Näpistelijän kuvan Facebookissa julkaissut kauppias tuomittiin 300 euron korvauksiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näpistelijän kuvan Facebookissa julkaissut kauppias tuomittiin 300 euron korvauksiin

Sakoilta kauppias kuitenkin välttyi, koska käräjäoikeus katsoi näpistelijän myötävaikuttaneen rikokseen huomattavasti.

Kauppias joutui tästä Facebook-kirjoituksesta ja sen yhteydessä julkaistusta video- ja kuvamateriaalista rikossyytteeseen.

21.5.2018 16:41

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden mukaan näpistäjän kuvan Facebookissa julkaissut K-kauppias syyllistyi yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen. Samaan rikokseen syyllistyi oikeuden mukaan myös toinen yrittäjä, joka jakoi K-kauppiaan Facebook-päivityksen edelleen.

Käräjäoikeus jätti kuitenkin molemmat kohtuuden nimissä rangaistukseen tuomitsematta. Oikeus otti tässä kohden huomioon näpistäjän oman huomattavan myötävaikutuksen.

Kauppias ja yrittäjä siis välttyivät sakoilta. Heidät määrättiin kuitenkin maksamaan näpistäjälle korvausta yksityisyyden loukkauksesta. K-kauppiaan osuus kärsimyskorvauksesta on 300 euroa ja yrittäjän 100 euroa.

Käräjäoikeus tuomitsi lisäksi koko jupakan alulle panneen 29-vuotiaan miehen näpistyksestä 20 päiväsakkoon. Sakkosummaksi kertyi 120 euroa. Hänet tuomittiin myös korvaamaan K-kauppiaan yhtiölle anastetun omaisuuden arvo 211 euroa ja oikeudenkäyntikuluista 527 euroa.

Vastavuoroisesti K-kauppias ja yrittäjä määrättiin korvaamaan 29-vuotiaan oikeudenkäyntikuluja 383 euron verran. Tämä korvaus maksetaan valtiolle, joka kustansi näpistäjän puolustautumiskulut.

IS kertoi kauppiaan oikeuteen vieneestä jupakasta viime torstaina. Seinäjoen K-raudan kauppias Iiro Takala latasi elokuussa 2017 Facebookiin valvontakameroiden tallentamat kasvokuvan ja videon miehestä, joka näpisti liikkeestä kaksi timanttiporanterää ja hylsysarjan.

”Hei kaveri, unohdit maksaa, kun asioit liikkeessämme sunnuntaina 20.8. Laitan viestin Facebookin kautta, jotta ensi kerralla muistaisit paremmin, että kaupasta poistuessa pitää maksaa tuotteet. Teemme tästä tapahtumasta rikosilmoituksen normaaliin tapaan. Terveisin Kauppias,” Takala kirjoitti kuvan yhteyteen.

Käräjäoikeuden mukaan Takalan motiivi teolle oli sinänsä ymmärrettävä. Tarkoituksena oli rikosepäilyn selvittäminen ja uusien rikosten ennalta ehkäisy. Näpistely on yleinen ongelma ja aiheuttaa taloudellista vahinkoa kauppiaille, käräjäoikeus toteaa.

Käräjäoikeus muistuttaa kuitenkin syyttömyysolettamasta.

– Julkaisemalla video rikoksesta epäillystä, on vaarana että tekijä leimataan syylliseksi jo ennen oikeudenkäyntiä. Rikoksesta epäillyn aseman kannalta ei voida pitää oikeana, että kuka tahansa yksityinen saa vapaan harkintansa mukaan ilman oikeudellista vastuuta levittää tietoja rikoksesta epäillystä henkilöstä, joten rikoksesta epäillyn yksityisyyden suojaamiseksi on asetettava rajoituksia sananvapaudelle, käräjäoikeus perustelee tuomiotaan.

Oikeus huomauttaa, että kyse oli yksityishenkilön tekemästä vähäisestä ja yksittäisestä rikoksesta, jolla ei ole yhteiskunnallisesti erityistä merkitystä. Facebook-julkaisu oli käräjäoikeuden mukaan omiaan aiheuttamaan vahinkoa ja kärsimystä sekä 29-vuotiaaseen näpistäjään kohdistuvaa halveksuntaa. Käräjäoikeuden mukaan myös kuvan ja videon edelleen jakaneen yrittäjän olisi tullut mieltää tämä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?