Hurja laskelma: lapsesta voi tehdä miljonäärin sijoittamalla lapsilisät – ”Vaurastuminen mahdollista aivan kaikille”

Kun lapsilisät sijoittaa pörssiin ja antaa sijoitusten kasvaa korkoa siihen asti, kun lapsi täyttää 67 vuotta, jälkikasvulla on koossa eläkepäiviä varten varsin mojova potti, laskee Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi.

| Päivitetty

Sijoittamalla lapsilisät pörssiin säntillisesti lapsestasi tulee eläkeikään mennessä miljonääri. Näin väittää osake- ja rahastovälittäjä Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi.

– Ymmärrän, että ihmisillä on enimmäkseen tarvetta lapsilisille. Tämä on tapa herättää ihmisiä ajattelemaan sitä, että pienistä puroista voi saada valtavan joen aikaiseksi. Pitkäjänteinen säästäminen on kannattavaa puuhaa, Paasi kehaisee.

Lähes kuka tahansa saa arkikulutuksesta nipistettyä helposti esimerkiksi sata euroa kuussa, talousasiantuntija sanoo. Se onnistuu esimerkiksi neuvottelemalla asuntolainan ehdot uusiksi, luopumalla tupakanpoltosta tai jättämällä päivittäinen kioskilta tai kahvilasta haettu noutokahvi väliin.

– Tärkeintä on säästää määrätietoisesti pieni summa joka kuukausi vuodesta toiseen kustannustehokkaaseen osakesijoitukseen, kuten ETF-rahastoon. Se on tehokkain, varmin ja helpoin tapa päästä maaliin. Vaurastuminen on täysin realistista ja mahdollista aivan kaikille, talousasiantuntija uskoo.

Tuotto-olettama perustuu 214 vuoden historiaan

Paasin mukaan noin miljoona euroa kertyy tilille 67 ikävuoteen mennessä, jos sijoitusten keskimääräinen vuotuinen reaalituotto on seitsemän prosenttia. Arvon kasvu pohjaa korkoa korolle -ilmiöön. Paasi perustaa tuotto-olettamansa maailmankuulun sijoitusprofessorin Jeremy Siegelin laskemaan osakkeiden tuottohistoriaan. Laskelman mukaan osakesijoitukset tuottivat voittoa vuodesta 1801 vuoteen 2015 Yhdysvalloissa keskimäärin noin 6,5–7 prosenttia reaalisesti vuodessa.

– Siinä on 214 vuotta tuottohistoriaa ja ajanjaksoon mahtuu vaikka mitä. Napoleon ei ollut vielä hävinnyt Waterloossa, kun jakso alkaa. Väliin mahtuu Einsteinin synty ja kuolema, parit maailmansodat, kuuraketti ja ainakin kaksi mustaa maanantaita. Tuo tulevaisuus mitä tahansa tullessaan, niin antaisin painoarvoa pisimmälle tuottohistorialle, joka historiasta löytyy.

Annu Kankaanranta ei usko, että miljoonasäästöt toisivat lapselle suurta onnea. Kankaanrannan kahden lapsen perheessä lapsilisät menevät lasten kuukausittaisiin menoihin. –Sitä miettii, että tarvitsisiko lapsilisää sitten, jos sen pystyy säästämään. Mutta jokainen käyttää lapsilisän miten parhaaksi näkee, sanoo Tuulin, 1, ja Olavin, 3, äiti.

Toisaalta pienistä ja halvoista yrityksistä koostuva indeksi on keskimäärin tuottanut 9,9 prosenttia reaalituottoa viimeisten 88 vuoden aikana.

Paasi neuvoo sijoittamaan kustannustehokkaisiin, pörssiin listattuihin passiivisiin ETF-rahastoihin. Talousasiantuntija varoittaa kuitenkin, ettei lapsilisistä kerry miljoonaa 65 vuodessa, jos sijoitusrahaston kulut nousevat esimerkiksi kahteen prosenttiin. Siksi rahaston kulut pitäisivät olla mahdollisimman pienet, mielellään alle puoli prosenttia.

