Kotimaa

Soini osallistui abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa – Professori: Ulkoministeri on koko ajan töissä ja edustaa Suomea

Julkaistu:

Kansainvälisen oikeuden professorin mukaan ulkoministeri on diplomaattipassilla ulkomailla virkamatkalla ollessaan koko ajan töissä ja edustaa Suomea.
Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin kritisoi kirjoittamansa perustuslakiblogin twitter-tilillä ulkoministeri Timo Soinin (sin) kommenttia, jonka mukaan hänen päätöksensä osallistua abortin vastaiseen tilaisuuteen virkamatkallaan Kanadassa oli yksityisasia.

Soini osallistui toukokuisella Kanadan virkamatkallaan abortinvastaisen Pro Life -liikkeen iltatilaisuuteen. Soinin päätös osallistua tilaisuuteen virkamatkallaan on herättänyt keskustelua ja kirvoittanut kritiikkiä.

Soini puolustautui sanomalla, että hän oli ollut tilaisuudessa vapaa-aikanaan. Soini totesi, että ministerien virkamatkoihin kuuluu myös vapaa-aika, jolloin ministeri voi hänen näkemyksensä mukaan osallistua sellaisiin tilaisuuksiin, jotka hän itse hyviksi harkitsee.

– Työmatkalla, kun valtioneuvoston jäsen on matkalla, niin hänellä on useita vapaailtoja, hän voi käydä vaikka jalkapallomatsissa, Guggenheimissa tai Pride-kulkueessa, Soini kommentoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi Soini vetosi uskonnon- ja mielipiteenvapauteen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi torstaina, että hallitus on käynyt aiheesta nousseesta kohusta lyhyen keskustelun ja todennut, että ministerien tulee virkamatkoillaan olla äärimmäisen tarkkoja siitä, että vastaavissa tilanteissa toimitaan yksityishenkilöinä.

– On oltava äärimmäisen tarkkana siitä, että hän esiintyy yksityishenkilönä eikä ministerinä.

Sipilä sanoi lisäksi, että hallitus ei ole muuttanut linjaansa aborttilainsäädännön osalta, eikä aio sitä tehdä, vaan kehityspolitiikan selonteossa naisten ja tyttöjen asema kulkee edelleen kärjessä.

Professori Martin Scheinin mukaan ulkoministeri Soinin päätös osallistua tilaisuuteen oli virhearvio, ja osoitus harkintakyvyn ja tiedon puutteesta.

Scheinin sanoo Ilta-Sanomille, että kotimaassa Soinin ja Sipilän käyttämä perustelu yksityishenkilönä esiintymisestä voisi toimia, mutta diplomaattipassilla matkustaessaan Soini on koko ajan töissä ja edustaa Suomea.

– Kotimaassa ministerillä on vapaa-aika, ja hän on yksityishenkilö ollessaan vapaalla. Mutta kun hän on virkamatkalla ulkomailla, hän on sen valtion vieraana 24/7. Kun hän menee diplomaattipassilla maahan, niin hän on siellä diplomaattistatuksella koko ajan.

Scheinin muistuttaa, että koska ulkoministeri on koko Suomen ulkoasiainhallinnon päällikkö ja korkea-arvoinen diplomaatti, kohdistuu häneen erityisen tarkat käyttäytymisvaatimukset.

Professori: ”Voinut vaikuttaa haitallisesti Suomen ja Kanadan suhteisiin”

Scheinin mukaan Soinin osallistuminen tilaisuuteen on saattanut pahimmillaan jopa vaikuttaa haitallisesti Kanadan ja Suomen valtioiden väliseen suhteeseen ja horjuttaa maiden välistä luottamusta.

– Jos Suomen ulkomaanedustuksen päällikkö Kanadassa sotkeutuu maan sisäisiin asioihin sillä tavalla, että se ärsyttää kanadalaisia, niin tämä on voinut vaikuttaa haitallisesti Suomen ja Kanadan suhteisiin. Vaikka Kanada päättäisi olla asiasta virallisella tasolla hiljaa.

Professori avaa, että Kanada voisi arvioida uudella tavalla sitä, kuinka kestävää sen on tehdä yhteistyötä Suomen kanssa.

– Erityisesti tämä on voinut vaikuttaa siihen, että pidetäänkö Suomea luotettavana kumppanina esimerkiksi YK:ssa, kun puhutaan naisten oikeuksista.

Scheinin näkee, että asiasta julkisuuteen antamiensa kommenttien perusteella Juha Sipilä on arvioinut Soinin toimintaa puhtaasti vain Suomen sisäisen oikeuden ja politiikan näkökulmasta.

– Tuntuu siltä, että Sipilä ei ole ottanut huomioon kansainvälistä oikeutta ja valtioiden välisiä suhteita.

”Esimerkiksi Pride-osoitukseen osallistuminen olisi eri asia”

Scheinin täsmentää, että hänen kritiikkinsä ei koske sitä, että kyseessä oli nimenomaan abortinvastainen tilaisuus.

Hän korostaa, että Suomen ja Kanadan suhteisiin haitallisesti olisi voinut vaikuttaa osallistuminen mihin tahansa sellaista asiaa vastustavaan tilaisuuteen, mistä Kanadalla ja Suomella on yhteinen linja kansainvälisillä foorumeilla, kuten YK:ssa.

– Soini osallistui mielenosoitukseen, joka poikkeaa siitä yhteisestä linjasta, mikä näillä kahdella maalla asiasta on. Esimerkiksi Pride-mielenosoitukseen osallistuminen olisi eri asia, koska kyse on mielenosoituksesta, joka on molempien valtioiden liberaalin ulkopoliittisen linjan mukaista.

Scheinin ei kuitenkaan usko, että Kanadan ollessa kyseessä tapauksesta kumpuaisi diplomaattista selkkausta.

– Nyt sattuu olemaan niin, että sekä Suomi että Kanada ovat aika liberaaleja maita. Luultavasti Kanadassa ajatellaan, että annetaan kaikkien kukkien kukkia, eikä tule mitään diplomaattista selkkausta.

Scheininin mukaan asiallinen tapa toimia asian suhteen olisi voinut olla se, että Suomen tasavallan presidentti olisi etukäteen soittanut Kanadan pääministerille ja pohjustanut asiaa. Jos jo etukäteen oli tiedossa, että Soini tilaisuuteen osallistuu.

Juha Sipilän mukaan oli ollut etukäteen tiedossa, että ministeri Soinilla oli Kanadassa yksityistilaisuus.

– Presidentti olisi voinut sanoa, että Soini tulee viralliselle vierailulle, mutta koska hän on harras uskovainen, niin hän haluaa osoittaa mieltään aborttia vastaan. Että ymmärrättehän, että tämä ei ole Suomen valtion virallinen kanta, Scheinin pohtii.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt