Talouselämä: Sauli Niinistö moittii Timo Soinia – ”Perustavaa laatua oleva omituisuus”

Julkaistu:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo Talouselämälle, ettei ministeri ja poliitikko voi muuttua ulkomailla yksityishenkilöksi osallistuessaan yhteiskunnalliseen mielenilmaukseen.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo Talouselämän haastattelussa pitävänsä ulkoministeri Timo Soinin (sin) osallistumista abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa omituisena.

Soini osallistui toukokuisella Kanadan virkamatkallaan abortinvastaisen Pro Life -liikkeen iltatilaisuuteen, jossa rukoiltiin ja poltettiin kynttilöitä abortoitujen sikiöiden muistolle. Soinin päätös osallistua tilaisuuteen virkamatkallaan on herättänyt keskustelua ja kirvoittanut kritiikkiä muun muassa opposition riveissä.

Soini on puolustautunut sanomalla, että osallistui tilaisuuteen yksityishenkilönä virkamatkaansa kuuluvalla vapaa-ajalla.


Niinistö on toista mieltä.

– Ministerismiehen ja poliitikon on vaikea olla yhteiskunnallisessa mielenilmauksessa yksityishenkilönä. Minusta siinä on perustavaa laatua oleva omituisuus, Niinistö sanoo Talouselämälle.

Myös kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin on arvostellut Soinin toimintatapaa.

Professori kommentoi Ilta-Sanomille aiemmin, että ulkoministeri Soinin päätös osallistua tilaisuuteen oli virhearvio, ja osoitus harkintakyvyn ja tiedon puutteesta.

Scheinin mukaan kotimaassa Soinin ja Sipilän käyttämä perustelu yksityishenkilönä esiintymisestä voisi toimia, mutta diplomaattipassilla matkustaessaan Soini on koko ajan töissä ja edustaa Suomea.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt