Kotimaa

Elisabeth Rehn oudoksuu puolustus­ministerin ehdotusta naisten ase­palveluksen lakkauttamisesta: ”Jo viestinä tämä on todella katalaa”

Julkaistu:

Voidaan pitkälti kiittää ex-puolustusministeri Elisabeth Rehniä, että naiset voivat tänä päivänä suorittaa vapaaehtoisen asepalveluksen Suomessa. Hän hämmentyikin puolustusministeri Jussi Niinistön ehdotuksesta, jonka mukaan naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta voitaisiin luopua joksikin aikaa.
Elisabeth Rehn (r) toimi kahden eri hallituksen puolustusministerinä vuosina 1990– 1995. Heti alkutoimikseen hän ryhtyi ajamaan sitä, että naiset voisivat suorittaa vapaaehtoisen asepalveluksen Suomessa.

Ensi askeleet asepalveluksen suhteen nähtiin vuonna 1991, jolloin viiden naisen ryhmä lähti Libanoniin rauhanturvaajatehtäviin ja toiset viisi lähtivät puolestaan Golanille. Naiset eivät olleet aseellisessa toiminnassa mukana.

Ensimmäiset naisalokkaat aloittivat vapaaehtoisen asepalveluksen vuoden 1995 lokakuussa, ja siitä lähtien naisia on nähty armeijan tehtävissä.

Nyt tilanteeseen saattaa tulla muutos, mikäli nykyisen puolustusministerin Jussi Niinistön (sin) Lännen Median haastattelussa esittämä ajatus menee läpi. Hän ehdotti, että naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta luovuttaisiin joksikin aikaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinistö korosti, ettei hänellä ole mitään naisten palvelusta vastaan. Hänen mukaansa säästöjä on kuitenkin haettava. Armeijaa uhkaa nimittäin jälleen rahapula parin vuoden kuluttua. Julkisen talouden suunnitelman mukaisesti puolustushallinnolta viedään rahaa porrastetusti vuodesta 2020 lähtien.

– Naiset tekevät loistavaa työtä puolustusvoimissa, mutta säästöjä on kerättävä, hän perusteli Lännen Medialle.

IS tavoitti ulkomaan matkalla olevan Rehnin kommentoimaan Niinistön ajatusta. Rehn hämmästelee ennen kaikkea Niinistön ulostulon ajankohtaa.

Rehnin nimeä kantava ajatushautomo järjestää ensi keskiviikkona Helsingin Säätytalolla kutsuvierasseminaarin, jossa esitellään tuoreita tutkimustuloksia siitä, millaista hyötyä ja haittoja naisista on ollut Suomen Puolustusvoimille. Rehnin mukaan Niinistö on yksi puhujista, ja Rehnin mukaan Niinistö lupautui puhujaksi suurella innolla.

– On naisten suurempaa osallistumista puolustukseen koskettava seminaari ja mä kyllä vähän ihmettelin, että juuri ennen sitä tulee tämmöinen kannanotto, Rehn hämmästelee Ilta-Sanomille.

Rehnin mukaan naiset ovat erittäin tärkeässä asemassa Puolustusvoimissa.

– Mitä me tekisimme Afganistanissa ja muissa maissa, joissa miesten on vaikea päästä kuuntelemaan naisten näkemyksiä. Senhän takia meillä on naisrauhanturvaajia. Viime vuonna vuoden rauhanturvaajakin oli nainen, Tarja Raappana. Että kyllä naisia on tarvittu, Rehn sanoo.

Rehn korostaa, ettei Puolustusvoimissa pärjää pelkästään fyysisten ominaisuuksien ansiosta. Hänen mukaansa naiset soveltuvat erittäin hyvin esimerkiksi kyberturvallisuustehtäviin perinteisen asetaistelun rinnalla.

– On todettu, että naiset ovat erittäin hyviä sotilaita. Ja ovat hyvin usein parempia kuin miehet, koska he ovat vapaaehtoisesti hakeutuneet. Heillä on sitä motivaatiota, Rehn perustelee.

Tänä vuonna vapaaehtoiseen asepalvelukseen haki ennätysmäärä naisia. Peräti yli 1500 naista, joka on yli 400 enemmän kuin viime vuonna.

Rehn kummasteleekin sitä, voiko raha ratkaista naisten kohtalon.

– Aina, kun on naisista kysymys, niin silloin katsotaan aina rahaa. Että jos jostain pitää nipistää, niin sitten naisten osallistumisesta, Rehn oudoksuu.

– Ja jos naisten vapaaehtoinen asepalvelus otettaisiin vuodeksi pois, niin töihin armeijaan jääneet naiset jäävät yksin. Tulee kaikki kiusaamiset ja muut, Rehn selvittää.

– Jo viestinä tämä on todella katalaa, Rehn kertoo.

Hänen mukaansa onkin riskinä, että naisten innokkuus hakeutua uudelleen palvelukseen lopahtaa täysin, jos se estetään määräajaksi, kuten vuodeksi.