Sote-vuoto sai puoluepomot pohtimaan uutta käytäntöä – voisi johtaa salaisiin papereihin ja poliisitutkintoihin

rac

Julkaistu:

Perustuslakivaliokunta pohtii, pitäisikö sen keskeneräisistä asiakirjoista tehdä salaisia. Salatun asiakirjan vuotaminen voisi johtaa rikostutkintaan.
Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina puhemies Paula Risikon (kok) sekä puolueiden johtajien ja eduskuntaryhmien johtajien kesken perustuslakivaliokunnan sote-luonnoksen vuotoa ja sitä, onko tarvetta lisätä mahdollisuuksia salata perustuslakivaliokunnan asiakirjoja.

Ilta-Sanomien haltuunsa saama lausuntoluonnos oli ei-julkinen asiakirja, koska kyseessä oli valiokunnan keskeneräinen asia. Koska kyseessä ei ollut kuitenkaan salassa pidettävä asiakirja, ei sen vuotaminen voi johtaa rikosprosessiin.

Tiistai-iltapäivän kokouksessa pohdittiin, pitääkö esimerkiksi eduskunnan työjärjestystä muuttaa niin, että kynnystä valiokunnan asiakirjan salaiseksi julistamiseen madallettaisiin.

– Totesimme, että eduskunnan työjärjestyksen asiakirjojen julkisuutta koskevaan lainsäädäntöön ei ole tarve tehdä tässä vaiheessa muutoksia. Jos valiokuntien asiakirjat luokiteltaisiin salaisiksi, siihen olisi hyvin korkea kynnys. Pyrimme koko ajan siihen, että julkisuutta lisätään, Risikko sanoi.

Risikko sanoi kuitenkin, että asiaa harkitaan vielä myöhemmin.

– Kun perustuslakivaliokunta käy läpi tiedusteluvalvontalautakuntaa koskevien asiakirjojen julkisuutta, siinä yhteydessä valiokunta käy vielä läpi myös yleensä perustuslakivaliokunnan asiakirjojen julkisuutta, Risikko sanoi.

Risikon mukaan perustuslakivaliokunnassa mietitään, onko mahdollista tehdä uusia käytänteitä tai muutoksia työjärjestykseen.

– Pohdimme asiakirjan salaiseksi julistamista, mutta aikanaan kun perustuslakivaliokunta on pohtinut asiaa, silloiset perustuslakivaliokunnat ovat olleet julkisuushakuisen linjan kannalla. Kynnys julistaa asia salaiseksi on todella korkea, eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) sanoi.

Lapintie kertoo, että asiassa konsultoidaan perustuslakiasiantuntijoita.

– Kysymme, onko aihetta esimerkiksi todeta, että perustuslakivaliokunnan vielä valmisteilla oleva lausuntoluonnos on keskeneräisenä salassa pidettävä. En osaa sanoa lopputulosta. Voisimme myös katsoa, mikä on tuomioistuimien käytäntö, Lapintie sanoi.

Tiukennus vaatisi muutoksen eduskunnan työjärjestykseen. Lapintie ei osannut arvioida, milloin harkinta on valmis.

Risikko kertoo, että eduskuntaryhmät käyvät myös läpi perustuslakivaliokunnan ”erityistä roolia ja integriteettiä”.

– Toivon, että eduskuntaryhmissä ja puolueissa käydään keskustelu siitä, ettei ole asianmukaista painostaa perustuslakivaliokunnan jäseniä poliittisesti, kun he tekevät juridista arviota, Lapintie sanoi.

Lapintie sanoi kuitenkin, ettei hänellä ollut tietoa, jonka perusteella perustuslakivaliokunnan jäseniä olisi painostettu soten valinnanvapauden yhteydessä.

Perustuslakivaliokunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskevaan lausuntoon on kohdistunut suuri julkinen huomio, ja tavoitteena on saada se valmiiksi tällä viikolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt