Syyttäjä vaatii 3-vuotiaan surmanneelle isälle elinkautista: ”Hirvittävä teko äidin silmien edessä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Syyttäjä vaatii 3-vuotiaan surmanneelle isälle elinkautista: ”Hirvittävä teko äidin silmien edessä”

Julkaistu: 4.6.2018 10:46

3-vuotiaan surmannut isä oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeinen.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus julkisti Porvoon lapsenmurhasta syytetyn 38-vuotiaan isän mielentilatutkimuksen lopputuloksen.

– Vastaaja on syyntakeinen, oikeuden puheenjohtajana toimiva laamanni Anders Cederberg sanoi.

Tämä tarkoittaa, että isä tutkimuksen mukaan ymmärsi tekonsa. Häntä uhkaa nyt elinkautinen vankeusrangaistus.

Syyttäjän näkemyksen mukaan Porvoon lapsensurman motiivina oli isän kosto äidille, joka ei taipunut isän tahtoon.

– Käsityksemme mukaan hän ajatteli, että jos hän ei saa päättää kaikista lapsen asioista, niin ei saa äitikään. Kosto on vahva motiivi, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto sanoi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

3-vuotiaan tytön surma oli Haaviston mukaan vakaasti harkittu. Isä oli aiemmin useita kertoja uhannut, että äidille kävisi huonosti, jos tämä uhmaisi miehen tahtoa.

Kyse oli syyttäjän mukaan myös erityisen raa’asta ja julmasta teosta. Siinä lyötiin veitsellä useita kertoja päähän 3-vuotiasta lasta, joka oli täysin puolustuskyvytön. Teko loppui vasta kun poliisi pysäytti miehen.

– Tässä on useita raakuuden tekijöitä, Haavisto sanoi.

Surmatun lapsen äitiä avustava asianajaja Markku Fredman yhtyi murhasyytteeseen. Hän muistutti teon taustoista: siitä kuinka syytetty isä oli pariskunnan eron jälkeen suivaantunut häädöstään ja kuinka isä oli toistuvasti jättänyt lapsen palauttamatta tapaamisista sovitusti sekä vienyt tämän äidille kertomatta Karibialle.

– Hänelle tuntuu olevan todella vaikeaa hyväksyä, että joku asettaa hänelle rajoja, normeja tai velvotteita, Fredman sanoi.

Syksyllä mies Fredmanin mukaan piti tarkoituksella etäisyyttä tyttäreensä eikä suostunut tapaamaan tätä.

– Hän oli henkisesti pyrkinyt irrottautumaan isä-tytär -suhteesta. Hän on tehnyt sillä tavalla helpommaksi toteuttaa tekonsa.

Isä muun muassa kieltäytyi puhumasta tyttärensä kanssa puhelimessa isänpäivänä, vaikka lapsi olisi halunnut.

Tuoreimmat osastosta