Kotimaa

Kommentti: Jussi Niinistön sotilasfarssi – puolustusministerin ehdotukset karkasivat kiertoradalta

Julkaistu:

Puolustusministerin ehdotukset maanpuolustusverosta ja naisten asepalveluksesta hämmensivät viikonloppuna, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
– Asento alokkaat! Katse oikeaan päin! Minä olen yliluutnantti Jussi Niinistö ja tapani tulette tuntemaan!

– Kyllä herra yliherra. Hih, hih, hih.

– Himpuran himpura! Kuulenko minä täällä naisen naurua! Se kyllä vaikenee äkkiä!

Jussi Niinistön sotilasfarssin tragedia on, että jatko-osaa ei taida olla tulossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Naisilta kielletty

Puolustusministeri Niinistö esitti perjantaina Lännen Median haastattelussa, että naisten vapaaehtoinen asepalvelus voitaisiin jäädyttää joksikin aikaa. Niinistö on laskenut, että jos yhtenä vuonna ei otettaisi yhtään naista palvelukseen, säästyisi neljä miljoonaa euroa.

Ei yllätä, että idea tyrmättiin suunnilleen jokaiselta mahdolliselta taholta. Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen on Suomessa totuttu. Armeijan omasta tahdostaan käyvät naiset ovat pääosin erittäin motivoituneita, motivoituneempia kuin monet sinne periaatteessa pakosta joutuvat nuoret miehet ovat. Suuri osa naisista saa armeijassa johtajakoulutuksen.

Sotatekniikan kehittyessä armeijassa on yhä enemmän tehtäviä, joissa miesten periaatteessa suuremmat ruumiinvoimat eivät anna etua. Jos ne nyt edes ovat paremmat. Ulkomaisissa armeijoissa naisia on kohonnut kenraaleiksi asti.

Ainoa joka taisi hämmästyä Jussi Niinistön lausunnon aiheuttamasta kohusta oli Jussi Niinistö itse. Hän kiirehti selittämään, että ihan turhaan tässä on mieliä pahoitettu. Kyseessähän olikin ”herätyshuuto maanpuolustuksen määrärahojen puolesta”. Puolustushallinnolta vaaditaan merkittäviä säästöjä 2020-luvulla.

Yleensä kuitenkin ajatuksena on ollut, että jos mies ihan ministeriksi pääsee, hän tekee ehdotuksensa tosissaan ja vakavissaan. Niinistön lausunto ei varsinaisesti lisännyt maanpuolustushenkisten naisten viihtyvyyttä sinisessä puolueessa, jos heitä nyt muutenkaan enää oli jäljellä.

Ei jäädä juoksuhautaan makaamaan

Sodassa ei saa jäädä tuleen makaamaan, muuten hyökkäyksestä ei tule mitään. Pää rohkeasti ylös ja kohti uusia vaaroja. Jos perjantaina ei mene putkeen, voi lauantai korjata kaiken. No, ei korjannut.

Lauantaina Jussi Niinistö huolehti Keskisuomalaisessa kotiuttamisrahan palauttamisesta varusmiehille. Idea ei ole hänen, vaan varusmiesliitto on sitä ajanut vuosia. Yksi ehdotus on, että raha olisi 200 euroa. Ennen kun kotiuttamisrahaa maksettiin, se oli pienempi eli 300 markkaa, noin 75 euroa. Yleinen rahan käyttötapa oli vetää sillä kunnon kännit ihan ravintolassa.

Ei ole tiedossa, mitä Jussi Niinistö teki omilla kotiutumisrahoillaan vuonna 1990, mutta Keskisuomalaisessa hän muistelee niitä lämmöllä. Kotiuttamisraha lopetettiin 1990-luvun suurina lamavuosina. Ja rahastahan sekin raha yhä kiikastaa. Jostain se pitäisi saada.

Niinpä Jussi Niinistöllä on näppärä idea. Niille, jotka eivät suorita varusmiespalvelusta määrättäisiin maanpuolustusvero. Ketä he olisivat, ei täysin selvinnyt edes, kun IS kysyi Niinistöltä asiaa.

