Lukio vaihtoi Suvivirren sanat Paula Vesalan versioon – ”Haluamme antaa tilaa erilaisille uskonnoille” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lukio vaihtoi Suvivirren sanat Paula Vesalan versioon – ”Haluamme antaa tilaa erilaisille uskonnoille”

Vararehtorin mukaan opiskelijat eivät ole Suvivirren uskonnollisuutta paheksuneet.

1.6.2018 22:41

Espoolaisen Viherlaakson lukion kevätjuhlallisuuksissa ei lauantaina lauleta perinteistä Suvivirttä vaan uskonnosta riisuttu versio kappaleesta.

Laulettavaksi on valittu sanat, jotka Paula Vesala laati Nyt.fin pyynnöstä vuonna 2011. Suurin osa sanoista on entisellään, mutta Jumalan hyvyyden sijaan lauletaan mahdollisuudesta hoitaa ja varjella maailman ihmeitä. ”Mun sieluni sä liitä myös äänes’ kuorohon” on muuttunut muotoon ”Mun ääneni sä liitä myös rauhan kuorohon”.

Lukiossa on jo useampana vuonna käytetty eri versioita, vararehtori Sari Autio kertoo.

Opiskelijat ovat osana maailman uskontoja käsittelevää kurssia järjestäneet ykkös- ja kakkosluokkalaisten keväthetken, jossa on pidetty buddhalaisia meditaatiohetkiä ja laulettu juutalaisia psalmeja. Tilaisuudessa Suvivirttä on laulettu sekä perinteisin että Vapaa-ajattelijain laatimin sanoin että Stadin slangilla.

– Ollaan ajateltu, että on hetkiä joihin kaikki mahtuvat, eikä tarvitse eritellä, Autio sanoo.

Opiskelijat eivät ole halunneet Suvivirrestä luopua. Se on käynyt selväksi, kun Autio on kysynyt näiltä, mitä kevätjuhlassa pitäisi olla. Nuoret ovat pikemminkin kyseenalaistaneet tarpeen muuttaa sanoja.

– Ideana on, että uskonnot ovat avoimesti esillä. Se ei missään tapauksessa tarkoita neutraliteettia. Päinvastoin, haluamme antaa tilaa erilaisille uskonnoille.

Autio on luterilainen pappi ja opettaa lukiossa uskontoa ja psykologiaa.

– Ajattelen koulua ympäristönä, jossa on tärkeää rakentaa siltaa erilaisille katsomuksille. Se ei ole se paikka, jossa tarvitsee taistella tästä asiasta.

  • Alla olevalla videolla Kaisaniemen ala-asteen 3C- ja 5C-musiikkiluokat laulavat perinteisen Suvivirren Kaisaniemen puistossa Helsingissä.

Tapauksesta kertoi ensin Iltalehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?