Puhemies Risikko perää eduskunnalta ryhtiliikettä sote-vuodon jälkeen: ”Tämä ei ole asianmukaista käsittelyä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Puhemies Risikko perää eduskunnalta ryhtiliikettä sote-vuodon jälkeen: ”Tämä ei ole asianmukaista käsittelyä”

Julkaistu: 25.5.2018 14:42

Puhemies Paula Risikko kutsuu eduskuntaryhmien ja puolueiden puheenjohtajat keskustelemaan kanssaan eduskunnan tilanteesta.

Eduskunnan puhemiesneuvosto pitää perustuslakivaliokunnan tietovuotoa äärimmäisen vakavana asiana. Puhemies Paula Risikko katsoo eduskunnan työskentelyn tarvitsevan sen jälkeen ryhtiliikettä.

– Tämä on talo, jossa asiat pitää käsitellä asianmukaisesti. Tämä ei ole asianmukaista käsittelyä.

Risikon mukaan vuoto vaikuttaa eduskunnan maineeseen ja luotettavuuteen.

– Asian vakavuuden vuoksi tulen kutsumaan eduskuntaryhmien ja puolueiden puheenjohtajat koolle ensi viikolla. Se tapahtuu tiistaina. Tulemme käymään läpi, onko meidän työjärjestyksessä muuttamisen varaa.

Aiemmin tänään perustuslakivaliokunta päätti muuttaa toimintatapojaan puoli yhden maissa päättyneessä kokouksessaan. Valiokunta löysi toimissaan tiukennettavaa Ilta-Sanomien haltuunsa saaman valiokunnan lausuntoluonnoksen vuoksi. Perustuslakivaliokunta ei toistaiseksi enää esimerkiksi pidä huoneensa ovia avoimena, eikä lähettä asiakirjoja sähköisesti.

Puhemiesneuvosto piti valiokunnan tekemiä linjauksia perusteltuina. Risikon mukaan puhemiesneuvosto aikoo myös itse etsiä mahdollisia puutteita eduskunnan työskentelytavoista.

Risikolta kysyttiin tilaisuudessa, mitä sote-vuoto kertoo eduskunnan sisäisestä luottamuksesta hermoja kiristävän sote-käsittelyn keskellä.

– Tämä on avoin yhteiskunta ja täällä on yleensä pystytty pitämään ovet auki. Nyt se ei näköjään ole mahdollista. Siitä syystä ryhtiliikettä tarvitaan.

Eduskunnan työjärjestyksen mukaan asiakirjat ovat ei julkisia niin kauan kuin käsittely on kesken.

– On erittäin kova kynnys nostaa asiakirjoja salaisiksi, siksi en vielä lähde spekuloimaan toimenpiteillä.

Risikon mukaan eduskunnalla ei kyseisessä vuototapauksessa ole mahdollisuutta käynnistää minkäänlaista rikosprosessia. Moitteita asiasta voi antaa, mutta Risikon mukaan vuotoa on erittäin vaikeaa selvittää, eikä käynnissä ole mitään prosessia sen suhteen.

Risikon mukaan puhemiesneuvosto ei ollut keskustellut sote-vuodon sisällöstä. Ilta- Sanomien haltuunsa saamasta lausuntoluonnoksesta käy ilmi, ettei soten valinnanvapaus voi valiokunnan näkemyksen mukaan tulla voimaan hallituksen kaavailemalla aikataululla. Hallituksen esitykseen katsotaan liittyvän nykyisellään liian suuria riskejä perusoikeuksien turvaamisen kannalta.

Tuoreimmat osastosta