Kommentti: Pyyntö SS-selvityksestä tuli pyytämättä, mutta hyvä että epäilyt tutkitaan

Julkaistu:

Natsirikollisten metsästäjä Efraim Zuroffille olisi ollut vaikeaa sanoa ei, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Suomalaiseen sodanjälkeiseen kertomukseen on kuulunut se, että SS-vapaaehtoisemme palvelivat isänmaan etua, koti-Suomea, taistellessaan kaukana Saksan itärintamalla. Tähän kertomukseen kuuluu usko siihen, etteivät suomalaiset syyllistyneet sotarikoksiin Waffen-SS:n riveissä.

Uusi historiantutkimus on jo ottanut tämän kansallisen kertomuksen kriittiseen tarkasteluun. Waffen-SS oli keskeinen osa natsi-Saksan väkivaltakoneistoa, poliittinen eliittiarmeija, johon Kolmannen valtakunnan korkein johto saattoi luottaa itärintaman raa’assa tuhoamissodassa.

Perinpohjainen virallinen tutkimus suomalaisten SS-vapaaehtoisten mahdollisesta osallisuudesta rikoksiin on siksi paikallaan, ja se olisi pitänyt tehdä jo vuosikymmeniä sitten – näyttäähän nyt selvästi siltä, että kaikkia kiviä ei ole käännetty.

Pyyntö SS-selvityksestä tuli tasavallan presidentin kansliaan viime tammikuussa, ja selvitys alkaa nyt siis presidentin aloitteesta. Kovin vahvalta panostukselta 69 000 euroa tähän tarkoitukseen ei vaikuta. Kansallisarkisto kuitenkin uskoo, että silläkin saa raportin aikaiseksi. SS-pataljoonan vaiheet tunnetaan jo hyvin, perustutkimus aiheesta on tehty.

Efraim Zuroff perusteli pyyntöään André Swanströmin uusilla tutkimustiedoilla. Pyyntöön olisi ollut poliittisesti lähes mahdotonta vastata kieltävästi. Miltä Suomi olisi silloin näyttänyt? Zuroffilla on korkea profiili, ja hänen tukijansa olisivat todennäköisesti nostaneet mahdollisesta kieltäytymisestä kansainvälisen kohun.

Zuroffin voi olettaa tehneen pyyntönsä vilpittömin mielin. Viime vuosina hän on saanut maailmalla kuitenkin myös kyseenalaista mainetta sen vuoksi, että hän ei ole sanoutunut selkeästi irti yhteistyöstä Maailma ilman natsismia -järjestön kanssa.

Maailma ilman natsismia kuulostaa nimensä perusteella aivan tavalliselta antifasistiselta liikkeeltä, mutta sillä on ketunhäntä kainalossa. Liikkeen perustaja on venäläinen liikemies Boris Spiegel, jolla tiedetään olevan läheiset yhteydet Kremliin.

Suomalaisittain mielenkiintoista on, että Venäjän voimakkaana puolustajana tunnetuksi tullut dosentti Johan Bäckman on kertonut julkisuudessa avoimesti yhteyksistään sekä Spiegeliin että Zuroffiin.

Maailma ilman natsismia -järjestöä pidetään osana Kremlin propagandakoneistoa, joka syyttää nykyisin esimerkiksi Ukrainaa ja Eurooppaa natsismin uudesta noususta. Tavoitteena on lisäksi korostaa Venäjän naapurimaiden historian ikäviä piirteitä, vaikka Venäjä itse ei ole samaan aikaan halukas pesemään likapyykkiä muun muassa Stalinin rikoksista ja oman juutalaisväestönsä kohtelusta.

Pestään me nyt kuitenkin tämä SS-pyykki itse ja katsotaan, mitä selvitys tuo esiin, sillä se kuuluu oikeusvaltion ja avoimen demokratian velvollisuuksiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt