Tuula Saarto on kuollut – vuosisadan ökyhäiden nuoresta morsiamesta tuli kirjailija ja kolmen lapsen yksinhuoltaja

Vuosisadan häistä tunnettu morsian ja tuottelias kirjailija Tuula Saarto nukkui pois huhtikuussa.

19.5.2018 6:15

Kirjailija Tuula Saarto menehtyi huhtikuun alussa pitkäaikaisten sairauksien uuvuttamana. Hautajaiset pidettiin perhepiirissä 4. toukokuuta. Kuolinuutisen vahvistaa Ilta-Sanomille kirjailijan poika Raul Saarto.

Ilta-Sanomat kirjoitti huhtikuussa vuoden 1959 seurapiiritapauksesta, Allan Hagertin ja Tuula Saarron häistä.

Allan Hagert oli legendaarisen ”mustalaisen kuningasparin” Elli ja Kalle Hagertin poika, ja hänen morsiamensa Tuula Saarto tuolloin 17-vuotias kaunotar. Sekä Ilta-Sanomat että Helsingin Sanomat raportoivat Helsingin Suurkirkossa ja ravintola Kaisaniemessä juhlituista häistä näkyvästi.

Pariskunta sai kolme lasta, Karin, Raulin ja Tea-Maaritin. Aluksi perhe asui Allan Hagertin lapsuudenkodissa Vallilantiellä. Hääparin onni päättyi kahdeksan vuoden jälkeen. Tuula Saarrosta tuli yksinhuoltaja ja tuottelias, menestynyt kirjailija.

– Lapsuudessani meillä oli normaalia, että öisin kuului kirjoituskoneen ääni. Oli melkein vaikeaa nukkua, jos ei kirjoituskoneen ääntä kuulunut. Se oli äidin työaikaa, Raul Saarto muistelee.

Eron jälkeen Tuula Saarto meni töihin konekirjoittajaksi Kelaan. Perhe muutti puutaloon Jyrängöntielle Kumpulaan, sitten Jakomäkeen ja myöhemmin Heikinlaaksoon. Öisin kolmen lapsen äiti kirjoitti omia hengentuotoksiaan, kunnes alkoi päätoimiseksi kirjailijaksi. Lapset matkustelivat taiteilijaäidin mukana paljon.

Tuula Saarron jäämistöstä on löytynyt muun muassa valmis, julkaisematon käsikirjoitus.

Kun Raul oli 12 ja Tea-Maarit 9, he asuivat äitinsä kanssa puolisen vuotta Sisiliassa. Vanhin veli Kari jäi Suomeen. Matkalla syntyi historiallinen romaani Punaisten kukkien maa.

– Se oli ihan loppuaikaa, ja äidin rahat olivat aika vähissä. Hän odotti Suomesta rahalähetystä jostakin lehtijutusta. Sitten tuli tieto, että hän oli voittanut valtion nuorisokirjallisuuspalkinnon, ja meillä olikin isompi rahapäivä.

Raul Saarto muistaa äitinsä elämäniloisena ja lapsiaan kannustaneena ihmisenä. Välillä he kävivät kylässä isänpuoleisilla isovanhemmillaan, Kallella ja Ellillä. Isäänsä Raul näki harvoin.

– Olimme tietoisia sukutaustamme siitä puolesta, mutta äiti kasvatti meidät valtaväestön normien mukaan. Hän kirjoitti mustalais­aiheisia kirjoja ja Kalle Hagertin muistelmat, joten kyllä äiti kunnioitti näitä asioita.

Tuula Saarto oli vain 17-vuotias morsian, kun hän meni naimisiin 28-vuotiaan Allan Hagertin kanssa. Häitä tanssittiin aikansa ykkösravintolassa, Kaisaniemessä.

Tuula Saarron jäämistössä on edelleen tallessa mapillinen vanhoja lehtileikkeitä ja valokuvia legendaarisista häistä.

Myöhemmällä iällä kirjailija sai iloita neljästä lapsenlapsesta ja viidestä lapsenlapsenlapsesta. Saarto oli loppuun asti tarinankertoja.

Kun hän asui jo hoitokodissa Sipoossa, eikä kyennyt enää itse kirjoittamaan, hän saneli tarinoita, joita hoitajat sitten kirjasivat ylös. Hän piti myös säännöllisesti blogia paikallislehdessä.

Saarto oli kuollessaan 76-vuotias.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?