Tunnettu talouskeskustelija erosi kokoomuksesta – Puoluesihteeri: ”En näe tässä isoa huolta”

Aalto yliopiston Pekka Mattila jätti kokoomuksen protestina löyhälle taloudenpidolle ja hallituksen veropolitiikalle.

Puoluesihteeri Janne Pesonen ei ole huolissaan kahdesta tunnetusta nimestä, jotka ovat hiljan eronneet kokoomuksesta. Pesosen mukaan kokoomuksen on viime ja tänä vuonna liittynyt enemmän ihmisiä kuin puolueesta on eronnut.

31.5.2018 13:50

Tunnettu talouskeskustelija Pekka Mattila on eronnut kokoomuksesta.

Mattila kertoi asiasta Facebook-päivityksessään.

Mattila erosi protestiksi siitä, että hallitus hyväksyi lisäbudjetin, jossa valtion menoja oli lisätty melko avokätisesti.

Talousliberaali Mattila myös kritisoi sitä, että verotusta on kevennetty, mutta hyvätuloisten solidaarisuusvero on ja pysyy.

– Ikääntyvä kansakunta elää juuri nyt suhdannehuippua, mutta hallituksen eilinen lisäbudjetti päätti taas menojen kasvattamisesta ja uudesta velanotosta. Tämä ei ole vastuullista politiikkaa ja lisää edelleen painetta kutistuville työikäisten sukupolville.

– Samalla kokoomus on ollut jo monessa hallituksessa kiristämässä hyvätuloisten palkansaajien kohtaamaa suhteellista veroprogressiota: kevennykset ovat valuneet tulohaitarin alalaitaan, ja yläpäätä on hemmoteltu irvokkaalla ja ikuiseksi muodostuneella solidaarisuusverolla, Mattila kirjoitti

Mattila on Aalto-yliopiston johtamiskoulu Aalto EE:n toimitusjohtaja ja Aallon työelämäprofessori.

Mattila oli kokoomuksen jäsen parikymmentä vuotta.

Kokoomuksesta on viime aikoina käynyt ovi muulloinkin ulos. Nimekkäin kokoomuksen eronnut on kansanedustaja Harry Harkimo, joka perusti Liike nyt -ryhmänsä.

Puoluesihteeri Janne Pesonen (kok) kiistää, että kokoomuksesta olisi nyt käymässä ovi ulospäin.

– Meihin liittyy enemmän ihmisiä kuin eroaa. Koko viime vuosi mentiin jo positiivisilla luvuilla. En ole huomannut, että ovi olisi aiempaa tiuhempaa ulos käymässä. Tässä on nyt kaksi henkilöä, Harkimo ja Mattila, eronnut puolueesta.

– Päivänpolitiikan kuohunnoilla on hyvin vähän vaikutusta siihen, että lähtevätkö ihmiset puolueesta vai ei. Viime vuonna meihin liittyi tällä vuosikymmenellä ensi kertaa enemmän ihmisiä kuin erosi, siitä voi olla vähän rinta rottingilla. Sen takia en näe tässä isoa huolta, että ovi olisi alkanut tiuhemmin toiseen suuntaan käymään, Pesonen sanoi IS:lle.

Kokoomuksen oikea siipi on tasaisin väliajoin ollut tyytymätön puolueen aikaansaannoksiin.

Puolueen eduskuntaryhmässä äänekkäintä tyytymättömyyttä on ollut soteuudistukseen, ja

kansanedustajat Elina Lepomäki (kok) ja Susanna Koski (kok) ovat kertoneet äänestävänsä hallituksen sote-esitystä vastaan.

Myös kokoomusnuoret paheksuivat eilistä lisäbudjettia. Lisäbudjetti piti olla 300 miljoonaa euroa, mutta hallitus jakoi reilusti enemmän, 381 miljoonaa, muun muassa tiehankkeisiin ja maatalouteen.

Puoluesihteeri Pesonen ei näe, että kokoomuksen jäsenet olisivat tyytymättömiä puolueeseen.

– Olemme puolue, jossa on perinteisesti jossain kysymyksissä näkemyksiä laidasta laitaan. Tässä on kohta sata vuotta opittu olemaan keskenämme ja saamaan asioita aikaiseksi. En ole huolissani, että esimerkiksi taloudessa tai verotuksessa on erilaisia näkemyksiä, mitä pitäisi tehdä ja touhuta.

– Suurin osa kokoomuslaisista ymmärtää, minkälaista kompromissien tekemisen taidetta suomalaisen politiikan tekeminen on. Se auttaa ymmärtämään myös puolueen sisällä ymmärtämään toisistaan poikkeavia näkemyksiä, Pesonen totesi.

Kokoomuksella on noin 34 000 jäsentä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?