ja Jirka Hakala vierailivat politiikan erikoistoimittaja Timo Haapalan tentattavana tiistaina ISTV:ssä. Keskusta valitsee uuden puoluesihteerin puoluekokouksessaan ensi lauantaina Sotkamossa.

Koska puheenjohtaja Juha Sipilälle ei ole ilmaantunut varteenotettavaa haastajaa, on puoluesihteerin valitseminen puoluekokouksen merkittävin henkilövalinta. Valittavalla puoluesihteerillä on myös suuri vaikutus siihen, mitä maakuntavaalien ajankohdaksi esitetään.

Ehdokkaat kertoivatkin tentissä kantansa maakuntavaalien ajankohtaan.

Lisäksi kuultiin perusteluja sille, miksi keskustan kannatus laskee jatkuvasti, mutta kokoomuksen kannatukseen hallitusvastuu ei ole juurikaan vaikuttanut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pirkkalainen tunnetaanAnnika Saarikon erityisavustajana, Hakala puolestaan on Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja. Pirkkalaisen tukijoihin kuuluu moni piirien puheenjohtajista sekä muun muassa Seppo Kääriäinen ja Anu Vehviläinen. Hakala kertoo tärkeimmäksi tuekseen kenttäväen, mutta tukijoissa on myös tunnettuja nimiä, kuten Sirkka-Liisa Anttila ja Mikko Kärnä.

Pirkkalaisen mielestä hän olisi puoluesihteerinä vastaehdokastaan parempi kokemuksensa vuoksi.

– Olisin jopa turvallinen valinta, koska puolue on niin tuttu.

Hän ei uskonut, että naiskortin merkitys olisi erityisen suuri, koska keskustalla on ennenkin ollut johtoasemissa naisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hakala näki vahvuudeksi oikean kokemuksen ja vahvan näkemyksensä. Hänellä oli omien sanojensa mukaan kokemusta niin kenttätyöstä kuin puoluejohdostakin.

Puoluesihteeriehdokkailta kysyttiin lääkkeitä keskustan kannatuksen romahtamiseen. Lisäksi heiltä tentattiin, että onko hallitusvastuu kokoomuksen kanssa myrkkyä keskustalle.

Kaksi viimeistä hallitusvastuutahan kokoomuksen kanssa on nimittäin johtanut keskustan kannatuksen voimakkaaseen laskuun.

Hakala näki, että kannatus on huono monista eri syistä. Hän kuitenkin koki kannatuksen laskun ensisijaisesti kansalaisten heittämänä haasteena keskustalle.

– Pitää kertoa jatkuvasti mitä keskusta tavoittelee. Kokoomuslaisia ei hetkauta yhtä lailla kipeät leikkauspäätökset niin kuin keskustaa, Hakala pohtii

Pirkkalainen ei nähnyt keskustan putoamista erityisen dramaattisena, koska pääministerivastuu yleensäkin laskee puolueen kannatusta

– Nyt on keskityttävä jatkotarinaan. Miksi oli tärkeää laittaa talous kuntoon? Ja se jatkotarina sisältää paljon enemmän keskustalle ominaisia sävyjä, Pirkkalainen

Hakalan mielestä pääministerivastuun vaikutusta kannatuksen laskuun haetaan aivan liikaan. Hän kuuluttikin itsekriittisyyden tärkeyttä.

– Pitää miettiä miksi keskustalle on käännetty selkä. Monet keskustalaiset ovat tyytyväisiä, mutta monille keskustahenkisille ihmisille tärkeimpiä asioita on köyhien asema ja koulutus. Porukka vaatii keskustalta vahvempia otteita, siihen on nyt vastattava, Hakala toteaa.

Pirkkalaisen mukaan keskustan rooli sovun rakentajana ja siitä johtuva asema hallituksen päätöksen puolustajana on saattanut vaikuttaa siihen, että puolueen omat näkemykset ovat jääneet vähän epäselväksi.

Ehdokkaat eivät myöntäneet pelkäävänsä vuoden 2011 eduskuntavaalien romahduksen toistumista tulevissa eduskuntavaaleissa. Vuonna 2011 keskusta koki valtavan 7,4 prosentin vaalitappion.

– 2011 kävi niin, että viesti ei puhutellut suomalaisia, eikä sen viestin taakse saatu sitoutettua omaa väkeä. Meidän pitää oikeasti puhutella suomalaisia, keskustan yli ei saa antaa keskustella politiikasta eikä yhteiskunnan suunnasta, Pirkkalainen toteaa.

Hän myös uskoo, että keskusta oppi kyseisistä vaaleista purnauksen ja kritiikin olevan hyvä asia.

– 2011 keskustalla oli puhti pois ja takki aika tyhjä. Pienempikin vaalitappio olisi käynyt, mutta ehkä oli ihan hyvä mennä sinne (oppositioon) keräämään voimia.

Ehdokkaat muistuttivat, että keskusta on ennenkin on noussut huonoista galluptuloksista lyhyessä ajassa menestykseen. Paniikkinappulaa ei painettu, mutta Hakalan mukaan ”palovaroittimesta tulee poistaa torkkunappi”, sillä galluptulokset ovat ennätyksellisen alhaalla.

Pirkkalainen kertoi haluavansa puoluesihteerinä lietsoa puolueen sisäistä keskustelua, sillä se on merkki puolueen elävyydestä eikä hiljaisuus ole koskaan hyvä asia.

