Kotimaa

Halla-aho kehui Huhtasaarta erittäin toivottavaksi eurovaaliehdokkaaksi – vertasi Rinteen lupauksia nigerialaiskirjeisiin

Julkaistu:

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vertasi Sdp:n Antti Rinteen eläkelupauksia nigerialaiskirjeisiin.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho nostatti omiensa vaali-innostusta puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä sunnuntaina. Eduskunta- ja eurovaaleihin on aikaa vajaa vuosi.

Halla-aho nosti Laura Huhtasaaren presidentinvaalikampanjan esimerkiksi siitä, mihin puolue voi yltää.

– Ennen kaikkea kampanja oli osoitus meille itsellemme ja muillekin, että täältä pesee, kun tarvetta on, Halla-aho sanoi puheessaan.

Halla-aho kehui Huhtasaarta vuolaasti ja viittasi vain lyhyesti kansanedustajan gradun plagiointiselvityksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Lauran ympärillä on viime aikoina ollut paljon kohinaa, ja sitä varmasti yritetään pitää yllä vaaleihin asti. Arvelen, että monilla tahoilla katsellaan huolestuneena Lauraan päin nimenomaan eurovaalien näkökulmasta, Halla-aho sanoi.

Puheen jälkeen Halla-aholta kysyttiin, tarkoittiko lausunto sitä, että Huhtasaaren pitäisi olla ehdokkaana nimenomaan eurovaaleissa.

– Pidän Laura Huhtasaarta erittäin toivottavana kandidaattina. Hän itse ei ole ottanut tähän vielä kantaa.

Halla-aho muistutti, että eduskunta- ja eurovaalien ajallinen yhteys luo puolueille haasteita siinä, ketkä ovat ehdolla missäkin vaaleissa. Perussuomalaisten tavoitteena on pitää nykyiset kaksi paikkaansa Euroopan parlamentissa. Vaaliveturia tarvitaan, sillä Halla-aho itse on keväällä ehdokkaana eduskuntavaaleissa.

Hän on sanonut jo aiemmin, että yksi kausi Euroopan parlamentissa riittää hänelle puhtaasti henkilökohtaisistakin syistä.

– Viime kesän puoluekokousvalintojen jälkeen minun pitää ihan virankin puolesta jo pyrkiä eduskuntaan.

Halla-ahon mukaan puolueen johtaminen onnistuu Brysselistäkin käsin, mutta ei ole ollut täysin ongelmatonta. Europarlamentaarikkona hän ei ole ollut samalla tavalla eduskunnassa läsnä pitämässä puolueen agendaa esillä kuin muut puoluejohtajat.

– Jos media edellyttää, että puheenjohtaja on salissa, eivät perussuomalaiset tietenkään voi näkyä salissa, koska minä en ole siellä. Tunnustan sen, että puolueen puheenjohtajan on syytä olla kotimaan politiikassa ja sen takia pyrinkin tänne ensi keväänä takaisin, Halla-aho sanoi mediaa tavatessaan.

Hän muistutti haluavansa purkaa puolueen perinteistä henkilöitymistä puheenjohtajaan ja kehui eduskuntaryhmän toimintaa.

Huhtasaaren graduun liittyvää uutta Jyväskylän yliopiston plagiointiselvitystä Halla-aho pitää kansanedustajan henkilökohtaiseen menneisyyteen liittyvänä asiana.

– Tämä on ikävä juttu, mutta sen selvittäminen ei kuulu poliitikoille tai medialle vaan akateemiselle yhteisölle, jolla on kompetenssia arvioida asiaa. Tieteellisen plagioinnin otan henkilökohtaisesti hyvin vakavasti.

Halla-aho painotti tukevansa Huhtasaarta poliittisessa toiminnassa, jossa tämä on puheenjohtajan mukaan toiminut erinomaisesti.


Halla-aho linjasi puheessaan perussuomalaisten kantoja lukuisiin asioihin. Maakuntavaalit olisi hänestä järkevintä yhdistää aikataulun ja kustannusten vuoksi kevään eduskuntavaaleihin. Näin myös heikoksi ennakoitua äänestysvilkkautta olisi mahdollista nostaa.

– Kyseessä ovat poikkeuksellisen epäseksikkäät vaalit. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että nyt kaavaillussa muodossa maakuntavaltuustojen poliittinen liikkumavara on jäämässä hyvin kapeaksi, hän sanoi puheessaan.

Halla-aho haluaisikin karsia kuntien hallintoa samalla kun niiden vastuut ja velvollisuudet vähenevät sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyessä maakuntien vastuulle.

