Hallitus esittää STT:lle 1,5 miljoonan kertaluontoista tukea

Hallituksen lisätalousarvioesityksessä on 1,5 miljoonan euron tuki STT:lle.

29.5.2018 11:59 | Päivitetty 29.5.2018 13:48

Suomen Tietotoimisto on saamassa aikalisän toimintansa jatkamiselle. Hallitus ehdottaa lisäbudjettiesityksessään, että STT saisi 1,5 miljoonan euron kertaluontoisen tuen.

Päätoimittaja Mika Petterssonin mukaan tuki merkitsee, että STT saa taloutensa vakautettua tälle vuodelle.

– Ilman tätä keskusteltaisiin uutispalvelun mahdollisesta alasajosta. Nyt voimme jatkaa tällä laajuudella ja jatkaa kehitysohjelmia robotiikkaan ja tekoälyyn liittyen, Pettersson sanoo.

Kertaluontoinen tuki ei ratkaise STT:n tilannetta, joten työ uutistoimiston toiminnan vakauttamiseksi jatkuu.

– Syksyn aikana tehdään töitä ja katsotaan, mikä on se STT, joka on asiakkaille, omistajille ja suomalaiselle yhteiskunnalle tärkeä.

Pettersson torjuu epäilyjä, että valtion tuen vastaanottaminen murentaisi uutistoimiston riippumattomuutta. Muissa Pohjoismaissa valtio on tukenut kaupallista mediaa selvästi avokätisemmin, eikä median toiminta ole siitä kärsinyt.

Liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta valmistellaan parhaillaan mediapoliittista ohjelmaa, jossa myös kysymys median tukemisesta on esillä.

– Ohjelma avaa toivon mukaan enemmän ovia ja keskustelua siitä, kuinka suomalaisessa yhteiskunnassa moniäänisyyttä voidaan tukea, Pettersson sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan STT:n valtiontuen ehtona on suunnitelma yhtiön talouden vakauttamisesta. Lisäksi ehtona on esitys siitä, miten uutistoimistotoiminnalla voisi hyödyttää laajasti mediakenttää muun muassa robotiikkaa ja keinoälyä kehittämällä.

STT:n suurimmat omistajat ovat Sanoma 33,1 prosentin osuudella, Alma Media 20,6 prosentin osuudella ja TS-Yhtymä 18 prosentin osuudella.

Vuodenvaihteessa STT lopetti ruotsinkielisen uutispalvelu FNB:n, kun ruotsinkielisiä sanomalehtiä julkaisevat KSF Media ja HSS Media irtisanoivat sopimuksensa. Yleisradio taas palasi viime vuonna STT:n asiakkaaksi kymmenen vuoden mittaisen tauon jälkeen.

Juttu päivitetty kauttaaltaan 29.5.2018 klo 13.47.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?