Ilja Janitskin ja Johan Bäckman samoille käräjille - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ilja Janitskin ja Johan Bäckman samoille käräjille

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin ja dosentti Johan Bäckman päätyvät oikeuteen yhdessä, jos syytteitä Janitskinia vastaan nostetaan.

Johan Bäckman ja Ilja Janitskin.

22.5.2018 17:25

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin ja Venäjä-yhteyksistään tunnettu dosentti Johan Bäckman saattavat vastata syytteisiin samassa oikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeudessa kesäkuussa.

Tämän toteutuminen riippuu siitä, millaiseen ratkaisuun syyttäjä päätyy Janitskinin osalta. Syyttäjän on tehtävä Janitskinia koskeva syyte- tai syyttämättäjättämispäätös viimeistään ensi viikon torstaina, jolloin umpeutuu syytteen nostamisen määräpäivä.

Bäckmania vastaan syyte on jo nostettu. Oikeudenkäynnin käsittelypäiväksi on määrätty 13. kesäkuuta.

IS:n tietojen mukaan Janitskinin juttu aiotaan liittää samaan oikeudenkäyntiin, jos syytteitä häntä vastaan nostetaan. Tämä laajentaisi oikeudenkäyntiä huomattavasti, sillä MV-lehden vyyhti on suurempi kokonaisuus kuin Bäckmania koskevat syytteet yksinään.

Janitskin on paraikaa vangittuna epäiltynä MV-lehteen ja siinä julkaistuihin artikkeleihin liittyvistä rikoksista. Hänet luovutettiin huhtikuussa Suomeen Andorrasta, jossa hän on viime aikoina majaillut.

Epäiltyjä rikosnimikkeitä ovat törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan, törkeä kunnianloukkaus, rahankeräysrikos, salassapitorikos, laiton uhkaus, tekijänoikeusrikokset ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Bäckman puolestaan on saanut syytteen Ylen toimittajan Jessikka Aron vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Aro on yhtenä asianomistajana myös Janitskiniin liittyvässä vyyhdissä.

Ilta-Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland Oy on yhtenä asianomistajana MV-lehteä koskevissa epäillyissä tekijänoikeusrikoksissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?