Lumihautasurmaaja teki toistamiseen karmivan verityön – murhasi avovaimonsa rynnäkkökiväärin pistimellä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lumihautasurmaaja teki toistamiseen karmivan verityön – murhasi avovaimonsa rynnäkkökiväärin pistimellä

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut 39-vuotiaan Petri Tapani Kankaanpään elinkautiseen avovaimonsa murhasta. Kankaanpää surmasi 61-vuotiaan puolisonsa viime joulukuun lopulla Kiuruvedellä.

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut 39-vuotiaan Petri Tapani Kankaanpään elinkautiseen avovaimonsa murhasta.­

31.5.2018 22:33

Henkirikos ei ole Petri Tapani Kankaanpään ensimmäinen. Uudenvuodenpäivänä 1999 hän surmasi entisen naisystävänsä veitsellä. Kankaanpää tuomittiin taposta 11,5 vuoden vankeuteen.

Kankaanpää opittiin tuntemaan tuolloin lumihautasurmaajana, sillä hän piilotti Kiuruvedellä tappamansa naisen ruumiin lumihankeen 60 kilometrin päähän Pyhännälle. Ruumis oli kuukauden hangessa ennen kuin Kankaanpää tunnusti teon.

Tuoreemmassa teossaan Kankaanpää käytti murha-aseena asuntonsa seinällä koristeena ollutta taisteluveistä, 15-senttistä rynnäkkökiväärin pistintä. Kankaanpää löi huomattavasti itseään pienempää puolisoaan kahdesti, ensin ylävatsaan, sitten selkään.

Uhri menehtyi sydäntä ja oikeaa keuhkoa vaurioittaneisiin pistovammoihin.

Uhri oli paennut miestä useita kertoja ennen veritekoa

Iskujen jälkeen Kankaanpää soitti hätäkeskukseen, kertoi teostaan ja pyysi apua paikalle. Hän kuitenkin lopetti puhelun antamatta tarvittavia yhteystietoja, mikä viivästytti viranomaisten saapumista paikalle.

Uhri pystyi vielä pakenemaan porraskäytävään. Kankaanpään mukaan uhri huusi ”Petri tappaa!”. Kankaanpää kertoo siirtäneensä lattialle tuupertuneen uhrin takaisin asuntoon.

Parisuhde oli uhrin kannalta hyvin alisteinen. Kankaanpää on kookas ja voimakasrakenteinen – ja lisäksi 22 vuotta uhria nuorempi.

Uhri oli toistuvasti ilmoittanut haluavansa lopettaa väkivaltaisen suhteen. Hän oli paennut Kankaanpäätä useita kertoja ennen veritekoa. Viime kesänä uhri vietti kuukauden turvakodissa Oulussa.

Mutta joka kerta uhri palasi takaisin miehen luo. Pari kuukautta ennen kuolemaansa nainen kertoi Facebookissa olevansa avoliitossa.

Mies tuomittiin puolison pahoinpitelystä vain muutama viikko ennen henkirikosta

Joulukuun alussa uhri oli pysäyttänyt kadulla poliisimiehen ja kertonut hänelle Kankaanpään uhanneen tappaa hänet. Uhri kertoi myös, kuinka Kankaanpää oli ottanut häntä kadulla kurkusta kiinni ja huutanut, että ”teen sinusta esimerkin, kuinka akka tapetaan Kiuruvedellä”.

Vain muutama viikko ennen henkirikosta mies tuomittiin puolisonsa pahoinpitelystä 70 päiväsakkoon. Nainen ei tuolloin todistanut käräjillä miestään vastaan.

Oikeudenkäynnissä eräs todistaja kertoi pariskunnan aikoneen naimisiin. Todistajan mukaan uhri oli kertonut vain hieman ennen kuolemaansa täyttäneensä Kankaanpään hankkimat avioliiton solmimiseen liittyvät paperit.

Rikos tapahtui viattomien lasten päivän iltana, torstaina 28. joulukuuta. Uhri oli tavannut aiemmin päivällä tyttärensä ja kertonut hänelle aikomuksestaan palata turvakotiin Ouluun.

Edessä oli pitkä, uutta vuotta edeltävä viikonloppu. Uhri kertoi tyttärelleen yrittävänsä ”keplotella” vielä viikonlopun ajan.

Oikeus katsoi miehen harkinneen surmaamista

Kankaanpään mukaan henkirikoksen syy oli se, että hän oli ollut lähes vuoden ajan tietämätön puolisonsa ajatuksista. Suhde oli ollut ”epämääräistä ja sekavaa”.

Toiselle tyttärelleen uhri oli kertonut Kankaanpään ilmoittaneen, että ”antikristuksen vallassa olevaa naista saa lyödä”.

Kankaanpää myönsi tapon, mutta kiisti murhan. Oikeus katsoi Kankaanpään kuitenkin harkinneen surmaamista jo jonkin aikaa ennen tekoa, jos uhri ei halua jatkaa seurustelua. Lisäksi teon jatkaminen toisella lyönnillä viittaa oikeuden mukaan määrätietoiseen ja vakaaseen surmaamispyrkimykseen.

Raakuutta ja julmuutta puoltavia seikkoja olivat puolestaan osapuolten fyysiset erot ja uhrin puolustuskyvyttömyys.

Kankaanpää joutuu maksamaan uhrin molemmille tyttärille 4 000 euron vahingonkorvaukset kärsimyksistä. Uhrin äidille Kankaanpään pitää maksaa 2 000 euroa.

Lisäksi Kankaanpää tuomittiin viidestä pahoinpitelystä ja yhdestä laittomasta uhkauksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?