Kotimaa

Viivi seurasi kauhuissaan, kun rakas Hilppa-koira raadeltiin kuolettavasti

Julkaistu:

Villakoira Hilppa kuoli vapaana olleen ison koiran hyökkäykseen Helsingissä.
Espoolainen Viivi Holopainen, 38, oli eilen torstaina kahden maissa iltapäivällä menossa lounaalle Helsingin Hernesaaren rannan ravintola-alueelle vanhempiensa kanssa.

Heillä oli mukanaan kaksi koiraa: Viivin virallisesti omistama mutta vanhempien luona asunut 13-vuotias villakoira Hilppa, ja 16,5-vuotias coton de tuléar -rotuinen Tellu.

He eivät ehtineet kulkea pitkälle ravintola-alueen puolelle, kun he kuulivat paikalla olleilta työntekijöiltä, että aluetta valmisteltiin parhaillaan kesäkautta varten ja ravintolat olivat vielä kiinni.

Järkyttävät tapahtumat etenivät nopeasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viivi pani merkille, että alueella meren rannassa kulki vapaana isokokoinen koira.

Kolmikko kääntyi kannoillaan lähteäkseen pois.

Yhtäkkiä vapaana ollut iso koira ryntäsi varoittamatta talutushihnassa olleen Hilppa-villakoiran kimppuun ja puri sitä niskaan.

Viivin äiti piti epätoivoisesti kiinni Hilpan hihnasta, kun isompi koira retuutti pienempää hampaissaan.

– Olin niin shokissa, että pystyin vain huutamaan, äiti Jaana Holopainen, 59, kertoo.

Muut yrittivät turhaan saada Hilppaa vapaaksi hyökkääjän hampaista.

Paikalle tuli ravintola-alueen työntekijöitä, joista yksi oli Hilpan kimppuun käyneen koiran omistaja. Jaana Holopaisen mukaan omistaja heitti koiransa päälle astiasta vettä, ja lopulta se hellittikin otteensa Hilpasta. Hilppa oli yhä hengissä, mutta aivan velttona.

Pari auttamaan tullutta sivullista lähti viemään Jaanaa, tämän miestä ja Hilppaa näiden autolla eläinlääkärille Kamppiin.

Kun he ehtivät perille, oli kuitenkin jo liian myöhäistä. Hilppa oli kuollut matkalla Jaanan syliin.

– Hilppa oli maailman ihanin koira. Olen elänyt 24 tuntia vuorokaudessa sen kanssa. Olen nukkunut sen kanssa, se on ollut minulla mukana töissä ja joka paikassa. Tuntuu niin valtavalta tyhjiöltä, Jaana Holopainen sanoo.

Hän kertoo saaneensa käteensä vammoja ilmeisesti talutushihnasta, kun hän yritti pitää Hilppaa otteessaan ison koiran riepotellessa sitä.

– Iso pala pikkusormesta lähtenyt pois, hän sanoo.

Hyökänneen koiran omistaja on myöhemmin ollut yhteydessä Jaanaan ja pahoitellut tapahtunutta, mutta pahoittelut eivät ole lievittäneet suurta surua.

Viivin ja Jaanan arvion mukaan Hilpan kimppuun hyökännyt koira oli amerikanpitbullterrieri.

He hämmästelevät, kuinka koirien omistajat kehtaavat pitää lemmikkejään vapaana ihmisten ilmoilla.

Järjestyslain mukaan koira on pidettävä kytkettynä taajama-alueella, ja vapaana sitä voi pitää vain koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetulla piha-alueella. Tarkempaa tietoa koirienpidosta koskevista laeista ja määräyksistä löytyy muun muassa Kennelliiton sivuilta.

Helsingin poliisista kerrottiin aiemmin Ilta-Sanomille, että tapauksesta on kirjattu rikosilmoitus järjestysrikkomuksena.

Viivi sanoo, että vain sattuman oikusta tilanteessa ei ollut mukana hänen 6-vuotiasta tytärtään.

– Jos lapsi olisi ollut paikalla, tämä asia olisi voinut saada vielä järkyttävämmät mittasuhteet. On vain sattumaa, ettei tämä koira ole käynyt muiden kimppuun. Siinä on ollut ihmisetkin vaarassa. Tuollainen koirahan on ase.

Naiset korostavat, etteivät Hilppa tai Tellu päästäneet ääntäkään ennen isomman koiran hyökkäystä.

– Tässä ei ollut tappelusta kysymys. Se hyökkäsi ja tuli tappamaan, Jaana sanoo.