Tällaisia summia ihmiset syytävät raha-automaatteihin sinun kotikunnassasi – katso tilasto - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tällaisia summia ihmiset syytävät raha-automaatteihin sinun kotikunnassasi – katso tilasto

Raha-automaatit tuottavat hyvin – Veikkauksen lisäksi myös kioskeille ja kaupoille.

24.5.2018 19:07

Raha-automaatit tuottavat Suomessa keskimäärin reilut 31 000 euroa vuodessa konetta kohden. Siis yli kolme euroa tunti ympäri vuorokauden laskettuna.

Kaikki ei mene kuitenkaan Veikkaukselle. Tuotosta maksetaan 12 prosenttia arpajaisveroa ja hajasijoitetuista koneista siivu myös pelipaikan omistajalle, joka saa automaatista helposti muutaman satasen tuoton kuukaudessa. Keskimäärin asiamies saa palkkiota 387 euroa kuukaudessa konetta kohden.

  • Simo, 35, pisti 10 euroa Pikapokeriin – näin siinä sitten lopulta kävi. Katso testivideo yllä.

IS selvitti Veikkauksen tilastoista kuntakohtaisia automaattien pelimääriä. Yleensä kuntien väliset erot selittyvät automaattien sijainneilla. Pelikoneen paikka ei kuitenkaan ole yksinkertainen asia.

Jos grafiikka ei näy laitteellasi, voit katsoa sen tästä.

Veikkauksen kumppaniverkoston johtaja Marko Peltokorpi kertoo, että pelien sijoituspaikkoja pohditaan Veikkauksessa tarkkaan. Myös vanhojen automaattien tuottoa ja toimintaa tarkkaillaan jatkuvasti.

Peltokorpi ei osaa suoraan paljastaa IS:lle parasta mahdollista paikkaa pelikoneelle.

– Se on helposti saavutettavissa oleva paikka, jossa on runsaat asiakasvirrat. Mutta tilojen pitää olla sellaiset, että pelejä voidaan sijoittaa sinne ja valvonta järjestää asianmukaisesti, Peltokorpi kertoo.

– Automaatteja on paljon paikoissa, missä asiakasvirrat ovat kovat. Se selittää kuntien eroja, Peltokorpi uskoo.

– Pelaavat asiakkaat tulevat toistenkin kuntien alueelta.

Jos grafiikka ei näy laitteellasi, voit katsoa sen tästä.

Eniten asukasta kohden pelataan edellisvuosien tapaan Kyyjärvellä. Siellä automaatteihin hävittiin viime vuonna keskimäärin 348 euroa per asukas.

– Kyse on pienestä kunnasta, jossa liikennevirrat ovat kovat. Tästä ei pidä tehdä sellaista johtopäätöstä, että kyyjärveläiset pelaisivat paljon.

Vähiten pelataan pienessä ja voimakkaasti lestadiolaisessa Luodon kunnassa, jossa automaatteihin kuluu vain 8 euroa asukasta kohden.

 Monet yrittäjät haluavat pelejä myös siksi, että niillä on vaikutusta asiakasvirtoihin.

Asiamiehet hoitavat Veikkauksen puolesta muun muassa automaattien tyhjennyksen. Palkkioksi yrittäjä saa 17 prosenttia koneen tuotosta. Se on ikään kuin vuokranmaksu koneen vaatimasta tilasta, mutta työtäkin joutuu tekemään.

– Myyntipalkkio kattaa koulutuksen lisäksi rahaliikenteestä ja vaikkapa ikärajojen valvomisesta johtuvan työmäärän.

Peltokorpi kertoo, että Veikkauksen kumppanit ovat keskimäärin erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön Veikkauksen kanssa.

– Myyntipalkkioiden lisäksi monet yrittäjät haluavat pelejä myös siksi, että niillä on vaikutusta asiakasvirtoihin, Peltokorpi kertoo.

Yrittäjät saavat automaateista korvauksen.­

Yli 18 000 automaattia

Veikkauksen pelejä voi periaatteessa alkaa tarjota kuka tahansa yrittäjä, jolla on tarvittavat tilat ja joka on valmis Veikkauksen asettamiin ehtoihin ja työntekoon.

– Hakemuksen voi tehdä kuka tahansa. Arvioimme sitten, onko kyseisessä paikassa mahdollista järjestää pelejä vastuullisella ja kannattavalla tavalla, Marko Peltokorpi sanoo.

Veikkauksen mukaan ikärajavalvonta on myös tärkeä kriteeri hyvälle automaatin sijoituspaikalle.

– Edellytämme henkilökunnalta osaamista ja toimimista vaatimallamme vastuullisella tavalla, Peltokorpi painottaa.

Turkulaisille pelipaikoille maksettiin viime vuonna automaattipalkkioina yli kolme miljoonaa euroa.­

Asiamiehille maksettiin viime vuonna palkkioita yhteensä noin 160 miljoonaa euroa. Veikkaus kehuu pelien työllistävän tuhansia. Myyntipalkkioiden arvo vastaa Veikkauksen mukaan vuositasolla noin 3 500 kokoaikaisen kaupan alan työntekijän palkkakustannuksia.

Eikö yli 18 000 hajasijoitettua raha-automaattia ole kuitenkin aika paljon yhteen maahan?

– Suomessa on pitkä historia raha-automaattipelaamisen järjestämisestä nykyisellä tavalla. Lainsäätäjä on katsonut tuon olevan sopiva määrä maassamme, Peltokorpi vastaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?