– Kustannusten merkitystä ei voi pitkäjänteisessä sijoittamisessa painottaa liiaksi. Kahden prosentin kulut syövät neljässäkymmenessä vuodessa puolet sinulle muuten kuuluvasta tuotosta, jos keskimääräinen markkinoilta saatava tuotto on seitsemän prosenttia, Paasi muistuttaa.

Vanhempi, muista nämä perussäännöt

Kun vanhempi sijoittaa lapsensa tulevaisuutta varten, Paasi neuvoo muutaman perussäännön. Sijoitukset tulee laittaa alusta alkaen lapsen nimiin, jotta välttää myöhemmin lahja- tai perintöveron. Lisäksi tulee laatia lahjakirja, jossa on määritetty, mihin tarkoitukseen rahat on sijoitettu.

– Siinä pitää mainita, että rahat on tarkoitettu sijoitettavaksi kansainvälisille osakemarkkinoille kulut minimoiden, lapsen 65-vuotissyntymäpäivää varten. Silloin patentti- ja rekisterihallinto ei pysty puuttumaan sijoitusstrategiaan, eivätkä vanhempien tuet katkea lapsen isoon omaisuuteen.

Anna-Kaisa Antilan mielestä lapsilisien sijoittaminen kuulostaa todella järkevältä ajatukselta. –<TH>Tällä hetkellä lapsilisät menevät tilille, mutta voisi sitä jossain vaiheessa harkita. Muutamat kaverit sijoittavat niitä kyllä.

Sijoitussäästämisen aloittaminen on helppoa, mutta vaikeinta on kasvattaa jälkikasvusta niin pitkäjänteinen säästäjä, ettei hän laita rahoja palamaan heti täysi-ikäiseksi tultuaan. Paasi neuvoo puhumaan raha-asioista lapsen kanssa.

– Toiset ajattelevat säästävänsä lapsen opiskelua tai ensiasuntoa varten. Silloin tämä kuvio ei toimi, koska kun kuormasta nostaa rahaa, sitä ei enää ole ja se ei enää kasva korkoa korolle. Pyrin siihen omien lasteni kohdalla, että nämä säästöt poistetaan tietoisuudesta. Siinä tapauksessa, että tulee elämänkriisi, heillä on jonkinlainen rahallinen tuki ja turva. Mutta jos mitään ihmeellistä ei tapahdu, niin säästöjen pitäisi saada ajaa ohituskaistaa hamaan tulevaisuuteen.

”Iso summa siitä tulee joka tapauksessa”

Tuotto-odotuksen on oltava varsin iso, jotta lapsilisäsijoituksista kertyy miljoona euroa eläkeikään mennessä, huomauttaa Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen. Jos vuotuinen reaalituotto laskee yhdenkin prosentin, lapsilisäsäästöjä kertyy lähes puolet vähemmän.

– Hyvin pitkässä ajassa tuotto-odotuksella on iso merkitys. Jos puhutaan kolmen prosentin tuotosta, säästöt jäävät noin sataantuhanteen. Toki nämä ovat isoja summia, mutta puhutaan hyvin pitkästä ajasta, jolloin tuotolla on hyvin suuri vaikutus lopputulokseen, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäisen mukaan seitsemän prosentin tuotto-odotus vaatii sijoittajalta valmiutta aika isoon riskinottoon.

– Iso summa siitä tulee joka tapauksessa, mutta en lähtisi lupaamaan, että lapsilisät sijoittamalla lapsesta tulee miljonääri eläkkeellä.

Ekonomisti suosittelee kuitenkin säännöllistä säästämistä lapsille esimerkiksi ensiasuntoa varten. Säästämisen voi aloittaa vaikka muutamista kympeistä kuussa.

– Asunnon ostoon tarvitsee nykyään omaa rahoitusta ja siihen säännöllinen säästäminen voi olla hyvä keino, tuli rahat sitten lapsilisistä tai omasta palkasta.

– Lapsilisien sijoittaminen on syystäkin herkkä aihe julkisessa keskustelussa, koska niitä ei ole siihen tarkoitettu, eikä kaikilla sitä mahdollisuutta ole.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?