Sääprofeetta ennusti kevään sään täysin nappiin – ennustaa nyt, millaisena kesä jatkuu

Kauhajoen sääprofeetta Yrjö Nieminen, 87, onnistui ennustamaan alkukesän sään täysin nappiin.

29.5.2018 11:31

Ilta-Sanomat haastatteli huhtikuun puolivälissä kolmea kansanmeteorologia ja pyysi heiltä sääennusteen tulevalle kesälle. Yrjö Nieminen ennusti sään lämpenevän 6. toukokuuta, ja niin myös kävi.

Niemisen sääennustukset perustuvat sekä muurahaisten että pilvien liikkeisiin. Toukokuun ensimmäisellä viikolla alkaneen kesäkelin hän päätteli pelkästään pilvistä, sillä muurahaiskeko ei vielä huhtikuun puolivälissä ollut ennustukseen valmis.

– Itsenäisyyspäivänä katselin taivaalle ja näin kuusi pilveä ylöksyttäin. Ne olivat tulipunaisia ja mustareunaisia. Siitä päättelin, että kuuden kuukauden päästä alkaa kesä, joka kestää kaksi viikkoa. No kyllä meni vähän ylikin.

Nieminen on pitänyt sääpäiväkirjaa jo 60 vuotta ja päätellyt lämpimän ja aurinkoisen alkukesän olevan aina sen merkki, että loppukesä vietetään hampaita kalistellessa ja sateita pidellessä.

Muurahaiskekokin kertoi hänelle saman karun totuuden: helteet päättyvät toukokuun loppuun mennessä ja 3. kesäkuuta alkaa sadekausi.

– Kesäkuu on oikein kriittinen. Jotkut merkit vielä puuttuvat, mutta kun alkaa sataa, sitten sataa kaksi viikkoa. Vähän pelkään, että juhannuksena on villahousukeli.

Koulujen päättäjäisiä saatetaan siis juhlia vähän jo epävarmassa kelissä, mutta jos hyvin käy, sateet voisivat nippanappa loppua juhannukseksi.

Nieminen on onnistunut ennustamaan alkukesän sään miltei täysin nappiin.

Sääprofeetta kertoo kurjien ilmojen jatkuvan aina elokuun alkuun saakka. Sen jälkeen tapahtuu käänne parempaan, ainakin hetkeksi.

– Elokuun 4. päivänä alkaa yhdeksän päivän helle.

Jos kesäloman ajankohta on vielä päättämättä, sääprofeetta suosittelee lomailemaan elokuussa.

– Tai ensi kesänä, jos vain on mahdollista siirtää loma sinne asti. Siitä tulee paras kesä pitkään aikaan.

– Tämä 2018 on viimeinen katovuosi, sitten tulee kuusi hyvä vuotta ja hyvää kesää. Huippusato saadaan 2024.

Päiväkirjamerkinnöistään Nieminen on havainnut, että neljää huonoa viljelyvuotta seuraa aina noin seitsemän hyvää vuotta. Sääprofeetta on itsekin entinen maanviljelijä.

Muurahaiset kertovat

Yrjö Nieminen näyttää miten muurahaisten liikkeistä pystyy päättelemään tulevia säitä, vaikkei toukokuun lopun hellepäivä olekaan paras ajankohta kysyä tietoja muurahaisilta.

– Tarkimman ennustuksen saa keväällä, kun lumi kiertää pesän ympärillä ja muurahaiset ottavat läjässä aurinkoa, hän sanoo ja nappaa tuoreen, noin 60 senttiä pitkän koivunoksan, karsii siitä lehdet pois ja tökkää oksan muurahaiskekoon.

Kauhajoen sääprofeetta ennustaa säätä muun muassa muurahaisten ja koivunoksien avulla.

Pari muurahaista kiipeää oksaa lähes ylös asti.

– Jos muurahaiset kiipeävät tikkua pitkin korkeintaan 15 sentin matkan ja pyörtävät siitä, silloin tulee lämmin ja aurinkoinen kesä. Jos taas muurahainen nousee ihan kepin nokkaan asti, kesästä tulee sateinen. Kahtena viime vuotena se on tehnyt niin.

Myös keon materiaali viestii Niemisen mukaan tulevista säistä: kun tulossa on kylmä kesä, murkut rakentavat tiiviin keon pienistä neulasista.

– Jos keon päällinen on aivan musta, se kertoo, että kesällä sataa vettä. Talvella ne tekevät suojakseen erilaisen päällisen. Jos pesän päälle on vedetty pidempiä oksia, tiedossa on paksu lumipeite. Kekoon ilmestyvistä rei’istä taas pystyy päättelemään talventulon ajankohdan.

Niemisen mielestä muurahaiset, pilvet ja kärpäsen takapuoli kertovat, että tiedossa on villahousukesä.

– Kun pesän päällä on neljä ympyriäistä noin sentin reikää ja kun niistä viimeinen, kaikkein korkeimmassa kohdassa oleva reikä on tukittu, ensilumen tuloon on aikaa tasan yhdeksän päivää.

Eivätkä konstit tähän lopu, sillä Yrjö Nieminen näkee kelit myös kärpäsen takapuolesta.

– Jos kärpäsen takapuoli on kuin pullea ohranjyvä, tulee hyvä vuosi. Parina kolmena vuotena kärpäsen takapuoli on ollut kuin neulan tikku.

Artikkelia muokattu 30.5. kello 08.03. Poistettu Niemisen näkemys hänen ennusteensa vaikutuksista kesätapahtumille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?