Porvoon lapsensurma oli syyttäjän mukaan vakaasti harkittu ja erityisen julma

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Käräjäoikeus
3-vuotiaan tyttärensä surmanneelle isälle luettiin murhasyyte.
Kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto luki 38-vuotiaalle miehelle syytteen murhasta Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa maanantaina. Syytteen mukaan mies surmasi lapsen lyömällä tätä kolme kertaa isolla veitsellä päähän.

Surma tapahtui 13. marraskuuta 2017. Mies odotti ulkona, kun tytön äiti oli lähdössä viemään tyttöä päivähoitoon. Hän otti tyttären äidiltä ja vei tämän lähistöllä olevaan puistoon. Syytteen mukaan mies puukotti tyttärensä hengiltä puistossa äidin seuratessa heitä.

Vanhemmat olivat eronneet ja tytär oli asunut äitinsä luona. Vanhempien ero oli syytteen mukaan riitainen. Alkuvuodesta 2017 mies oli häädetty yhteisestä asunnosta.

Vanhemmilla oli suuria erimielisyyksiä lapsen asioista ja he kävivät huoltajuusriitaa. Vastoin äidin tahtoa mies oli vienyt lapsen jopa ulkomaille.

Huoltoriidan yhteydessä mies oli syytteen mukaan uhannut, että tappaa tyttärensä, tämän äidin ja itsensä, ellei saa huoltajuutta itselleen.

Tekopäivänä mies syytteen mukaan varustautui isolla veitsellä. Syyttäjän mukaan hän tappoi tytön vakaasti harkiten sekä erityisen raa’alla ja julmalla tavalla. Teko oli syyttäjän mukaan myös kokonaisuutena arvioiden törkeä ottaen huomioon muun muassa sen, että teko kohdistui omaan tyttäreen ja tapahtui äidin ja muiden henkilöiden läsnä ollessa.

Syytetty saapui maanantaina alkaneeseen oikeudenkäyntiin kasvot huivilla peitettynä.

Kihlakunnansyyttäjä Emilia Ilander luki 38-vuotiaalle isälle syytteet myös pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta, kotirauhan rikkomisesta ja lapsikaappauksesta.

Mies oli syytteen mukaan tammikuussa 2017 tehnyt tytön äidille ruumiillista väkivaltaa yrittämällä vetää tämän jaloista makuuhuoneesta olohuoneeseen ja puristamalla voimakkaasti ranteista.

Elokuussa 2017 mies oli syytteen mukaan sanonut Ranskassa olevalle kaverilleen, että hän tappaa tytön, äidin ja itsensä, jollei saa tytön huoltajuutta. Äiti sai uhkauksen tietoonsa miehen veljeltä.

Syyskuussa 2017 mies syytteen mukaan tunkeutui äidin kotiin, piiloutui sängyn alle ja kieltäytyi poistumasta. Poliisi joutui poistamaan hänet asunnosta.

Lapsikaappaussyyte perustuu siihen, että mies vei tyttären kesällä 2017 useiksi viikoiksi synnyinseudulleen Karibialle vastoin äidin tahota.

Puolustus kiisti murhasyytteen, mutta myönsi teon tappona. Puolustus myönsi myös lievän pahoinpitelyn ja kotirauhan rikkomisen, mutta muut syytteet kiistettiin.