Puolustusministeri Jussi Niinistö ei edes itse kannata omaa ajatustaan: ”Pitää heittää aika radikaaleja ehdotuksia”

Naisten asepalvelun jäädytysajatuksen jälkeen puolustusministeri Jussi Niinistö ehdottaa varusmiesten kotiutusrahan palauttamista ja sen kustantamista maanpuolustusverolla.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) uskoo, että kotiuttamisraha kannustaisi nuoria armeijaan.

21.5.2018 6:46

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) sanoi loppuviikolla, että säästösyistä esimerkiksi naisten vapaaehtoisesta varusmiespalveluksesta voitaisiin luopua. Ehdotus herätti kovaa kritiikkiä ja esimerkiksi puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) lyttäsi ajatuksen tasa-arvon vastaisena.

Niinistö korostaa, ettei itsekään kannata naisten asepalveluksesta luopumista, vaan se olisi vihoviimeinen tapa säästää. Hän halusi ulostulollaan herättää keskustelua puolustusministeriön säästövaatimuksista, joita pitää kohtuuttomina.

– Summat ovat niin suuria, että pitää heittää aika radikaaleja ehdotuksia.

Puolustusvoimien halutaan säästävän 2020-luvulla 0,3 prosenttia toimintamenoistaan. Vuonna 2020 pitäisi Niinistön mukaan kasata 5 miljoonan, seuraavana 10 miljoonan ja vuosikymmenen loppuun mennessä 50 miljoonan euron euron säästöt.

Niinistön mielestä paljon naisten palvelusta järkevämpi säästökohde olisivat vuokrat. Puolustushallinto on Senaattikiinteistöjen suurin asiakas ja Niinistön mukaan vuokrat ovat kasvaneet jatkuvasti ja näyttävät kasvavan edelleen.

– Jo nyt kiinteistöihin menee 11 prosenttia. Summan nousu uhkaa toimintamme tasoa.

Niinistö tahtoisi kiinteistöt puolustushallinnon omaan hoitoon. Hänellä on mielessään myös muita säästökohteita. Hän lykkäisi esimerkiksi maan puhdistamista harjoitusalueilla ja luopuisi joistain kriisinhallintaoperaatioista.

”Perustetaan parlamentaarinen työryhmä”

Säästötarpeista huolimatta Niinistö ehdotti lauantaina Keskisuomalaisessa, varusmiesten kotiuttamisrahan palauttamista.

– Pitää kannustaa nuoria miehiä ja naisia suorittamaan varusmiespalvelus. Suomessa on verraten suuret sodanajan joukot. Ne ovat tyypillisesti alle 30-vuotiaista koottuja, hän perusteli Ilta-Sanomille.

Kotiuttamisrahasta luovuttiin 1990-luvulla. Tuolloin se oli 300 markkaa. Nyt summa voisi olla Niinistön mielestä vaikkapa 200 euroa.

– Päivärahat eivät ole suuren suuret. Summa auttaisi siirtymään opintoihin ja työhön.

Varusmiespalveluksen käy vuosittain reilut 20 000 nuorta, joista naisia on ollut 400–500. Kotiuttamisraha lisäisi menoja noin neljällä miljoonalla eurolla vuodessa. Summa on sama, joka säästyisi, jos naisten asepalvelus jäädytettäisiin vuodeksi.

Niinistö painottaa, että kotiuttamisraha ei tulisi puolustusministeriön, vaan sosiaali- ja terveysministeriön budjetista. Kotiuttamisrahan kattamiseksi hän ehdotti yhtenä ideana maanpuolustusveroa niille, jotka eivät suorita varusmiespalvelusta. Hänen mukaansa esimerkiksi Sveitsissä on tällainen käytössä.

Koskisiko vero myös naisia vai pelkästään asevelvollisia?

– Jos ajatus saa kannatusta esimerkiksi tulevissa hallitusneuvotteluissa, voitaisiin muodostaa parlamentaarinen työryhmä, joka tutkisi Sveitsin mallia ja muita maailmalla käytössä olevia malleja ja tekisi esityksen Suomeen sopivasta versiosta, Niinistö sanoo.

Samalla voitaisiin hänen mielestään käydä laajempikin keskustelu kansalaispalvelun mallista.

– Siviilipalvelusjärjestelmämme ei juuri hyödytä kriisitilanteessa, sillä ei ole rekisteriä, josta selviäisi, millaisia taitoja siviilipalveluksen suorittaneella on, Niinistö lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?