– Kuntien omaa jo valmiiksi turvonnutta hallintoa ei vastaavasti kevennetä. Esimerkiksi Helsingin valtuustossa on 85 jäsentä. 10 miljoonan asukkaan Lontoossa on 25 valtuutettua, niin ikään 10 miljoonan asukkaan New Yorkissa 51. Toisaalta Helsingin pormestarin palkkakin on paljon korkeampi kuin Lontoon tai New Yorkin pormestarin, Halla-aho sanoi puheessaan.

Halla-aho varautui puheessaan kuitenkin siihen, että hallitus saa sote-uudistuksen niukalla enemmistöllään läpi ja maakuntavaalit järjestetään. Hän peräänkuulutti maakuntavaaleihin ”kattavia ja korkeatasoisia” ehdokaslistoja. Hän sanoi, ettei äänten kerääminen ole ainoa meriitti, mutta painotti sen olevan keskeisen tärkeä meriitti.

Halla-aho avasi ovea maakuntavaaleihin myös niille henkilöille, jotka ovat ryvettyneet erilaisissa kohuissa.

– Vastaavasti: jos henkilö on osoittanut aiemmissa vaaleissa omaavansa kannatusta, ja jos hän ei ole syyllistynyt mihinkään sellaiseen, mikä olisi johtanut puolueesta tai valtuustoryhmästä erottamiseen, hänen sivuuttamisensa maakuntavaalilistoilta vaatisi poikkeuksellisen järeät perusteet.

Erityisen painavia syitä Halla-aho kuvasti puheen jälkeen medialle seuraavasti:

– Jos henkilö syyllistyy moraalisesti erityisen paheksuttaviin rikoksiin, on se ilman muuta peruste puolueesta erottamiseen. Viittaan esimerkiksi vakaviin väkivalta- tai seksuaalirikoksiin tai tämän kaltaisiin. Se on vähän kestämätön tilanne, jos puolueesta tai valtuustoryhmästä erottamisen kriteerit eivät täyty, mutta henkilö silti sivuutetaan ehdokasasettelusta. Silloin henkilö jätetään epämääräiseen tilaan.

Halla-aho kiisti viitanneensa lausunnolla kansanedustaja Teuvo Hakkaraiseen, joka vastaa juhannusviikolla Helsingin käräjäoikeudessa syytteisiin pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta. Taustalla on illanvietto eduskunnassa, jonka aikana Hakkarainen otti kokoomuksen kansanedustajan Veera Ruohon niskalenkkiin ja suuteli tätä väkisin.

– Tällä ei viitattu häneen. Teuvo Hakkaraista ei tietääkseni ole tuomittu mistään. Hän on syytteessä ja ymmärtääkseni henkilö on Suomessa syytön kunnes hänet on oikeudessa tuomittu syylliseksi.

Halla-aho ei halunnut ottaa kantaa siihen, voisiko Hakkarainen olla ehdolla maakuntavaaleissa, jos hän saa tuomion.


Eduskuntavaaleissa perussuomalaisten tulisi Halla-ahon mukaan olla ”mahdollisimman paljon asiapuolue ja mahdollisimman vähän slogan-puolue”. Määrittelyn voi katsoa piikiksi perussuomalaisten aiemmalle puheenjohtajalle, ulkoministeri Timo Soinille (sin), joka tuli tunneituiksi soinismeistaan.

– Iskulauseet ovat vähän kuin Raamatun kymmenen käskyä. Niiden rinnalla pitää olla katekismus, eli ohjelma, jossa selitetään, mitä iskulauseet tarkoittavat, Halla-aho näki puheessaan.

Halla-aho myönsi puolueella olevan edessään paljon ohjelmatyötä ennen vaaleja. Puolueen on käytävä perusteellista linjakeskustelua esimerkiksi sosiaali-, vero-, alue-, ja työmarkkinapolitiikasta sekä Eurooppa-politiikkaa.

– On paljon teemoja, joissa ei vallitse täyttä selvyyttä siitä, mikä on puolueen kanta. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on yksi esimerkki.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen jo tässä vaiheessa äänestäjille antaman lupauksen lisärahasta eläkeläisille Halla-aho tyrmäsi tylysti.

– Vertasin Rinteen puheita nigerialaiskirjeisiin. Kaikki tietävät, että sosialidemokraatit eivät vaalien jälkeen nosta eläkkeitä. Silti tällainen puhe on niin miellyttävää ja houkuttelevaa, että osa äänestäjistä kerta toisensa jälkeen lankeaa siihen ja äänestää sosialidemokraatteja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt