Jättitilasto lotosta julki – yksi palloista on ”ujo”

Katso kuinka usein suosikkirivisi numerot on arvottu vuosien aikana.

31.5.2018 7:00

Mukana ovat kaikki loton historian varsinaiset kierrokset vuodesta 1971 saakka. Arvonta on suoritettu tänä aikana jo 2 468 kertaa ja päävoiton napanneita on yhteensä yli 3 000.

Jutun lopussa olevasta taulukosta näet kaikkien numeroiden esiintymiskerrat historian saatossa.

Numeroita on siis arvottu kymmeniä tuhansia, ja jostain syystä numero 1 on ilmaantunut oikeaan lottoriviin useammin kuin muut numerot. Harvinaisin on ollut numero 40, joka ei ole ollut mukanakaan aina. Vaikka otettaisiin huomioon vain ne kierrokset kun numero 40 on ollut mukana, silti se on osunut harvemmin kuin mikään toinen numero.

– Ehkä sitä ujostuttaa, vitsailee Veikkauksen liiketoimintapäällikkö Ville Venojärvi.

Venojärvi kuitenkin vakuuttaa, ettei pallojen ujoudella tai edellisen kierrosten tuloksilla ole oikeasti mitään vaikutusta arvontatulokseen. Arvontalaite ja pallot ovat VTT:n tutkimat, ja muun muassa pallojen painot ja muut ominaisuudet on tarkkaan kalibroitu.

– Arvonnat ovat täysin toisistaan riippumattomia, Venojärvi vakuuttaa.

Keskimäärin jokin tietty numero arpoutuu riviin nykyisessä lotossa 17,5 prosentin todennäköisyydellä. Numero 1 on putkahtanut riveihin jopa 20,4 prosentissa kerroista, kun taas numero 40 on löytynyt rivistä vain 14,8 prosentissa arvontakerroista.

– Kyllä niissä kuuluu vähän eroja ollakin. Hajontaa on, koska arvontoja on sen verran vähän, Venojärvi sanoo.

Laskennallisesti tarkastellen mitä useampi arvonta lotossa tehdään, sitä tasaisemmaksi numeroiden esiintyminen voittoriveissä muuttuu.

Vaivaako suurinta numeroa mystinen ujous?

Kun lottoon tuli uusi numero joulukuussa 2016, päävoiton saaminen muuttui aiempaa hieman hankalammaksi. Nykyään päävoiton todennäköisyys on yhden suhde 18 643 560:een, eli noin 0,000005 prosenttia.

Veikkauksen loton täysosumaa ei ole nyt löytynyt 8 viikkoon. Ennätyspotin metsästys jatkuu, sillä lauantain potissa on jo toista viikkoa 14,5 miljoonaa euroa. Potti olisi yhdelle pelaajalle mennessään kaikkien aikojen ennätys.

Loton historian tähän asti suurin summa voitettiin ystävänpäivänä 2015. Silloin kaksi kymmenen hengen porukkaa jakoi 27,8 miljoonaa euroa, joka muodostui tuplattuna voitetusta 13,9 miljoonan euron potista. Kumpikin porukka sai siis 13,9 miljoonaa euroa. Suurin tarjolla ollut potti oli joulukuun alussa viime vuonna. Silloin tarjolla oli 14,4 miljoonaa euroa. Täysosumia löytyi kaksi kappaletta, joten ennätystä ei silloin tehty.

Loton peliaika päättyy lauantaisin kello 21.45 ja oikea rivi arvotaan kello 22.10.

Alla olevasta taulukosta näet, kuinka monta kertaa kukin numero on arvottu vuosien saatossa. Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?