Oikeus ratkaisee tänään: Anestesialääkärin syytetään aiheuttaneen nuoren naisen kuoleman huonolla hygienialla

Syyttäjän mukaan kuollut nainen sai bakteeritartunnan polvileikkauksen puudutuksessa, lääkäri kiistää syytteen.

29.5.2018 2:32

Nuori nainen sairastui Tampereella Dextra Koskiklinikalla tehdyn polvileikkauksen jälkeen elokuussa 2016 ja kuoli pian sen jälkeen. Pirkanmaan käräjäoikeus antaa tänään tiistaina ratkaisunsa siitä, aiheutuiko kuolema anestesialääkärin laiminlyönnistä. Dextra Koskiklinikan omistaa Pihlajalinna.

Polvileikkausta lukuun ottamatta perusterve 21-vuotias nainen kotiutettiin polvileikkauksesta hyväkuntoisena. Kotiuttamisen jälkeen illalla naiselle nousi kuumetta ja hän hakeutui päivystykseen. Sairaalassa nainen siirrettiin teho-osastolle, kun hänellä todettiin bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus. Nainen kuoli seuraavana päivänä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri totesi myöhemmin samana syksynä, että kyse oli tavallisesta suussa erittyvästä bakteerista. Hänen mukaansa tartunta oli todennäköisesti tullut puudutuspiston yhteydessä esimerkiksi aivastuksen seurauksena.

Koskiklinikka antoi valvontavirasto Valviralle selvityksen siitä, miten vastaavat tapaukset estetään tulevaisuudessa. Selvitysten jälkeen myös poliisi kiinnostui asiasta ja syyttäjä nosti lääkäriä vastaan syytteen kuolemantuottamuksesta.

Syyttäjän mukaan bakteeri joutui potilaan selkäytimeen puudutuksen yhteydessä, koska anestesialääkäri laiminlöi hyvästä hygieniasta huolehtimisen. Syyttäjä sanoo oikeudelle toimittamassaan haastehakemuksessa, että lääkäri oli muun muassa lisännyt puudutusainetta aiemmin avatusta ampullista ja ollut leikkauksessa ainoa, joka ei käyttänyt suu- ja nenäsuojaa. Syyttäjä vaatii lääkärille sakkorangaistusta.

Anestesialääkäri sanoo, että hän noudatti puudutusta antaessaan voimassa olevia ohjeita. Lääkärin mukaan suu-nenäsuojusta ei ole tarvinnut ohjeiden mukaan käyttää selkäydinpunktiossa ja puudutusaineen ottaminen aiemmin avatusta ampullista on saman toimenpiteen aikana sallittu. Lääkäri sanoo lisäksi, ettei voida osoittaa, että potilaan aivokalvontulehduksen aiheuttanut bakteeri olisi peräisin hänen suustaan.

Hän kiistää syyllistyneensä kuolemantuottamukseen. Tuomio on määrä antaa tiistaina iltapäivällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?