Ensiksi ovat tietysti naiset, joista vain vapaaehtoiset käyvät armeijan, jos Niinistö antaa. Osa miehistä vapautetaan asepalveluksesta terveyssyistä. Tuntuisi hiukan epäreilulta rangaista tällä lisäverolla, kun ei ole edes sotaa käynnissä Suomessa. Siviilipalvelusmiehet eivät myöskään taitaisi tulla kysymykseen, koska siviilipalvelus korvaa asepalveluksen.

Jäljelle jää piskuinen joukko totaalikieltäytyjiä ja Jehovan todistajia, jotka on vapautettu asepalveluksesta lailla. Tosin eräs puolustusministeri Niinistö ilmoitti pari kuukautta sitten asettavansa työryhmän pohtimaan, kuinka tuo vapautus voitaisiin poistaa. Siinä sitten menisi sekin veropohja.

Asian pohtiminen saattaa olla ihan turhaa, sillä Jussi Niinistö itse sanoi Keskisuomalaisen haastattelussa, että kyseessä voi olla ”yhdenvertaisuus- ja perustuslakikysymys”. Saattaapa tuo ollakin, että siihen kaatuisi sekin vero.

 

Jussi Niinistö rakastaa salkkuaan, jonka turvin hän voi toteuttaa elämäntehtäväänsä.

Korsuromantiikkaa

Jussi Niinistö on siviilissä sota- ja vähän muunkin historian tutkija. Hän on tutkinut mm. 1920-luvun vaihteen heimosotia ja Lapuan liikettä. Ei varsinaista rakettisodankäyntiä.

Niinistön nimitys puolustusministeriksi hermostutti joitakin hänet tunteneita ammattisotilaita. Heitä riitti sillä Niinistö on myös maanpuolustuskorkeakoulun dosentti. Pelättiin, että Niinistö oli liian mieltynyt aikaan, jolloin vänrikit olivat koskeloita.

Niinistö teki parhaansa näyttääkseen, että ei ole jämähtänyt Tuntemattomaan sotilaaseen. Hänestä tuli vimmattu atlanttisen yhteistyön kannattaja. Niinistö on lähestynyt Yhdysvaltain puolustusministeri James ”hullu koira” Mattisia kuin iloisena häntäänsä heiluttava Suomen pystykorva. Suomen ja Yhdysvaltain yhteistä harjoittelua Niinistö on ajanut menestyksekkäästi ja vauhdikkaasti. Niin vauhdikkaasti, että välillä presidentti Sauli Niinistö on ollut pudota lennosta.

Jatko-osaa odotellessa

Puoluepolitikointi on ollut Jussi Niinistölle vieraampaa kuin puolustuspolitiikan suuret kuviot. Hän olisi voinut hyvin pyrkiä Timo Soinin seuraajaksi perussuomalaisten johtoon. Niinistö kuitenkin antoi etusijan Sampo Terholle, jolla on myös taustaa maanpuolustuskorkeakoulussa.

Kuten kaikille perussuomalaisten ministereille, Jussi Halla-ahon voitto oli shokki Niinistölle. He perustivat ministeripuolue siniset, jonka kannatus ei vuodessa ole noussut yli kahden prosentin. Lasku loikasta maksetaan seuraavissa eduskuntavaaleissa ja se voi olla iso.

Jussi Niinistö rakastaa salkkuaan, jonka turvin hän voi toteuttaa elämäntehtäväänsä. Mikä se nyt sitten tarkkaan ottaen onkin. On nyt kuitenkin niin, että nykyisten kannatuslukujen valossa vihreiden Ville Niinistöllä olisi suuremmat mahdollisuudet seuraavaksi puolustusministeriksi kuin Jussi Niinistölle. Saattaa tosin olla, että tämä ei ole Ville Niinistön salainen intohimo, mutta mistä sitä koskaan tietää.

Viime päivinä Jussi Niinistön tuska tuntuu yltäneen aivan eksistentiaalisiin mittoihin, mikä selittää sekavia ulostuloja. Nehän ovat enemmän 1950-luvun suomalaisesta sotilasfarssista kuin 2010-luvun suomalaisesta puolustuspolitiikasta.

Näyttää pahasti siltä, että Jussi Niinistön ministerifarssissa ei ole toista näytöstä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt