Kela lähetti paimenkirjeen 7 600 lääkärille – vanhuksille määrätty lääke vie tokkuraan ja aiheuttaa riippuvuutta

Kela yrittää kirjeellä saada lääkärit paremmin tietoisiksi lääkkeiden riskeistä.

30.5.2018 15:39

Kelassa on huolestuttu pregabaliini-nimisen lääkeaineen määräämisestä yli 75-vuotiaille ihmisille. Lääkettä määrätään yhä useammalle iäkkäälle, vaikka on tiedossa, että siihen voi jäädä koukkuun.

– Osalle tulee hyvä olo, Kelan erikoistutkija Leena Saastamoinen listaa lääkkeen riskejä.

Osa menee lääkkeestä kunnolla tokkuraan. Se voi myös altistaa kaatumisille ja aiheuttaa sydänongelmia.

Kela on tänään lähettänyt palautekirjeen yli 7 600 lääkärille ja alle 20 hammaslääkärille. Kirjeessä muistutetaan pregabaliinin lisäksi myös kahden muun lääkeaineen amitriptyliinin ja nortriptyliinin riskeistä. Kirje on lähtenyt lääkäreille, jotka ovat Kelan tietojen mukaan määränneet näitä lääkkeitä kivun tai masennuksen hoitoon yli 75-vuotiaille.

– Mainitut lääkeaineet voivat tavallisten haittavaikutusten, kuten suun kuivumisen, sydämen tiheälyöntisyyden tai ummetuksen lisäksi aiheuttaa iäkkäillä esimerkiksi muistin heikkenemistä tai alttiutta kaatumisille, kertoo geriatrian professori, ylilääkäri Kaisu Pitkälä Helsingin yliopistosta Kelan tiedotteessa.

Saastamoinen korostaa, että tavoitteena ei ole syyllistää lääkäreitä. Hänen mukaansa lääkärikuntakin on asiasta huolissaan.

Aiemmin pregabaliini on ollut myös kallis lääke. Viime aikoina rinnakkaisvalmisteiden tulo markkinoille on kuitenkin laskenut hintoja.

Pregabaliinilla hoidetaan tavallisimmin epilepsiaa, yleistä ahdistuneisuushäiriötä ja kroonista kipua. Saastamoisen mukaan lääkkeen käyttö on viime vuosina jonkin verran lisääntynyt.

Viime vuonna pregabaliinia määrättiin 16 563 yli 75-vuotiaalle. Edellisvuonna määrä oli 16 357 ja vuonna 2015 15 660. Luvuista on kuitenkin poistettu ihmiset, jotka ovat saaneet lääkettä epilepsian takia.

Pregabaliiniin koukuttuminen tuskin on vanhojen ihmisten kohdalla viihdekäyttöä, Saastamoinen arvioi. Todennäköisempää on, että pregabaliinia käytetään tavan vuoksi, aina samalla annoksella. Irtikään siitä ei kuitenkaan helposti päästä.

– Tämä on aika yleistä uni- ja rauhoittavien lääkkeiden kohdalla, Saastamoinen sanoo.

Ylilääkäri Pitkälän mukaan on toki tilanteita, joissa ”riskilääkkeitä” joudutaan käyttämään.

– Tärkeää on, että potilaan kipu ei jää hoitamatta. Iäkkäille on turvallisempia lääkevaihtoehtoja, ja lääkkeettömät kivun hoitomuodot on syytä muistaa. Myös kivun syy tulee aina selvittää, Pitkälä sanoo tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?