Haapala kysyi ehdokkailta, että riittääkö puolueen nykyinen matala kannatus Sipilän puheenjohtaja-aseman säilyttämiseksi.

– Keskustalla on vuosi aikaa vakuuttaa ihmiset. Mitä tulee Sipilän asemaan, eihän puoluesihteeri ota kantaa siihen. Sen kuitenkin sanon, että keskusta on aina elänyt keskustelusta. Koko ajan pitää olla jännite käynnissä, muuten puolue ei kehity, Hakala toteaa.

Pirkkalainen oli yhtä mieltä, että puoluesihteerin pitää pystyä aktivoimaan keskustelua, jopa aktiivisesti lietsoa sitä.

Sipilä totesi eilen A-studiossa, että maakuntavaalit tulisi pitää itsenäisenä, mutta eduskuntavaalit tulisi yhdistää eurovaaleihin. Näin ollen Sipilä olisi valmis pidentämään hallitusvastuutaan noin kuukaudella.

Haapala kysyi ehdokkailta, milloin maakuntavaalit tulisi järjestää. Vaaleja on väläytelty aiemmin muun muassa eduskuntavaalien yhteyteen, eduskuntavaalien eteen ja myös vaalien jälkeiseen aikaan.

– Voidaanko todellakin eduskuntavaalit siirtää eurovaalien yhteyteen, politiikan erikoistoimittaja kysyi.

Hakala painotti, että viisi puoluetta on kannattanut Sipilän ehdotusta, eikä kyseessä näin ollen ole vain Sipilän oma avaus.

– Sille (eduskuntavaalien ja eurovaalien yhdistämiselle) on paljon hyviä perusteluita. Eihän se minustakaan ole kauhean hyvä asia, jos on eduskuntavaalit ensin ja sitten kuukausi myöhemmin vaikka eurovaalit. Kyllä kansalaisetkin varmasti toivovat yhdistämistä, Hakala sanoo.

Hän lähetti myös demareille terveiset, että heidänkin kannattaisi ottaa ”järki käteen” ja liittyä viiden puolueen joukkoon.

Hakalan mukaan Keskusta on valmis maakuntavaaleihin, ja mitä aikaisemmin ne pidetään, sitä parempi.

Pirkkalaisen mukaan eduskuntavaalien ja Euroopan parlamentin vaalien yhdistäminen voisi olla äänestysaktiivisuuden ja demokratian kannalta hyvä.

Hän kuitenkin näki ongelmia käytännön kysymyksissä. Pirkkalainen jättäisi kuitenkin nämä eduskuntavaalien mahdollisen myöhäistämisen vaikutukset perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.

– Maakuntavaalien pitäminen itsenäisesti ja erillään olisi perusteltua, kun kyse on uusista vaaleista, hän toteaa.

– Olisi toki keskustan etu pitää maakuntavaalit erillään, Pirkkalainen jatkaa kysymykseen siitä, miksi vaalien yhdistäminen presidentinvaalien kanssa ei olisi ongelma, ja onko kyse vain keskustan poliittisesta strategiasta.

Hakala näki, että maakuntavaalit toimivat mahdollisena pomppuna eduskuntavaaleihin, mutta hän ei kokenut sitä erityisesti keskustan eduksi.

– Se olisi ylipäätänsä paras suomalaisten kannalta. Maakuntavaaleihin liittyy ja niissä päätetään tärkeitä asioita, jotka ansaitsivat kunnon julkisen läpivalaisun, Hakala sanoo.

Keskustan puoluesihteeri kutsuu muiden puolueiden sihteerit koolle, kun maakuntavaalien ajankohdasta tehdään esitys. Siksi tulevan puoluesihteerin mielipiteellä maakuntavaalien ajankohdasta on paljon painoarvoa.

Molemmat ehdokkaat olivat sitä mieltä, että maakuntavaalit tullaan järjestämään. Ajankohtaa kumpikaan ei uskaltanut arvailla.

– Varsinkaan vaalien ajankohdalla ei ole väliä, että onko ne ennen vai jälkeen eduskuntavaalien vai milloin. Kyllä luotan, että ne tulee. Itse asiassa kaikki puolueet oppositiota myöten haluaa, että uudistus saadaan vietyä eteenpäin, Pirkkalainen toteaa.

– Kun sote on valmis, niin kyllä ne maakuntavaalit tulee. Onko ne sitten nimeltään maakuntavaalit vai sotekuntavaalit, sillä ei ole väliä. Mutta sellaista vaihtoehtoa en pidä realistisena, missä ei tulisi uusia vaaleja.

Sen sijaan kokoomuksen ajamaa valinnanvapautta kaikessa laajuudessaan ehdokkaat eivät usko näkevänsä.

– Ei sitä nähdä nytkään, koska keskustalla ja kokoomuksella on erilaiset tavoitteet ja politiikka on kompromisseja, Hakala toteaa.

Pirkkalainen puolestaan uskoo maltillisen valinnanvapauden tulemiseen jossain vaiheessa.

– Se on suomalaisten tahto ja toive.

Juttua täydennetty 6.6.2018 kello 22.25: Lisätty tieto, ettei Juha Sipilälle ole varteenotettavaa haastajaa tulevassa puoluekokouksessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt