Sauli Niinistön virallisesta muotokuvasta löytyy turvapaikanhakija

Valokuvataiteilijan mallina ollut afganistanilainen Sadiq Bahrooz toivoo, että kun ihmiset katsovat muotokuvaa, he muistaisivat myös pakolaiset.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön muotokuvan oikea poski kuuluu afganistanista vuonna 2015 Suomeen saapuneelle Sadiq Bahroozille.

23.5.2018 16:01

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön virallisesta muotokuvasta ei uuvu yllätyksiä. Teoksessa näkyvä presidentin oikeanpuoleinen poski ei kuulu presidentille itselleen, vaan se on paljastunut afganistanilaisen turvapaikanhakijan, Sadiq Bahroozin, poskeksi. Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat. Kuva on valokuvataiteilija Päivi Koskisen työtä. Koskinen työskentelee Singaporessa useamman kuukauden uutta projektia varten.

Ei ole sattumaa, että taiteilija valokuvasi teokseen juuri turvapaikanhakijan. Koskinen mainitsee muun muassa tasavallan presidentin puheen, jossa Niinistö totesi, että Suomeen saapuu myös ihmisiä, jotka eivät pakene hätää, vaan havittelevat entistä parempia elinoloja. Esimerkiksi Daily Mail tarttui presidentin puheeseen.

– Ihmisissä pitäisi nähdä mahdollisuus eikä ajatella heitä pelottavina, uhkana tai hirvittävän erilaisina, Koskinen sanoo.

Hän tahtoo välittää puheenpitäjälle viestin siitä, että tarinoita on monenlaisia.

– Keskuudessamme on jo paljon ulkomaalaisia ja turvapaikanhakijoita, ja meidän tulisi olla ystävällisiä heitä kohtaan ja auttaa lahjakkaita ihmisiä saavuttamaan oma potentiaalinsa.

Koskinen tutustui Bahrooziin vapaaehtoistyön kautta. Koskinen osallistui Lauttasaaren seurakunnan järjestämään työhön, jossa kerättiin vaatelähetyksiä pakolaisia varten.

– Tein lähetystä yhdelle naiselle, ja etsin silloin mallia erääseen toiseen valokuvaprojektiin. Nainen esitteli minut silloin Sadiqille. Työskentelimme yhdessä toisen projektin parissa.

Bahrooz ja Koskinen ystävystyivät. Myöhemmin Koskista pyydettiin osallistumaan muotokuvan tekemiseen. Hänelle valikoitui oikea poski, ja valokuvan malli oli selvä.

Julkisessa keskustelussa näkyvä viha pakolaisia kohtaan on ollut toinen kimmoke Koskisen työlle.

– Toivoisin, että Niinistö jossakin vaiheessa kommentoisi asiaa jollain tavalla ja ylipäätään ottaisi kantaa turvapaikanhakijoiden asemaan Suomessa, rasismiin sekä piilorasismiin.

Muotokuvan taiteilijat eivät tienneet etukäteen, miten kukin aikoo toteuttaa osansa teoksessa. Koskinen kertoo, että tuottajilla oli ”veto-oikeus” siihen, mitä työssä lopulta on. He olisivat voineet jättää jotakin pois.

– Presidentti halusi tällaisen ehdon. Sen takia en kertonut tuottajille tarkemmin sitä, kenestä olin ottanut valokuvan.

– Pala sulautui Niinistön kasvoihin melko huomaamattomasti. Ei se afganistanilainen turvapaikanhakija oikeasti ole niin pelottava, jos häneen tutustuu lähemmin ja kuuntelee, mitä hänellä on sanottavana.

Tasavallan presidentin virallinen muotokuva paljastettiin 4. toukokuuta. Muotokuva on tehty mosaiikkitekniikalla ja se koostuu 100:sta eri taideteoksesta.

Nykyään Bahrooz ei ole enää turvapaikanhakija. Bahrooz saapui Suomeen vuonna 2015 turvapaikanhakijana. Maahanmuuttovirasto antoi Bahroozin turvapaikkahakemuksesta kielteisen päätöksen. Asiasta valitettiin hallinto-oikeuteen, josta Bahrooz sai toisen kielteisen päätöksen.

Lopulta tapauksesta valitettiin korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jossa Bahroozin asia otettiin käsittelyyn. Korkein hallinto-oikeus palautti tapauksen Maahanmuuttovirastoon, ja Bahrooz pääsi toiseen haastatteluun. Nyt Bahroozilla on oleskelulupa Suomessa. Myönteisen päätöksen hän sai loppuvuodesta 2017.

– Nykyään minulla on työpaikka, opiskelupaikka, hyviä ystäviä ja koti, Bahrooz sanoo.

Hän kävi katsomassa muotokuvaa taiteilijoiden kanssa Valtioneuvoston linnassa tiistaina.

– Olin innoissani, koska ajattelin, että olisin voinut tavata tasavallan presidentin. Valitettavasti hän ei ollut paikalla. Ajattelin, että hän tulisi kiittämään taiteilijoita.

– Toivon, että hän voisi puhua ylpeästi siitä, että hänen muotokuvassaan on myös pala pakolaista. Tästedes, kun presidentti ja ihmiset näkevät muotokuvan, he muistavat pakolaiset.

Sadiq Bahrooz kertoo nähneensä valmiin muotokuvateoksen tiistaina Valtioneuvoston linnassa Helsingissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?