Kokoomus esittää vastikkeellista sosiaaliturvaa – passiivisuus leikkaisi tukea jopa 40 prosenttia

Kokoomus on esitellyt oman mallinsa sosiaaliturvan uudistamiseksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja kansanedustajat Sari Multala, Arto Satonen (oik.) ja Juhana Vartiainen (vas.) julkistivat puolueensa sosiaaliturvamallin Helsingissä 31. toukokuuta 2018.

31.5.2018 14:31 | Päivitetty 31.5.2018 14:52

Kokoomus esittää vastikkeellista sosiaaliturvaa.

Sosiaaliturvan uudistaminen on ensi vaalikauden ehkä suurin kysymys, ja kaikki puolueet ovat kertomassa omista malleistaan sotu-uudistuksessa.

– Sosiaaliturvamalli on tullut tiensä päähän, työelämä on muuttunut, sosiaaliturva ei pysty tähän vastaamaan, se on liian passiivinen. Meille tärkeää on, että vahvan perusturvan lisäksi kannustimet ovat kunnossa, puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoi.

Kokoomus olisi yhdistämässä eri tulonsiirrot – toimeentulotuen, asumistuen, peruspäivärahan ja työmarkkinatuen - yhdeksi yleistueksi Iso-Britannian tapaan.

– Esitämme vastikkeellista sosiaaliturvaa. Kootaan eri malleja yhdeksi tueksi, joka vähenee, kun työtulo kasvaa. Sillä olisi helpompaa ottaa työtä vastaan, se ottaa huomioon itsensä työllistäjät. Olemme pyrkineet löytämään mallin, joka minimoi kannustinloukut.

Kokoomuksen mallissa aktiivinen työnhaku on edellytys yleistuen saamiseksi.

Malliin tulisi nykylain mukaiset 20 tai 40 prosentin leikkaukset tukitasoon, jos tuen saaja ei ole aktiivinen työnhaussa tai osallistu työllistymistä edistäviin palveluihin.

Vastaavasti yleistukeen voitaisiin kokoomuksen mukaan rakentaa kannustavuuselementti, joka kannustaisi ensimmäisten työtuntien tekemiseen.

– Otetaan oppia soteuudistuksesta. Ei tässä kymmentä vuotta mene – mennään tästä kuin heittämällä, Orpo valoi uskoa kokoomuksen malliin.

Yleistuen lisäksi kokoomuksen mallissa on osallistumistulo, joka on suunnattu pitkäaikaistyöttömille ja osatyökykyisille.

– Meillä työttömyysturvan piirissä on paljon ihmisiä, jotka eivät ole työkykyisiä. He ovat väärällä tuella. Osallistumistulo on räätälöity polku takaisin työelämään, Orpo sanoi.

Kokoomus hyväksyy mallinsa sosiaaliturvan uudistamisesta puoluekokouksessaan Turussa reilun viikon kuluttua.

Päivitys kello 14.52: Juttua täydennetty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?